Za novo lovoriko in spomin na stare čase

Jesenice in Olimpija danes ob 19.15 v finalu pokala.

Objavljeno
30. november 2015 20.48
Slovenija, Jesenice, 15.Oktober2010, Večni hokejski derbi med Jesenicami in Olimpijo. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Jesenice – Kar pretirano redki so v zadnjih letih večeri, ko Podmežakla oživi, ko se navijaška množica zbere na tribuni pod avtocesto, tisti starejši pa na nasprotni strani v sedežih obujajo spomine na nekdanje hokejske derbije, ki so športno Slovenijo razdelili na rdeči in zeleni tabor. Danes ob 19.15 pa bo na Jesenicah med železarji in zmaji sklepno dejanje domačega pokalnega tekmovanja.

Slednje je resda malce za lase privlečeno, saj na Slovenskem že dolgo ne ohranja tradicije, hokejistom pa ob zgoščenem tekmovalnem koledarju v drugih tekmovanjih, zlasti v EBEL, podira urnik treninga in oddiha, a sodeč po videnem v zadnjem finalu državnega prvenstva je na dlani, da hokejski zanesenjaki pri nas takšne jeseniško-ljubljanske dvoboje pogrešajo. Letos spomladi so namreč Podmežaklo na hokejski tekmi napolnili bolj kot kadarkoli od ukinitve profesionalnega moštva, torej od poletja 2012, presenetljivi naslov železarjev – prvi za novi klub, v zgodovini Gornjesavske doline pa že 33. – je za hip vrnil evforijo v okolje, kjer je zrasla kopica slovenskih reprezentantov.

Jeseniško moštvo igra zdaj v drugem kakovostnem razredu razširjenega avstrijskega prostora, Olimpija vztraja med elito EBEL. Ne glede na to, da je ljubljanska zasedba po nizu porazov na dnu lestvice, ji z nekaterimi domačimi reprezentanti ter odličnim vratarjem iz tujine Olivierjem Royem v tem finalu pripada vloga favorita. Res pa je, da je bilo podobno tudi spomladi v boju za naslov državnih prvakov, a so takrat Jeseničani prekašali tekmece po pristopu, telesni pripravljenosti, energiji na ledu. Povsem zasluženo so si priborili lovoriko, česar se zdaj dobro spominja tudi Maks Selan, branilec ljubljanskega moštva: »Za nas je bil poraz v finalu DP zelo poučen. Zato sem prepričan, da bo naš pristop na višji ravni kot takrat.« Pri Olimpiji sicer ne bo na ledu napadalcev Andreja Hebarja in Mateja Hočevarja, morda se bo prvič predstavil nizozemski novinec Nardo Nagtzaam. Hokejist, star 25 let, je večino kariere prestal po severnoameriških ligah, v Ljubljani bo en mesec na preizkušnji.

Na Jesenicah sanjajo o hokejskem prazniku, povprečen obisk iz INL, med 600 in 800 gledalci na tekmo, bo tokrat krepko presežen. Med posebnimi gosti bo Mina Markovič, naša odlična plezalka, ki je tudi v krogu resnih kandidatk za športnico leta pri nas, predstavili bodo novo klubsko himno, pri njenem nastajanju je sodelovala tudi slovita Avsenikova glasbena družina. Po zlomljeni čeljusti pri moštvu še dolgo ne bo kapetana Mihe Brusa, pred Dejanom Varlom pa je prav današnja tekma najbolj mikaven preizkus na dosedanji trenerski poti.