Vesolje na ledu je pač v Zagrebu

EBEL: hokejisti Telemacha Olimpije danes (ob 19.15) doma z Bolzanom.

Objavljeno
19. november 2015 21.48
HDD Tlemach Olimpija proti KAC Avstrija. Na sliki Kaspitz Roland (8). Ljubljana,09,10,2015[hokej,ebel liga,telemach olimpija]
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Tako kot pravzaprav vedno znova v zadnjih treh letih si tudi pred drevišnjo Olimpijino predstavo za točke odprtega avstrijskega prvenstva v hokeju zvesto jedro rednih obiskovalcev zastavlja vprašanja o konkurenčnosti domačega moštva. To je spet zasidrano čvrsto na dnu lestvice, a občasno z izjemnim pristopom preseneti koga od tekmecev. Morda se bo to posrečilo tudi danes proti Bolzanu.

Prav je, da se tako na osrednji tivolski tribuni kot tudi v bližnjem športnem lokalu pogovori še vedno sučejo okrog hokeja, saj ta na Slovenskem ohranja poslanstvo in v primeru uspehov, v zadnjem desetletju najpogosteje reprezentančnih, poskrbi tudi za kakšen vložek veselja v sicer skrbi polnem družbenem vsakdanu. Sploh pa privrženci ljubljanskih klubov pod Olimpijino streho bolj kot ne v zadnjih letih trpijo: košarkarji so daleč od zmagovitih dni v evropskem pokalu in nato celo nastopa na finalnem turnirju za klubski naslov stare celine, nogometaši so dolgo časa tavali po hodnikih praznih Stožic (jutri bo na derbiju z Mariborom sicer drugače), na ledeni ploskvi pa ni več niti velikih ljubljansko-jeseniških dvobojev niti odmevne končnice EBEL.

Od slednje so zmaji oddaljeni tudi v tej sezoni, zato je med občinstvom precej neučakanosti in slabe volje, nekateri sanjajo o odhodu sedanjega trenerja in obenem športnega direktorja Fabiana Dahlema, vedno znova pa udari vprašanje, kaj bi se dejansko pripetilo v tem primeru, ko pri klubu z zamudo zagotavljajo sredstva za delovanje najcenejšega moštva v ligi, dodane vrednosti pa preprosto ni. Slednji sta najbližje vratar Olivier Roy in Roland Kaspitz, kar občasno za moštvo obrodi sadove (tako kot nazadnje ob dveh Kaspitzevih golih za zmago proti Dornbirnu), opazen je tudi kakovostni skok nekaterih iz domače baze, kar je nenazadnje zaznal tudi novi reprezentančni selektor Nik Zupančič, vseeno pa skupna ocena ljubljanske hokejske jeseni ne more biti visoka.

Ob pomanjkanju predstav v domačih lednih arenah in odštevanju predvsem privržencev jeseniškega moštva do 1. decembra, ko bo Podmežakla gostila finale železarjev in zmajev za slovenski pokal, je nekaj živahnosti v zadnjem tednu ponudil Mestni park ob Savinji. Prav tam so dvakrat zapored gostovali Jeseničani, se obakrat veselili zmage z 2:1, in čeprav v nasprotju s prvo polovico devetdesetih dvorana ni bila razprodana, je število 600 obiskovalcev krepko preseglo celjsko povprečje prejšnje sezone in le potrdilo, da je nekoč najuspešnejši hokejist domačega kluba Rok Rojšek v trenerski vlogi z novim rodom igralcev na pravi poti. Ekskurzija moštva na tekmo Medveščak : CSKA v Zagreb pa je bila kot enodnevni skok v vesolje. Vsaj začasno se še naprej nahaja, ko gre za hokej, v naši soseščini. Sanjarjenje ni prepovedano, a očitno ni prav blizu realnosti, da bi KHL gledali tudi v Sloveniji …

Današnji pari 22. kola; 18.30: Znojmo – Innsbruck; 19.15: Telemach Olimpija – Bolzano, Fehervar – KAC, Dornbirn – Graz 99ers, Vienna Capitals – VSV, Linz – Salzburg.