V polfinalu poslastici Švedska - Finska in Kanada - Rusija  

V polfinale so se že uvrstile reprezentance Rusije, Švedske in Finske, Kanada vzdržala nemške nalete. 

Objavljeno
18. maj 2017 20.50
ICEHOCKEY-WORLD/
N. Gr.
N. Gr.

Pariz - Ruska hokejska reprezentanca je na vsakem prvenstvu strah in trepet nasprotnikov, tokrat so sanje o medalji že v četrtfinalu razblinili Čehom. Zbornaja komanda bo v polfinalu igrala z zmagovalcem večernega dvoboja med Kanado in Nemčijo. ZDA so dokaj presenetljivo že v četrtfinalu položile orožje, boljša je bila lanska finalistka Finska z 2:0. 

Zelo zanimivi sta bili tudi večerni tekmi. Favorizirana Švedska je imela obilico dela z borbenimi Švicarji, Švedi so sicer povedli, a so Švicarji tudi z nekaj sreče po strelu Haasa prišli do izenačenja. V drugi tretjini so bili Švedi zelo nevarni, a so šele v 34. minuti prišli do zadetka, ki jih je popeljal v vodstvo. Nekajkrat se je izkazal izkušeni Henrik Lundqvist v švedskih vratih, po 40 minutah igre je bil 2:1.

Švicarji so na začetku zadnje tretjine pritisnili, preko Edlerja pa so vodstvo povišali Švedi in zdelo se je, da je tekma odločena. Švicarji se niso nameravali predati brez boja in so izpeljali nekaj zelo lepih akcij, a za Švede, ki lovijo svoj sedmi naslov svetovnih prvakov, to na koncu ni bilo dovolj. Končalo se je s 3:1 za Švede, ki se bodo v polfinalu pomerili s Finci.

Kanada je nekoliko težje od pričakovanj prišla do zmage proti Nemčiji in nastopa v polfinalu. Branilce naslova je v 18. minuti ob igri z igralcem več v vodstvo popeljal Scheifele, ki je blestel na tekmi proti Sloveniji. V 38. minuti je Skinner zadel za 2:0, a Kanadi vendarle ni uspelo doseči še tretjega zadetka, ki bi bržkone že odločil tekmo. Namesto tretjega zadetka je slabih sedem minut pred koncem tekme izid znižala Nemčija preko Seidenberga in v dvorani v Kölnu je zadišalo po velikem presenečenju. Kanadčani so v zaključku vendarle vzdržali nemške nalete in se prebili v polfinale, a z igro niso prepričali, na poti do tretjega zaporednega naslova pa bodo imeli v Rusiji zelo visoko oviro. 

Nemška igra je v prvem delu kljub podpori domačega občinstva zaostajala za pričakovanji, v četrtfinalu pa so vendarle pokazali pravi obraz in prvenstvo zapuščajo z dvignjeno glavo.

Rusija - Češka 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Dvorana Accorhotels Arena, gledalcev 6200, sodniki: Lemelin (Avstrija), Wehrli (Švica, glavna), Oliver (ZDA), Vanoosten (Kanada).
Strelci: 1:0 Orlov (Plotnikov, Antipin, 9.), 2:0 Kučerov (Kuznjecov, 14.), 3:0 Panarin (Kučerov, 54.).
Kazenske minute: Rusija 10, Češka 6.

Hokejisti Rusije so se v prvem četrtfinalu v Parizu, ki je bil obenem predzadnji dvoboj svetovnega prvenstva v francoski prestolnici, uvrstili med štiri najboljše. Čehi so v Parizu že od začetka, s tretjim mestom v predtekmovanju pa so naleteli na Ruse, ki so se morali v Francijo preseliti zaradi uvrstitve Nemčije v četrtfinale, sicer bi igrali v Kölnu.

Na tribunah dvorane Bercy se je zbralo razmeroma malo navijačev za to stopnjo tekmovanja, prevladovali pa so ruski; po izenačenem začetku so pobudo kmalu prevzeli tudi ruski hokejisti, si pripravili dve lepi priložnosti, z igralcem več pa nato tudi povedli. Vajo so ob novem "power playu" ponovili pet minut pozneje in že po prvi tretjini imeli lepo prednost.

Čehi so skušali priti bližje v drugi tretjini, imeli so terensko premoč in več strelov, toda vratar Andrej Vasiljevski je bil zanesljiv. Rusi so v zadnjem delu spet stopili na plin, Češka pa ni imela prave priložnosti za preobrat. Rusi ji po več minut niso dovolili igre pred svojim golom, sami pa so nenehno ogrožali češkega vratarja Pavla Francouza.

Tekmo bi lahko dokončno odločil že Jevgenij Dadonov po samostojnem prodoru v 51. minuti, a je Francouz strel obranil. Brez moči pa je bil nekaj minut pozneje, ko sta bila pred njim sama dva Rusa, zadel pa je Artemi Panarin

ZDA - Finska 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Dvorana Lanxess Arena, gledalcev 8900, sodniki: Gouin (Kanada), Jerabek (Češka, glavna), Lazarev (Rusija), Lhotsky (Češka).
Strelca: 0:1 Rantanen (Savinainen, Aho, 22.), 0:2 Kemppainen (Aaltonen, 47.).
Kazenske minute: ZDA 12, Finska 4.

Američani so osvojili prvo mesto v svoji skupini, potem ko so klonili le proti Nemčiji, po tem porazu pa nanizali same zmage. Finci so bili v Parizu četrti, njihove ne prav prepričljive predstave na tem tekmovanju pa so status favorita dajale Američanom.

ZDA pa so po izenačeni prvi tretjini, ko zadetkov še ni bilo, morale v lov na Fince. Ti so imeli takoj ob začetku drugega dela na ledu igralca več in ga tudi izkoristili, zadel je Mikko Rantanen. To je bil tudi edini zadetek po 40 minutah, Finci so imeli nekaj več priložnosti zaradi več ameriških kazni, toda ekipi sta odločitev preložili na zadnji del tekme.

V tem so spet prvi udarili Finci, za povišanje na 2:0 je poskrbel Joonas Kemppainen, in Američanom se je začelo že muditi, če niso želeli ostali brez bojev za medalje.

Američani so morali tvegati vse in so že skoraj tri minute pred koncem vratarja Jimmyja Howarda potegnili iz gola. A so potem naredili prekršek za izključitev, brez dodatne prednosti pa tudi ob igralcu v polju namesto vratarja niso mogli zrežirati preobrata in Finska se je uvrstila v polfinale. Za ZDA, ki so dobile šest od sedmih tekem v predtekmovanju, pa se je SP končalo tudi po zaslugi vratarja Harija Satterija, ki je na prvenstvu prvič ostal nepremagan.

V polfinalu, ki bo na sporedu v soboto, bodo zmagovalci tega četrtfinala igrali z zmagovalcem para Švica - Švedska.

Svetovno prvenstvo, četrtfinale:

Kanada - Nemčija 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Švica - Švedska 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Polfinalna para: Švedska - Finska in Rusija - Kanada.