Urbas prvi Slovenec za KAC

Slovenski hokejist Jan Urbas okrepil Celovčane, Matjaž Kopitar kandidat za trenerja.

Objavljeno
01. oktober 2014 11.58
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana, Celovec – Še pred dnevi smo objavili zapis o Janu Urbasu, enem vodilnih slovenskih hokejskih napadalcev, da presenetljivo v tej sezoni še ni našel kluba. Včeraj pa so se zanj odprla vrata v Celovcu – skozi slačilnico KAC je vstopil kot prvi Slovenec doslej!

Zgodovina avstrijskega hokejskega velikana je izjemna. KAC je zbral 30 naslovov prvakov, na športnem zemljevidu soseščine ga po tradiciji in ugledu pogosto primerjajo z Rapidom, 32-kratnim nogometnim prvakom. A celovški klub je znan tudi po tem, da v vsej svoji pisani preteklosti nikdar ni privabil koga od naših hokejistov, če kajpak ne štejemo koroških Slovencev.

Naključja ni. Ozračje je na zahodu Koroške drugačno in tako kot so nekajkrat slovenski kolesarski »tour« izvedli po beljaških ulicah – nikdar po celovških –, so Tomaž Vnuk, Tomaž Razingar, nazadnje pa Klemen Pretnar oblekli dres modro-belega VSV, KAC pa jim je bil nedosegljiv. A šlo je preprosto tudi za politično zgodbo, pri celovškem klubu nikdar ni bilo čutiti takšne odprtosti do južnih sosedov kot v Beljaku. Resda naj bi Cveto Pretnar v svojih najboljših letih prestopil h KAC, blizu selitvi so bili tudi Ivo Jan, omenjeni Vnuk, brata Rodman, a so vsi z izjemo Pretnarja, ki je vselej ostal zapisan Jesenicam, igrali po drugih avstrijskih klubih. Jan Urbas, najbolj znan hokejist s Cerkniškega jezera in tudi eden štirih slovenskih strelcev na zgodovinski tekmi proti Avstriji za uvrstitev v olimpijski četrtfinale, je postavil novi mejnik. Z novimi soigralci bo poskusil prekiniti slab celovški uvod v sezono. »Nič me ne moti, da bomo občutili breme. Tega sem se že navadil, prav ob pritisku lahko igraš dobro,« nam je omenil po včerajšnjem prvem treningu na Koroškem. Jutri naj bi že nastopil za KAC proti Dornbirnu. »Res sem dolgo čakal na priložnost, zdaj se je prav veselim. Upam le, da bodo vse birokratske ovire odpravljene in bom tako že registriran za četrtkovo tekmo,« je povedal Cerkničan.

Obstaja možnost, da ne bo edini Slovenec pri KAC. Po naših celovških virih je selektor Matjaž Kopitar med najresnejšimi kandidati za trenersko mesto. Zdaj je na njem, a le začasno, Alexander Mellitzer, nazadnje trener mlajših selekcij.