Z Janom Muršakom se v Tivoli vrača praznik

Telemach Olimpija danes (19.15) proti KAC za točki in vrnitev zmagovitega vzdušja. Bojan Zajc prvič pred domačim izzivom.

Objavljeno
05. oktober 2012 13.21
SLOVENIJA LJUBLJANA 04.10.2012 BOJAN ZAJC TRENER HK OLIMPIJA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Ni je še bilo tekme v tej sezoni, ki bi jo hokejski Tivoli tako nestrpno pričakoval, kot bo drevišnji dvoboj ljubljanskih in celovških zmajev. Simbola glavnih mest, slovenskega in koroškega, bosta bruhala ogenj na ledeni ploskvi, na kateri bo danes na domačem ledu za Olimpijo igral Jan Muršak.

Podobno kot drugod po stari celini tudi odprto avstrijsko prvenstvo doživlja razcvet v dneh severnoameriške hokejske stavke. Prihodi asov iz NHL si sledijo dnevno. Včeraj se je za vrnitev v Beljak odločil Michael Grabner, napadalec iz vrst NY Islanders, sicer pa v Avstriji – razumljivo – najbolj odmeva prihod Buffalovega zvezdnika Thomasa Vaneka, čigar letna plača znaša 7,1 milijona dolarjev. Za primerjavo: Kopitarjeva pri Los Angelesu je malce nižja – 6,8 milijona.

Prihod hokejista čeških korenin v resda bolj nogometnem Gradcu botruje evforiji, vstopnice za tekme v ledni dvorani so za nekaj naslednjih tednov že pošle. Tudi Slovenija pa se lahko v prihajajočih dneh veseli pridiha NHL. Jan Muršak si svojo pot onstran Atlantika resda komaj dobro utrjuje, toda navzočnost pri Detroitu, enemu vodilnih moštev dolge hokejske zgodovine, je zanj izjemnega pomena. S tremi podajami je k zadnji Olimpijini zmagi v Innsbrucku že prispeval zelo viden delež.

»Ni nikakršnega dvoma, da nas je Jan zelo dobro okrepil, vendar pa bi bilo nekorektno tako do njega kot tudi moštva, da bi zdaj pričakovali čudeže zgolj zavoljo njegovega prihoda. Čaka nas še veliko dela, zadnja tekma na Tirolskem pa je jasno razkrila, da te k uspehu popelje le zelo zbran pristop,« nam je po včerajšnji tivolski vadbi dejal Bojan Zajc, naslednik Heikkija Mälkiäja na Olimpijini klopi.

Status dolgoletnega reprezentančnega branilca še ni povsem jasen, saj je moštvo prevzel čez noč, obenem skrbi tudi za selekcijo do 20 let. Resda je z omenjenim Fincem sodeloval dva tedna, vendar pa je slačilnico začel dodobra spoznavati kot samostojni trener. Kolikor poznamo zahtevne in kritične tivolske tribune, pa ta čas ni nikakršnega dvoma – želja občinstva je nadaljevati sezono z Zajcem na klopi!

Drevišnja tekma prinaša nevsakdanji izziv. Olimpija se je vrnila iz Avstrije z gladko zmago, prvič bo na tivolskem ledu v zeleno-belem dresu igral Muršak (nazadnje je v tej dvorani branil slovenske barve na SP skupine B 2010), na nasprotni strani bo tradicionalni tekmec iz Celovca, ki se je sezone lotil z jasnim ciljem napada na svoj 30. naslov prvakov. Očitno ta večer vrača praznično podobo minule sezone, seveda pa bo od učinka in pristopa domačega moštva odvisno, kako dolgo bo trajala visoka hokejska temperatura v Ljubljani.

Pari 9. kola (danes ob 19.15):

Telemach Olimpija – KAC,

VSV – Salzburg,

Graz 99ers – Medveščak,

Fehervar – Innsbruck,

Dornbirn – Znojmo,

Linz – Vienna Capitals.