Z Belorusi prestiž kot z Avstrijci

Branilec Klemen Pretnar odlično pozna današnje tekmece slovenskih hokejistov, saj igra v Minsku.

Objavljeno
12. maj 2017 23.48
Hokejska reprezentanca Slovenije Klemen Pretnar [Hokejska reprezentanca Slovenije,Klemen Pretnar]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pariz – Tako kot je bila včerajšnja tekma posebna za Blaža Gregorca, saj med sezono igra na Češkem, bo današnja za Klemna Pretnarja. Ob Sabahudinu Kovačeviću je eden od dveh slovenskih reprezentantov z delodajalci v Minsku. Branilec se zaveda pomembnosti današnje sobote, o tem smo se pogovarjali po porazu risov s Čehi.

Kako si razlagate še eno predstavo Slovenije na tem prvenstvu, ko se v 1. tretjini nikakor ne zmore postaviti po robu tekmecem, nato pa je za pravi zasuk prepozno?

Zdaj sem že prepričan, da imajo vsi tekmeci v elitnem razredu do nas precej več spoštovanja kot v preteklosti. Nekoč so kar pretirano lahko pristopili dvoboju, pa smo jim tudi zato povzročali težave. Tu je zgodba drugačna. Čehi, ki imajo nekaj res kakovostnih posameznikov, so pritisnili, priznam, ni se jim bilo lahko zoperstaviti. Ko pa smo le strnili svoje vrste, smo si priigrali tudi nekaj zrelih priložnosti.

A vseeno je za alarm spoznanje o tem, da domala sleherno tekmo začnete z golom, dvema ali celo tremi zaostanka.

Nedvomno se moramo bolj zbrati v prihajajočem sklepnem dvojčku tekem uvodnega dela. Doslej se nam ni razpletlo po željah, zdaj je treba potegniti na plan pozitivno energijo in zavedanje o tem, da sta pred nami zelo pomembni tekmi.

Kaj je tisto, kar mora biti na sobotno pariško popoldne pozitivno?

Moramo drveti s ploščkom odločno in neposredno proti vratom, telesno moramo biti sposobni za oster boj, prva podaja bo morala biti natančnejša kot na prejšnjih tekmah, prek nje posledično prehod na tekmečevo polovico igrišča. Igralci se zavedamo teh podrobnosti, verjamem, da nas bo trenerski štab tako pripravil, da se bomo res ustrezno lotili sobotne tekme.

Vi boste pod posebnim drobnogledom tudi med tekmeci, ki vas kot hokejista kluba Junost iz Minska dobro poznajo …

V zadnjih letih smo že tolikokrat igrali proti Belorusiji, da je nastal že podoben prestiž tistemu, ki smo ga imeli pred tem z Avstrijo. Brez skrbi, da za vse nas v slovenski slačilnici ta tekma predstavlja izjemen izziv. Dobro pa vem, koliko to prvenstvo pomeni za naše sobotne tekmece. To bo dan, ko bo vsa Belorusija pred TV zasloni, tam je hokej dejansko zadeva, ki ob pomembnih reprezentančnih nastopih pritegne pozornost slehernega smrtnika. Tudi zato si želim, da bi se predstavili v lepi luči. Pokažimo Belorusom, da znamo igrati dober hokej.

Ta slovenska reprezentanca je nazadnje pokazala to prav pri Belorusih, kako se zdaj ozirate k uvrstitvi Slovenije na OI prek zahtevnega turnirja v Minsku, ko vas sicer ni bilo v postavi?

Tako kot vedno diham s slovensko reprezentanco. Zame je njen sleherni nastop posebna zgodba in četudi me takrat ni bilo pri moštvu, sem se počutil, kot da bi tudi jaz igral. Res je bilo nepozabno.

Sicer pa po sobotni tekmi za Slovenijo še ne bo konec prvenstva, razmišljate tudi že o ponedeljkovi sklepni predstavi proti gostiteljem?

Ne, zaenkrat še ne. Zdaj naše misli uhajajo le k tej prihajajoči beloruski oviri. Preveč je pomembna, da bi razmišljali še o drugih tekmecih. Najprej bomo morali biti stoodstotno zbrani in prikazati igro najvišje ravni. Potem se pa lahko pogovarjamo o temah naslednjih dni.