Za Olimpijo je vedno cilj uvrstitev v končnico

Bojan Zajc, trener zmajev, pred uvodnim gostovanjem sezone v EBEL na avstrijskem zahodu.

Objavljeno
12. september 2013 23.03
LJUBLJANA 10.10. 2012 trener Bojan Zajc. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Odkar so hokejisti Olimpije jeseni 2007 vstopili v odprto avstrijsko prvenstvo, so doživljali vzpone in padce. Nazadnje so ostali brez končnice prav po zaslugi nepričakovanih spodrsljajev na Tirolskem in Predarlberškem, kjer bodo v petek in soboto opravili uvodni tekmi sezone v EBEL. Pred gostovanjem smo se pogovarjali s trenerjem Bojanom Zajcem.

Vaši tekmeci so si že dodobra nabrusili drsalke in se večinoma preizkusili po dvakrat, vi tokrat zaradi zasedenosti Tivolija s košarko vstopate v sezono en teden pozneje – vam to ustreza?

V stanju, v kakršnem smo se znašli v tej sezoni, glede poznejšega štarta zagotovo ni nikakršnih pripomb. Precej se nam je nabralo poškodb, a to pač ni kakšno opravičilo, saj so te ponavadi pospremile priprave tudi pri drugih moštvih. Res je le, da so tekmeci vadili po načrtu, mi pa smo se spopadli tudi z logističnim izzivom, saj v Tivoliju zaradi priprav na košarkarsko EP in nato prvega tekmovalnega tedna ni bilo ledene ploskve. Tako smo se pogosto selili med Mariborom, Kranjem in Zalogom, zato nam je tokrat dobro del ta teden, ki smo ga še imeli na razpolago za pripravo.

Na pripravljalnih tekmah pa ste precej nihali med zelo dobrim in medlim učinkom.

Predvsem bi rad poudaril, da se nam nikoli ni posrečilo sestaviti dveh zaporednih nastopov v enaki postavi. Vedno znova smo se morali soočati z menjavami – bodisi zavoljo poškodb bodisi sprememb v našem moštvu, ko smo slačilnico vsakodnevno krepili z novimi igralci.

Precej je sicer ugank glede Telemacha Olimpije v tej sezoni. Kakšni so vaši vtisi o postavi, v kateri z izjemo vratarja Jerryja Kuhna ni niti enega tujega hokejista iz prejšnje sezone?

Prav zato, ker imamo kar osem novincev, je res težko ocenjevati konkurenčnost našega moštva. Lažje bi bilo, ko bi bili tu vsi hkrati, tako pa so prihajali v različnih dnevih. Pa še njihov status si je medsebojno različen. Pri nekaterih sem hitro opazil prav dobro hokejsko znanje, drugi se še prilagajajo na Evropo. Tisti, ki so v kateri od evropskih lig že igrali, si zagotovo bolj predstavljajo, kakšne naloge jih čakajo pri nas.

Pa imate zdaj od prejšnjega tedna in uradne dunajske predstavitve pred sezono udeležencev EBEL že končno postavo moštva ali se v kratkem še obeta kakšna sprememba?

Igralci s seznama, ki smo ga predstavili na Dunaju, bodo vstopili v tekmovalno sezono, za začetek torej v petek in soboto v Innsbrucku in Dornbirnu. Kako bo šlo naprej, pa bomo videli …

Sicer je ugank letos manj, ker ni več ugibanj o začetku sezone NHL.

Zagotovo je najlepše, ko imaš zanesljivo zgodbo začrtano od začetka. Lani smo uživali v navzočnosti Jana Muršaka, tudi naši tekmeci so se okrepili z nekaterimi asi iz Severne Amerike, res pa nisi mogel vplivati na njihov odhod, ko se jim je začelo tekmovanje. Vsi bomo zdaj bolj osredotočeni na navzoče igralce, vidim pa, da se je konkurenca okrepila.

Pomemben bo že uvod, odhajate na avstrijski zahod, kjer v prejšnji sezoni niste bili uspešni. Kakšna so pričakovanja zdaj?

Res nas za začetek čakata neugodna tekmeca. V Avstriji jima ne pripadata vlogi favoritov, toda prav proti Innsbrucku in Dornbirnu smo ostali brez nekaj pomembnih točk. Zelo pomemben bo štart, upam le, da bomo uresničili svoje cilje in se ne prepuščali preplahu.

Cilj ostaja uvrstitev v končnico?

Vsekakor, vedno bo tako, pa četudi se je konkurenca zelo okrepila in nas sodeč po pripravljalnih tekmah čaka zahtevna naloga.