V KHL več prostora kot v Nemčiji

Hokejska reprezentanta Marcel Rodman in Jan Muršak v četrtek na zagrebškem ledu.

Objavljeno
15. september 2014 21.02
BLED 05.11. 2011 kapetan hokejske reprezentance. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Ledne dvorane so po poletnih počitnicah oživele, hokejski navdušenci so spet v nizkem štartu. Predvsem v tem tednu, ko se bo začela nova sezona EBEL tudi na ljubljanskem ledu, a že dan pred tivolskim petkom bo še kako zanimivo tudi v hrvaški soseščini. V KHL bosta tekmeca risa Jan Muršak in Marcel Rodman, s slednjim smo se pogovarjali po prvi Medveščakovi zmagi v sezoni.

Že dobro desetletje nepogrešljivi slovenski reprezentant se je po številnih izkušnjah pri različnih moštvih, v zadnjih letih najpogosteje v nemškem govornem prostoru, lotil novega izziva – nastopa v odprtem ruskem prvenstvu, za NHL številko 2 na lestvici kakovosti klubskih hokejskih tekmovanj. Sodeč po prvih dneh in seznanjanju z ostro konkurenco se te ni ustrašil, seveda pa bi si želel, da bi bil na ledu še pogosteje kot na nedeljski tekmi v Zagrebu, ko je sicer zbral zanj doslej rekordnih 12 minut v KHL.

»Drži, tokrat sem bil pogosteje 'v ognju' in le želim si, da bi si v prihodnje število minut na ledu še zvišal. Precej lažje je igrati, ko ohranjaš ritem in si tako tudi ustrezno ogret,« se dobro zaveda hokejist, ki bo čez dva tedna praznoval 33. rojstni dan. V Zagrebu je odprl novo poglavje svoje lepe športne poti, v ligaškem tekmovanju tako visoke kakovostne ravni še ni nastopal. »A za začetek mi je najpomembnejše spoznanje o svoji konkurenčnosti. Morda bo komu zvenelo presenetljivo, vendar mi slog igre v odprtem ruskem prvenstvu ustreza celo bolj kot prejšnji, ki sem se mu moral prilagoditi v Nemčiji. Tukaj je namreč prostora na ledu več, nemška liga je pač prevzela severnoameriško ostro igro na ledu, v Rusiji in drugih klubih KHL je nedvomno precej več mojstrov, zelo pomembni so posamezni dvoboji med igralci. Gre za tehnično močnejše hokejiste, kot sem jih srečeval prej na nemškem ledu, vendar pa je tudi časa za ustvarjalnost na ledu več kot ob številnih naletih v Nemčiji,« je svoje prve vtise strnil Rodman, ki na nedeljski večer ni bil le dobre volje zaradi vidneje ponujene trenerjeve priložnosti za igro, temveč tudi zmage Medveščaka proti Severstalu s 5:2. Gorenjec se je tako s soigralci po nizu uvodnih porazov na tujem – za začetek pri Žigi Jegliču in Roku Tičarju v Bratislavi, nato pa na ruski turneji – veselil prvih točk v sezoni.

»Lepo je domačo premiero v polni dvorani podčrtati z zmago. A tokrat je bil led zaradi višje temperature počasnejši kot na prejšnjih ruskih gostovanjih, igra je bila drugačna, v takšnih razmerah smo bili nevarnejši kot tekmeci. Obenem ostaja slaba volja zaradi nekaj zapravljenih priložnosti na tujem, a predvsem tekmi v Magnitogorsku in Kazanu sta nam razkrili izjemno moč domačih moštev,« se zaveda zdaj edini slovenski hokejist pri zagrebškem moštvu, pred katerim pa je četrtkov dvoboj z rojakom in sploh enim vodilnih zvezdnikov v prvih dneh sezone KHL. S slovitim CSKA iz Moskve bo namreč v Zagreb jutri prišel Jan Muršak, v četrtek bodo tako Dom športov v lepem številu napolnili tudi slovenski hokejski zanesenjaki, še posebej častilci mojstrovin Štajerca iz Pesnice, za Anžetom Kopitarjem našim drugim najbolj cenjenim akterjem v hokejskem svetu.

»Veselim se že snidenja z Janom, sestala se bova že dan pred tekmo,« nam je omenil Rodman in prikimal opazki, da je bil tako dan prej skupaj tudi z Jegličem in Tičarjem v Bratislavi: »Nad Janovim uvodnim učinkom sem navdušen. Ko bi le tako nadaljeval.« Razen seveda v četrtek, ko si Marcel želi novo slavje v Zagrebu …