Točka za popotnico v teden resnice

Slovenski uvod v hokejsko svetovno prvenstvo: risi po zasuku presenetili Švico, včeraj pa niso bili kos Kanadi.

Objavljeno
08. maj 2017 02.36
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Če bi kdo pred začetkom svetovnega prvenstva slovenskim hokejistom v beri uvodnega konca tedna proti Švici in Kanadi napovedal točko, bi bili zagotovo zadovoljni. A po prvi predstavi so zapuščali slovito Bercy Areno z mešanimi občutki. Včeraj nato realnih možnosti za uspeh proti branilcem lovorike ni bilo.

O tem, da je slovenski reprezentančni hokej v zadnjih letih naredil skok navzgor, ni nobenih dvomov. Posamezniki v ligaških tekmovanjih na tujem, zlasti cenjeni KHL, napredujejo, prav ti (Jan Muršak, Robert Sabolič, Rok Tičar in Žiga Jeglič) so bili med ključnimi aduti izjemnega zasuka po uvodnem zaostanku s Švico z 0:4. Ob odhodu iz dvorane so nato razmišljali o točki kot lepi nagradi za vztrajnost proti ugledni reprezentanci, a tudi o zapravljeni priložnosti bodisi za zmago v rednem delu bodisi nato v zelo aktivnem podaljšku. Brez dneva oddiha pa je nato sledila preizkušnja proti svetovnim prvakom in olimpijskim zmagovalcem, že uvod je razkril, da si vseh moči po čustveno izjemno razburljivi premieri risi niso povrnili.

Za korak so vedno znova zaostali za tekmeci, Zupančičevim izbrancem se je zatikalo že pri prvi podaji v svoji tretjini, povezanih treh minut, ko so le bolj odločno in zbrano pristopili k nalogam, pa niso takrat znali kronati z golom. In kot za stavo so jim Kanadčani pri priči odgovorili. Pred vrati Gašperja Krošlja – na tekmi s Švico ga je po zaostanku z 0:4 zelo uspešno zamenjal Matija Pintarič – je bilo pogosto zelo živahno, skupno je prejel 51 strelov. Seveda športnik upa vedno na najboljše do konca, a med slovenskimi privrženci v Bercy Areni iz Maribora, Ljubljanske kotline, Podbrezij, Radovljice in seveda z Jesenic ga najbrž ni bilo, ki bi sanjal o ponovitvi scenarija sobotne predstave s Švico: Kanada je vendarle v svojem hokejskem svetu, občasno ji lahko prekrižajo načrte kateri od predstavnikov drugih velikih reprezentanc, a vir vrhunskih hokejistov je onstran Atlantika neusahljiv, navzoče vedno navduši ta nepopustljiv pristop, ki je za vzor konkurenci.

Po slabem začetku pa so se tudi risi prebudili, četudi je bilo jasno, da zmagovite podobe, zlasti zdaj, ob odsotnosti Žige Jegliča, ne bo. Gorenjec iz KHL, nazadnje okrepitev moštva iz Nižjega Novgoroda, se je zapisal na seznam kaznovanih predhodnikov z velikih tekmovanj v zadnjih letih (Robert Sabolič in Boštjan Goličič v Ostravi 2015 ter Sabahudin Kovačevič na OI 2014), posnetek je dejansko razkrival njegovo nevarno igro z drsalko proti švicarskemu hokejistu Thomasu Rufenachtu pri skoku čez ogrado na klop ob igrišču. Jegličeva odsotnost bo v udarnem slovenskem napadu vidna tudi jutri z Norvežani, po današnjem treningu se bo selektor Nik Zupančič odločil, kako bi jo kar najbolje zakrpal.

Tako kot dan prej s Švico je tudi včeraj proti svetovnim prvakom prvi gol za rise zabil kapetan Jan Muršak, svoj delež je za končni izid 2:7 primaknil še Jan Urbas, prav eden najučinkovitejših naših strelcev zadnjih let. Slovenska vrsta je v obeh dneh pokazala nekaj različnih obrazov, za želeni uspeh proti Norveški pa bi bil lahko ključen uvod. Tu si risi takšne nezbranosti kot na prvih dveh tekmah ne bodo smeli privoščiti.

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Kanadske tekmece so naši hokejisti v prvih minutah pretirano spoštovali, res pa je, da gre za izjemne igralce, tudi nosilce iz posameznih moštev NHL, zato si najbrž lahko predstavljate, za kakšno kakovost gre. Obenem je bila za nami zahtevna tekma dan prej, povrhu se nam je pripetila še kazen za Žigo Jegliča, odsotnost slehernega igralca se pri nas pozna. Pozitiven pa je bil naš pristop v nadaljevanju tekme tako v soboto proti Švici kot tudi zdaj v zadnji tretjini s Kanado.«

Jon Cooper, selektor Kanade: »Vesel sem, da smo imeli na tem prvenstvu že za začetek zahtevno tekmo proti močni Češki. Želim si, da bi bili iz dneva v dan boljši. Morda je po izidu videti drugače, a tudi proti Sloveniji smo se morali zelo potruditi. Tekmec je bil borben, do konca se ni vdal.«