Tudi Maljkin in Kovaljčuk iz NHL pribežala v rusko KHL

»Lockout« v NHL je številne hokejiste že popeljal v Evropo: Jevgenij Maljkinu in Ilja Kovaljčuk se selita v KHL.

Objavljeno
17. september 2012 20.21
Posodobljeno
17. september 2012 20.21
reut_Ilya Kovalchuk
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - S tem ko vrata v novo sezono severnomeriške hokejske lige ostajajo zaklenjena zaradi nesoglasij med vodstvom NHL in sindikatom igralcev, so številni hokejski zvezdniki že poiskali začasno rešitev v Evropi Med njimi je tudi Anže Kopitar, ki s svojimi Los Angeles Kings ne bo (pravočasno) začel z branjenjem Stanleyjevega pokala.

Ob sinočnjem začetku »lockouta« se je za selitev v drugo najmočnejšo hokejsko ligo na svetu, rusko KHL, odločil Jevgenij Maljkin, ki se bo pridružil Mettalurgu. Klub iz Magnitogorska je že potrdil okrepitev dveh ruskih hokejistov iz NHL - skupaj z Maljkinom prihaja še veteran Sergej Gončar, član moštva Ottawa Senitors. Igralca sta z moštvom podpisala pogodbi do konca sezone 2012/13.

Podrobnosti njunega dogovora niso znane. Moštva v ligi KHL se sicer lahko okrepijo z največ tremi hokejisti iz NHL, ki so strai nad 25 let. Ob tem jim lahko ponudijo plačo, ki znaša do 65 odstotkov njihove plače v NHL. Maljkin ima v ekipi Pittsburgh Penguins še dve leti veljavno pogodbo za 16,5 milijona dolarjev, Gončarju je ostalo še eno leto s pogodbo za 5,5 milijona.

Na ruskem ledu tako očitno ne bo manjkalo zvezdnikov, ki so palice doslej med seboj križali v NHL. V domovino se je vrnil tudi Ilja Kovaljčuk, ki se je v minuli sezoni z New Jersey Devils v finalu boril za zmago v Stanleyjevem pokalu. Eden najbolje plačanih hokejistov v zgodovini bo v času stavke igral v SKA St. Petersburg.