V EBEL podobno kot na Tour de France

Hokejisti Olimpije danes ob 19.15 za uvod v novo sezono v Celovcu.

Objavljeno
11. september 2014 21.58
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Priprav je konec, zavesa se dviguje, predstava se začenja! Razširjena avstrijska hokejska lige bo pod streho ene od bank – od tod tudi ime EBEL – vstopila v svojo 12. sezono, sicer 9., odkar se je tekmovanje razširilo prek meja alpske dežele. Olimpija bo za uvod v 2014/15 danes ob 19.15 gostovala v Celovcu.

Če bi se še pred nekaj tedni ozirali k tivolskem hokejskem utripu, bi naleteli na zvrhan koš ugibanj, težav, dvomov o konkurenčnosti v prihajajoči sezoni in celo o kratkoročni prihodnosti kluba. Tudi po silno bledi predstavitvi prenovljenega zeleno-belega moštva prejšnji teden v Podmežakli – kjer je v nasprotju z nekdanjimi svetlejšimi časi zmaje pričakalo amatersko in v zadnjem hipu skrpano jeseniško moštvo – so bili obrazi igralcev in spremljajočega štaba pod vodstvom Fabiana Dahlema, prvega Nemca doslej na tivolski klopi, ter njegovega pomočnika Bojana Zajca vse prej kot vedri. A nato je nekaj naslednjih dni vrnilo dobro voljo. Dve zmagi ob zelo spodbudni in disciplinirani igri, resda na tekmah z zgolj pripravljalnim značajem, proti tekmecema iz EBEL, Fehervarju in moštvu Graz 99ers, sta razlog za optimizem, vodstvo kluba z novim predsednikom Markom Popovičem vsaj za začetek deluje precej bolj dinamično in tudi poznavalsko kot druščina predhodnikov.

Resda idejnega vodje domala vseh ključnih potez tivolskega kluba v zadnjem desetletju – Matjaža Seklja – na včerajšnji Olimpijini predstavitvi nove sezone ni bilo med navzočimi, a že obrazložitev, da se je prav takrat sestal s predstavniki koroških Slovencev in se z njimi dogovarjal o skupni večerji po jutrišnji premieri v Celovcu, potrjuje, da klub vendarle živi in glede prepoznavnosti nadgrajuje svoje dosedanje delovanje. Pisali smo že tudi, da Popovičev prihod v klub pomeni nadaljevanje družinske tradicije, saj je Markov oče Janko nekoč uspešno vodil tako Olimpijo kot tudi HZS, ni pa bilo težko uganiti, da so za zmaje vrata Sportine, pokrovitelja blejskega hokeja v njegovih najbolj ambicioznih letih, tudi zategadelj lepo odprta. Janko Popovič je bil namreč prav takrat predsednik kluba v kraju z otočkom sredi jezera, česar očitno pri omenjenem podjetju niso pozabili in tako so zdaj tudi enotno oblekli hokejiste ljubljanskega moštva …

»Toda vse težave še zdaleč niso izginile. Predvsem dolgovi pri plačilih opreme in prevozov so bili precej višji, kot sem si mislil. Igralci, kolikor vem, zdaj prejemajo tekoče dohodke, četudi je bil pred dnevi majhen zaplet pri enem računu, nismo pa jim še izplačali vsega, kar so si zaslužili v prejšnji sezoni,« so realno ob včerajšnjem srečanju z novinarji zvenele besede novega predsednika, ki se kot nekdanji hokejist in nato tudi mednarodni sodnik dobro zaveda pomembnosti urejenega okolja za uspeh na ledu.

Na ploskvi pa ob današnjem tekmovalnem uvodu v sezono Ljubljančane čaka gostovanje v celovški dvorani. »No, mi nismo kot David Copperfield, da bi kar pričarali zmago, a da se bomo za njo še kako potrudili, ni nikakršnega dvoma,« je ostal na realnih tleh Olimpijin trener Dahlem, prav zanimivo vzporednico z najbolj slovito kolesarsko dirko pa je nato potegnil tudi predsednik Popovič: »Na tekmovanje v EBEL gledam kot na Tour de France. Etape si sledijo, v vsaki moraš doseči cilj, če pa izpadeš prej, si diskvalificiran. Imaš spremljajoče vozilo, vedno znova poskusiš nekaj izboljšati …«

Prvi konec tedna z današnjim izzivom na Koroškem ter nedeljskim na Predarlberškem zagotovo še ne more ponuditi realne ocene o Olimpijinih sposobnostih, a ob uvodnem ugodnem razpletu bi lahko vrnil vsaj nekaj zanimanja v nekoč hokeju bolj naklonjeno Ljubljano. Čez en teden bo prva domača tekma, predstava se bo začela četrt ure prej kot ponavadi. Tudi spremljevalni spored naj bi v Tivoli pritegnil kakšnega radovedneža več kot v prejšnji zimi.

Pari današnjega 1. kola; ob 17. uri: Znojmo – Vienna Capitals; ob 19.15: KAC – Telemach Olimpija, Innsbruck – Linz, Graz 99ers – Dornbirn, Fehervar – VSV; ob 19.30: Salzburg – Bolzano.