Kristan uživa v naporih na ledu in se privaja na češčino

Hokejski vratar Robert Kristan je imenitno začel sezono v Pardubicah.

Objavljeno
08. oktober 2014 20.35
Slovenia goaltender Robert Kristan reacts to a television camera after shutting out Austria 4-0 to help his team advance to the quarterfinals of the men's ice hockey tournament at the 2014 Winter Olympics, Tuesday, Feb. 18, 2014, in Sochi, Russia. (AP
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Ko so sinoči vrgli prvi plošček v NHL, se je začelo še zadnje odmevno klubsko tekmovanje na ledu v tej sezoni. Pred Anžetom Kopitarjem so novi izzivi, podobno pred drugimi slovenskimi risi pri evropskih klubih. Tudi pred vratarjem Robertom Kristanom, ki novo poglavje svoje hokejske zgodbe ustvarja v Pardubicah na Češkem.

V prejšnji sezoni se je preizkušal v slovaškem prvenstvu pri Nitri, ki se je prav ob njegovih obrambah iz povprečnega moštva prelevila v finalista sezone. V drami na ledu med Nitro in Košicami je slovenski čuvaj mreže s soigralci ostal brez lovorike, a obenem s kopico pohval po izjemnem učinku. Odlična sezona, kajpak še kako podkrepljena tudi z učinkom na olimpijskem turnirju v Sočiju, pa mu je odprla vrata k odmevnejšem prestopu – preselil se je v kakovostnejšo in bogatejšo češko extraligo, tekmovanje z odličnimi hokejisti in izjemno tradicijo. Povrhu je udarni akter v vratih Pardubic, kluba s šestimi lovorikami najboljšega v državi, pri katerem je nekoč branil tudi legendarni Dominik Hašek.

»Precej sem slišal o izjemni vlogi tega kluba v zgodovini češkega hokeja, o urejenosti kot tudi priljubljenosti med privrženci sta mi pripovedovala tako Tomaž Razingar, ki je bil pred leti pri moštvu Pardubic, kot tudi sedanji soigralec Blaž Gregorc. Tukaj je igral že v prejšnji sezoni, zdaj ohranja svoj igralni čas med branilci,« pravi eden ljubljencev navijačev, sicer že dolgo prvi vratar slovenske izbrane vrste. Z njim so pred dnevi o podrobnostih slovenskega hokejskega čudeža daljši pogovor objavili v enem od vodilnih čeških dnevnikov Lidove Noviny, za Delo pa je strnil vtise o svojem prvem tekmovalnem mesecu v extraligi.

»Seveda sem pričakoval višjo raven od tiste, ki sem jo občutil v prejšnji sezoni na Slovaškem, ker je v češki extraligi več kakovostnih hokejistov, vendar pa si vseeno nisem mislil, da bo tekmovanje tako naporno. A to je tudi zavoljo nekaterih poškodb, ki so nam že od začetka sezone zdesetkale moštvo,« pravi prvi vratar Pardubic, ki pa ga na zadnjem gostovanju v tekmovanju novoustanovljene hokejske lige prvakov na Južnem Tirolskem ni bilo. Tako se tam ni srečal z reprezentančnim soigralcem Žigo Pancetom, podobno kot še nekaterim adutom iz moštva mu je trener Zdenek Venera namenil prost dan – drugič, odkar se je začela sezona – in nato v torek trening na domačem ledu. Precej pomembnejša kot omenjena tekma v ne prav odmevnem tekmovanju je namreč prihajajoča jutrišnja preizkušnja, ko v Pardubice prihaja Sparta iz Prage. Gre za enega tradicionalnih derbijev na češki športni sceni, svoj delež mu bodo tokrat primaknili tudi slovenski reprezentanti, saj bo ob Kristanu in Gregorcu na ledu tudi Robert Sabolič, napadalec praškega kluba.

»Povsem na jasnem sem si, da me s soigralci čaka izjemen večer. Sparta ohranja poseben ugled na Češkem, kjerkoli igra, razmišlja le o zmagi. Zabija precej več golov kot mi, zato moramo biti še prav posebej zbrani. Doslej sem pri našem moštvu pogrešal več discipline, kar pa niti ni presenetljivo, saj nam prav ob izostankih zaradi omenjenih poškodb primanjkuje izkušenih igralcev,« se dobro zaveda 31-letni vratar ter se ozre k visokemu 3. mestu Pardubic na lestvici češkega prvenstva: »Pravzaprav smo vsem težavam navkljub zbrali dovolj točk in smo vendarle konkurenčni v boju za vrh. A tako zahtevno tekmovanje ne dovoljuje sprostitve, sleherne tekme se moraš lotiti nadvse resno.« Očitno pa glede tega naš vratar nima težav, tako da je s 93,66 odstotka ubranjenih strelov na skupni lestvici čuvajev extralige na 4. mestu.

Zanj je kajpak pomembno, da se z družino v Pardubicah dobro počuti in se tako vedno znova brez črnih misli loti hokejskih nalog. »S soprogo in otrokoma nam je tukaj lepo, opažamo več prijaznosti med domačini kot lani na Slovaškem, angleščina odpira več vrat, obenem pa se tudi že privajam na češčino,« je še povedal hokejist, ki se bo razveselil tudi naslednjega reprezentančnega zbora. Od 7. do 9. novembra bo namreč v Ljubljani močan turnir – poleg risov bodo nastopili še Avstrijci, Belorusi in Japonci.