Za uspeh bi morali biti vsi brezhibni

Kapetan slovenske hokejske reprezentance Jan Muršak ob slovesu od elite opozoril na porazno igro risov v obrambi.

Objavljeno
15. maj 2017 08.18
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Pariz – Kot kapetan se je Jan Muršak ob začetku te sezone s svojimi risi veselil uvrstitve na olimpijske igre, v Parizu se mu želja o obstanku med najboljšimi ni uresničila. K slabim predstavam na prvenstvu se je ozrl samokritično, kar niti ne preseneča, med navzočimi v Parizu najbolj cenjeni slovenski hokejist se je v Detroitu in Moskvi navadil garanja in odgovornosti.

Kako bi ocenili to tekmo z Belorusijo, po kateri se slovenska reprezentanca vnovič poslavlja od elitnega razreda?

Prepogosto se nam ponavljajo podobne napake. Priigrali smo si vodstvo po 1. tretjini, a ne vem, zakaj je na tem prvenstvu tako, da se nam ob prejetem golu ali dveh vse podre. Tudi na tej tekmi smo bili v igri pogosto enakovredni, na trenutke boljši, a tega seveda ob pogledu na končni razplet ni opaziti. Očitno nam realnost razkriva, da nismo dovolj dobri za elitni svetovni razred, zato se tudi v zadnjih letih nenehno selimo med skupinama A in B.

Pa menite, da se tokrat res ni bilo mogoče izogniti morečemu pariškemu nizu porazov?

Preprosto ne moreš premagovati tekmecev visoke ravni, če v vsaki tekmovalni preizkušnji prejmeš najmanj pet golov. Morali bi se zgledovati po Francozih, njihovemu pristopu igre v svoji obrambni tretjini, zato so tudi konkurenčni. Žal mi je zaradi naših privržencev, tokrat smo imeli res lepo priložnost za obstanek, le Belorusijo bi morali v tem neposrednem dvoboju premagati.

Kje se skriva ključ slovenskega neuspeha?

V obrambni tretjini preprosto nismo bili dovolj dobri. Če samo pogledamo, iz katerih ligaških tekmovanj prihajajo naši branilci, od kod pa večina tekmecev, je realno stanje hitro jasno. A tudi napadalci bomo morali izdatno izboljšati svojo igro v obrambi. Če hočemo uspeh na visoki mednarodni ravni, moramo biti vsi brezhibni: vratar, branilci in napadalci. Le tako lahko premagamo koga na takšnem SP.

Kako gledate na ozračje v moštvu?

Morda smo pričakovali preveč, ta naša igra v obrambi me prav skrbi. Če tega ne bomo spremenili, bomo imeli težave tudi na prvenstvu skupine B. V napadu bomo že zabili gol, dva ali tri, denimo v trenutkih številčne premoči, res pa si ne bomo smeli privoščiti toliko spodrsljajev pred svojimi vrati. Na papirju so favoriti drugi, mi jih lahko presenetimo le v primeru popolne predstave.

Je bila ob ledu storjena kakšna napaka?

Ni je bilo. Vsi smo se poskusili zbrati za svoje naloge, nihče se ni prišel zabavat v Pariz, če pa smo si privoščili kakšen ogled v prostem dnevu, zaradi tega zagotovo nismo izgubili tekme. In če se ozrem le k pripravi na ta dvoboj z Belorusijo, moram poudariti, da je bila zavoljo skupnega ogrevanja najboljša na prvenstvu. Svoje naloge pa nato nismo opravili. Zlasti tisti, od katerih spremljevalci hokeja pričakujejo največ. Najbolje sta delovali tretja in četrta peterka. Drugi se moramo zamisliti nad prikazanim. Takšna je realnost.

Kako ste delovali vi kot kapetan?

Morda nisem naredil vsega, kar bi moral, a hokej je ekipna športna panoga, vsekakor pa se zavedam svoje odgovornosti.

Pogrešali ste Anžeta Kopitarja, tik pred prvenstvom ostali brez Žige Panceta, za dve tekmi brez Žige Jegliča …

Pa ste našteli že skoraj eno peterko … Pozna se nam sleherni izostanek, nimamo širokega nabora hokejistov. Seveda je drugače, ko je Anže z nami, a ne moremo mu ničesar očitati. Vedno se je odzval reprezentančnim vabilom, tokrat je potreboval počitek. In če mi prejemamo po pet golov na tekmo, nam nihče ne more pomagati. Niti Anže.

Pred vami je še zdaj tekma s Francijo.

Vse bomo storili, da bi v Parizu slišali Zdravljico, seveda pa bo težko, še posebej zato, ker se Francija bori za četrtfinale.