Tudi to poletje v rokah palica – za hokej ali pa golf

Anže Kopitar bo po šampionski sezoni v NHL in pripravah v domovini jutri odšel po nove izzive v Severno Ameriko.

Objavljeno
03. september 2014 20.09
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Bled – Napočil je čas za slovo. Ko Anže Kopitar, že desetletje vodilni zvezdnik slovenskega hokeja, odhaja iz domovine, vedno znova prizna, da bo pogrešal domače in prijatelje. A hkrati se veseli snidenja s soigralci v Los Angelesu in spet novih izzivov pod žarometi NHL. Pred 27-letnim Gorenjcem je že 9. sezona med severnoameriško elito.

»Tokrat je poletje minilo še hitreje kot ponavadi,« je ob včerajšnjem srečanju z novinarji poudaril Kralj iz Los Angelesa, ki bo jutri odletel v Kalifornijo ter sprva užil še nekaj prostih dni za prilagajanje na povsem drugo okolje z deveturno razliko v primerjavi s srednjeevropskim časom. Nato ga najprej, 14. septembra, čaka uradno druženje moštva z navijači, dan pozneje klubski dobrodelni turnir v golfu, nakar pa bo v četrtek, 18. septembra, začetek skupnega pripravljalnega tabora za novo sezono. V njej se bo moštvo Los Angeles Kings drugič doslej soočilo z zahtevnim branjenjem najbolj cenjene lovorike v hokejskem svetu – Stanleyjevega pokala.

»Predvsem si ne smemo naložiti prehudega bremena. Cilj bo seveda novi naslov prvakov, zdaj bomo tarča tekmecev. To smo že doživeli, res pa posameznih sezon med seboj ne kaže prav podrobno primerjati. Predvsem s tisto ne, ko smo prvič branili naslov, zaradi prekinitve tekmovanja pa smo štartali precej pozneje kot ponavadi,« se je spomnil edini slovenski akter v NHL težav pred dvema letoma. Sicer prav prihajajoča sezona, 2014/15, sploh nudi več miru in nenazadnje spet ustaljeni koledar. Prejšnjo zimo je namreč označila tudi olimpijska prekinitev, še eno prej omenjeni krepko poznejši štart – namesto v oktobru šele v januarju – zaradi dolgotrajnih pogajanj med vodstvom tekmovanja in bazo igralcev glede razdelitve denarnega kolača.

Zdaj, ko pa vendarle akterje izjemno dolge in zahtevne sezone onstran Atlantika čaka tekmovalni spored brez pretresov in pretirano dolgih oddihov, je sproščenosti pri marsikomu v pričakovanju nove zime spet dovolj. »A sam sem bil dovolj sproščen že v prejšnji sezoni, saj sem nestrpno pričakoval olimpijski nastop. Verjamem, da so se ga veselili tudi mnogi drugi igralci, morda je bilo še najmanj sproščenosti med Američani in Kanadčani, ker mnogi pač do končnih seznamov niso vedeli, ali bodo med potniki za Soči,« se je spomnil Kopitar, ki se je doma sicer pripravljal po že dolgo prav posrečenem programu. Delo še naprej vodi oče – sicer slovenski reprezentančni selektor – Matjaž, tudi Anžetov mlajši brat Gašper je bil tokrat navzoč od prvega do včerajšnjega zadnjega dne priprav na Bledu, na ledu je bil tudi včeraj Tomaž Razingar, kapetan risov. »Največ nas je bilo na ledu osem, pomembno je bilo, da smo imeli na voljo dva vratarja,« je omenil eden najbolj priljubljenih hokejistov v Los Angelesu, kajpak že dolgo izjemno spoštovan med slovenskimi reprezentanti.

In četudi je vreme v tem poletju tudi v biseru gorenjskega turizma prav kislo – »No, zato me nič ne moti, da se zdaj vračam v Kalifornijo …« –, je živžava vedno dovolj. Naš vodilni hokejist in tudi že športnik leta na Slovenskem se dobro zaveda svoje prepoznavnosti v domačem okolju. Z njo se je sprijaznil, včasih pa si želi tudi miru. »Zato res ne hodim okrog jezera sredi poletja ob štirih popoldne. Če ne treniram, takrat raje počivam pod domačo streho, kjer me nihče ne najde,« nam je omenil, seveda prikimal tudi namigom o golfu kot še naprej zelo ljubem konjičku in ob vprašanju, kako je pred poldrugim tednom praznoval 27. rojstni dan, je ob nasmehu priznal, da tudi na igrišču s palico in z belo žogico …

Prvič po petih ali šestih letih brez dopusta si je tokrat s soprogo Ines le privoščil nekaj brezskrbnih dni ob obali Jadranskega morja, a poletje je bilo kot ponavadi najbolj namenjeno temeljiti pripravi za novo zimo. Anže Kopitar ostaja zapisan svojemu športu ter tako prav ničesar noče prepuščati naključjem. Sodi med izbrane Evropejce z dvema Stanleyjevima pokaloma. Cilj za sezono pa je jasen – s soigralci še tretjič stati na vrhu!