Za prvo zmago železarji vložili veliko truda

Hokejisti Jesenic v četrtfinalu AHL vodijo proti Olimpiji z 1:0, slednja pokazala več kot na večini derbijev v sezoni.

Objavljeno
07. marec 2018 00.34
Slovenske železnice Olimpija-Acroni Jesenice. Na Jesenicah 6.3.2018[Acroni.Olimpija.hokej.dvorana Podmežaklja}
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Hokejisti SIJ Acronija Jesenic so izkoristili uvodno domačo prednost v slovenskem četrtfinalu alpske lige, a za zmago proti SŽ Olimpiji so se morali precej bolj potruditi kot na nekaterih prejšnjih tekmah rednega dela sezone. Naslednja predstava v seriji na štiri zmage bo jutri, ob 19.15, v Ljubljani.

Tekma št. 1 med velikima slovenskima tekmecema v četrtfinalu alpske lige ni tako napolnila tribun Podmežakle kot na prejšnjih tekmah, a vseeno je navzočnost več kot 2000 gledalcev potrdila zanimanje občinstva pri nas za boj železarjev in zmajev. Poznavalcem je jasno, da bi bil v primeru gostovanja katerega tujega moštva iz avstrijsko-italijanskega prostora na torkov večer obisk vsaj dvakrat manjši …

Večina obiskovalcev je upala na nadaljevanje niza železarjev – Ljubljančani so na sedmih tekmah zmagali le na eni –, obenem je bilo precej ugank tudi glede Olimpijine igre pod vodstvom Jureta Vnuka, nekoč akterja na ledu tako v zeleno-belem kot tudi rdečem dresu, zdaj pa prvič na derbiju trenerja.

In dejansko so v primerjavi z nekateri tekmami iz dosedanjega dela sezone zmaji vidneje bruhnili ogenj, res pa je, da ključavnice jeseniške št. 1 Clarka Saundersa niso mogli prav pogosto odkleniti. Njegova navzočnost je že večkrat v sezoni klicala spomine k zanesljivim vratarjem na ledu Podmežakle v preteklosti.

Železarji so zabili vodilni gol na tekmi, razveselili privržence, a jim tudi povzročali skrbi, saj so tekmecem sredi svoje Podmežakle večkrat pustili manevrski prostor, takrat je gostitelje reševal Saunders. Enega protinapadov pa so zmaji le kronali za izenačenje, v igri ohranjali rep in glavo in dejansko pokazali bolj konkurenčno igro kot v večjem delu rednega dela sezone na slovenskih derbijih. Železarji pa velikih zasukov le niso dovoljevali, po prednosti 4:1 (4. gol so dosegli po pičlih 14 sekundah igre v zadnji tretjini) so imeli odprto pot k zmagi.

Toda ustvarjalna Olimpija se ni dala, pokazala je zobe in napovedala, da bi utegnilo biti zanimivo tudi jutri v Tivoliju. Kot se pač za končnico spodobi.

Gaber Glavič, trener SIJ Acronija Jesenic: »Nismo takšni favoriti v tem četrtfinalu, kot so nekateri o tem razmišljali. Olimpija se je okrepila v zadnjem času, zamenjala trenerja, tako postregla s svežim vetrom v slačilnici. Res pa je, da smo tekmo dolgo ohranjali pod nadzorom, a obenem prezgodaj razmišljali o že zagotovljeni zmagi.«

Jure Vnuk, trener SŽ Olimpije: »Tokrat smo sami sebe premagali, pokazali pa smo, da smo lahko enakovredni in dovolj močni. V kratkem času bo zdaj treba analizirati to tekmo in se hitro pripraviti na novi izziv, torej zmago za izenačenje v seriji.«