Tudi leto 2016 je prav posebno

Anžeta Kopitarja izbrali za najboljšega napadalca pri obrambnih nalogah v NHL, nagrada tudi za vzorno obnašanje.

Objavljeno
23. junij 2016 22.18
Feb 11, 2016; Brooklyn, NY, USA; Los Angeles Kings center Anze Kopitar (11) carries along the boards during the first period against the New York Islanders at Barclays Center. Mandatory Credit: Anthony Gruppuso-USA TODAY Sports
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Ljubljana – Resda se bo hokejski as Anže Kopitar najraje spominjal let 2012 in 2014, ko se je vpisal na prestižni seznam dobitnikov Stanleyjevega pokala, vdrugo je leto zaokrožil še z nepozabnim olimpijskim nastopom za Slovenijo, a vseeno bo tudi 2016. zanj prav posebno – postal je kapetan moštva Los Angeles Kings, pri podelitvi nagrad sezone pa sta mu pripadli kar dve lovoriki.

O tem, da Slovenec pri hokejskem moštvu iz Kalifornije uživa izjemen ugled, že dolgo ni nobenega dvoma. Prav z njegovim prihodom se je ob Pacifiku začela nova velika zgodba na ledu, v mestu dotlej Stanleyjevega pokala, najbolj čislane lovorike v hokejskem svetu, še ni bilo. Rod, pri katerem je že od prvega dne po prihodu v Los Angeles, jeseni 2006, Kopitarju pripadala izjemno pomembna vloga, pa je nato z omenjeno nagrado le razveselil najbolj goreče privržence palice in ploščka.

Zadnji dve leti pa sta, ko gre za končni moštveni učinek, slovenskemu zvezdniku postregli z razočaranjem – lani se s Kralji sploh ni uvrstil v končnico, letos se je od nje poslovil že po 1. kolu in takrat porazom z Morskimi psi iz San Joseja. Ob vrnitvi v domovino se na tradicionalni novinarski konferenci ni mogel izogniti vprašanjem o možnosti kapetanske vloge pri moštvu kot tudi dolgo pričakovani nagradi Selke, ki jo za učinek v sezoni NHL podelijo najboljšemu napadalcu pri obrambnih nalogah. Pri teh je namreč Slovenec že dolgo slovel, stroka tega letos ni prezrla, dasiravno Kraljem ni pripadla prav vidna vloga v končnici. A nenazadnje so za najboljšega hokejista zasluženo razglasili Patricka Kana, pa njegov Chicago ni potrdil vloge favoriziranega moštva v boju za vrh. Kane je sicer doslej prvi, ki je bil rojen v ZDA, pa je postal udarni as sezone. Za njim je bil na 2. mestu Kanadčan Sidney Crosby, član šampionske zasedbe iz Pittsburgha. Poleg prestižne nagrade za Kana se v Chicagu veselijo tudi priznanja najboljšemu novincu lige, novemu ruskemu upu Artjomu Panarinu.

Anže Kopitar? Tretjič zapored se je že znašel med nominiranci za najboljšega napadalca pri obrambnih nalogah, po dveh drugih mestih mu je tokrat pripadel vrh. Sezono je zaokrožil še s posebno nagrado Lady Bing za vzorno obnašanje ob igrišču. Doslej je med Kralji ta čast doletela le legendarnega Wayna Gretzkega, kdor pozna Gorenjca, ki bo čez dva meseca praznoval 29. rojstni dan, še zdaleč ni presenečen nad izborom. Z njegovo naklonjenostjo dobrodelnim prireditvam in druženju z navijači so seznanjeni tudi manj zavzeti spremljevalci tako slovenskega hokeja kot moštva Los Angeles Kings, poročevalci od vsepovsod so si ga zapomnili tudi po prihodu na letališče v Sočiju, ko je večina asov iz NHL zavrnila pogovore, sam pa je pri priči spregovoril tudi za javnost.

Slovenca na razglasitvi nagrad sezone v Las Vegasu ni bilo, saj je v teh dneh doma, kjer se je po ustaljenem programu začel pripravljati za dolgo tekmovalno zimo. Že v prvih septembrskih dneh bo zanj zanimivo, ko se bo najprej z risi na kvalifikacijah v Minsku poskusil prebiti na OI 2018, nato bo branil še barve evropske selekcije na tekmovanju za svetovni pokal v Torontu. »Ko sem se zjutraj zbudil in pogledal na telefon, me je čakala prav lepa novica. Seveda sem bil vesel,« je omenil hokejist, ki vedno znova največ pozornosti namenja moštvenim izidom. »Vsi vemo, da je hokej ekipna panoga, največja nagrada pa je Stanleyjev pokal. Če dobiš še kakšno posamično priznanje, pa je občutek zagotovo dober, upam, da bom v prihodnosti doživel še kaj podobnega,« je dejal novi kapetan moštva Los Angeles Kings, pred katerim je očitno pri klubu še dolga prihodnost, saj je sredi sezone podpisal novo pogodbo za naslednjih osem let. Kajpak mu veliko pomeni tudi globok priklon za vzorno obnašanje ob igrišču, za kar se je posebej zahvalil soigralcem, vodstvu Kraljev kot tudi članom družine. Slednji namenja pozornost v teh dneh, ko v domovini uživa v počitnicah, a obenem tudi pretaka znoj na uvodnih pripravah. Tekmovalni izzivi si bodo za športnika od glave do pet kmalu spet sledili kot po tekočem traku.