Tudi Maroh ploskal hokejistom

81. svetovno prvenstvo v hokeju: Köln pričakuje četrtfinalni spektakel s Kanado.

Objavljeno
18. maj 2017 02.26
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Köln – »Naš cilj je četrtfinale!« Kar evforično so tik pred začetkom svetovnega prvenstva zvenele besede Marca Sturma, hokejskega Jogija Löwa, priljubljenega nemškega selektorja. A dejansko so gostitelji v Kölnu uresničili svoje želje – v nasprotju s tistimi v Parizu – in zdaj v dvorani tik ob Renu nestrpno pričakujejo današnji veliki večer proti Kanadi.

Slovenske vrste od torkovega dopoldneva ni več v Franciji, žal tudi ne več v elitni šestnajsterici za naslednje prvenstvo, a glede njene prihodnosti bo pomemben tudi prihajajoči kölnski sklepni del dogajanja na svetovnem prvenstvu. Tu bo namreč od danes do sobote redni letni kongres mednarodne zveze, na katerem naj bi ta potrdila Budimpešto za prizorišče naslednjega tekmovanja v skupini B, v kateri bodo risi lovili vrnitev med elito. Na kongresu bosta predstavnika HZS, predsednik Matjaž Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec, poskusila Sloveniji zagotoviti kakšno močno tekmovalno preizkušnjo v dneh priprav.

Za širše množice hokejskih zanesenjakov pa bo danes v Kölnu pomembnejši začetek izločilnih bojev na prvenstvu. V mesto, ki s svojim starim delom ob Renu in tam številnimi gostinskimi lokali že tako ohranja živahen utrip, prihajajo iz Pariza finski obiskovalci, tradicionalno na hokejskih prvenstvih znani kot uživači in izjemni potrošniki. Gostitelji ne gojijo nikakršnih zamer do Američanov, danes finskih tekmecev, a raje bi videli, da bi razposajeni severnjaki dočakali tekmovalni konec tedna in prispevali nove evre v turistično blagajno četrtega največjega nemškega mesta za Berlinom, Hamburgom in Münchnom. Kar zadeva šport, je to seveda predvsem nogometno, nenazadnje je tu tudi slovita trenerska akademija, ko pa pridejo na tribune ledne arene še nogometaši domačega 1. FC Köln, bliskavic kamer ne ugašajo, žarometi svetijo močneje, na velikem zaslonu pod stropom večkrat pokažejo junake najbolj priljubljenega kluba v mestu. Tako je bil med 18.800 obiskovalci torkovega večera v Lanxess Areni, ko si je domača reprezentanca priborila četrtfinale po drami kazenskih strelov proti Latviji, tudi sedemkratni slovenski reprezentant Dominic Maroh. Med uradnimi promotorji prvenstva je kajpak tudi najbolj priljubljeni kölnski športnik Lukas Podolski, član reprezentance svetovnih prvakov 2014, za hokejiste zdaj posebej stiskata pesti tudi smučar Felix Neureuther in Angelique Kerber, vodilna teniška igralka sveta.

Navdušenju v dvorani ob uvrstitvi v četrtfinale ni bilo konca, navzoči so bili posebej zadovoljni, da je odločilni kazenski strel za zmago zabil prav domači fant, rojen v Kölnu, Frederik Tiffels. Čez dva dni bo praznoval 22. rojstni dan, sanjsko bi bilo zanj, ko bi nastopil še v polfinalu, a realno razmerje moči razkriva, da jasna vloga favoritinje pripada kanadski reprezentanci, najboljši v pariški skupini. Slednjim sicer ni prav, da se morajo navzlic 1. mestu po uvodnem delu preseliti, a pravila pred prvenstvom so bila jasna: če se bo Nemčija uvrstila v četrtfinale, bo ne glede na izhodišče z lestvice igrala doma.

A še glasnejši je bil odziv Rusov. Nikakor jim ni šlo v račun, da morajo potovati na četrtfinalni dvoboj s Čehi v Pariz, na posebnem sestanku so poskusili spremeniti omenjeno pravilo, a pri IIHF so ostali neomajni. Ruska reprezentanca se je povrh ujela še v past triurne zamude pri odhodu vlaka iz Kölna v Pariz, nakar je selektor Oleg Znarok poskusil umiriti napetost: »Seveda nam selitev pobere nekaj moči, a tudi to sodi v takšno tekmovanje.« Njihova tekma s Češko sodi med klasike hokejskih svetovnih prvenstev, pisano bo tudi med številnimi privrženci obeh reprezentanc na tribunah Bercy Arene. V tej je bilo včeraj prvič med prvenstvom zaznati preplah. V novinarskem središču se je namreč prižgal alarm, navzoči so morali zapustiti prostor dvorane, a k sreči je šlo le za tehnično napako …