Zajc preživel prvi potres

Hokejisti Telemacha Olimpije v lovu na prvo zmago brez sprememb, Bojan Zajc ostaja na trenerskem stolčku.

Objavljeno
01. oktober 2013 10.36
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Bojan Zajc ni doživel usode Anteja Čačića! Takšna je bila ključna novica včerajšnjega dne pri hokejistih Telemacha Olimpije, pred katerimi je že danes nov izziv in možnost prekinitve niza porazov. Moštvo bo ob 19.15 gostilo tekmeca iz Linza, navzlic nedeljskem beljaškem polomu (0:8) pa po prvem potresu ni bilo sprememb.

Razplet včerajšnjega dopoldneva ni nepričakovan, čeprav so govorice s tivolskih hodnikov že napovedale odhod Bojana Zajca, ki je nato v nedeljo v Beljaku posebej za Delo tudi sam napovedal svoj odstop. Takrat sta se mu prepletala jeza in žalost, vso odgovornost je prenašal nase in se že po tem razlikoval od stanovskega kolega na mariborski nogometni klopi, ki je že od prihoda na Štajersko nenehno iskal izgovore ter krivdo za spodrsljaje venomer naprtil komu drugemu, le sebi nikdar …

Olimpijina hokejska zgodba je drugačna. Težave imajo že dolgo brado, četudi pomanjkanje denarja tivolske trdnjave še ne razjeda tako silovito, kot je nazadnje hokejsko Podmežaklo. Toda dovolj zgovorna je včerajšnja misel Matjaža Seklja, ki je dejal, da bo za slovensko moštvo uspeh že udeležba v tem tekmovanju, sleherne zmage pa bomo lahko že zelo veseli.

Ljubljansko moštvo doslej v sezoni še ni osvojilo točke, blizu je bilo nekajkrat tudi zmagi, edini zares podčrtani polom pa ostaja nedeljski poraz v Beljaku, ob izidu 0:8 doslej za zmaje sploh najhujši na ledenih ploskvah odprtega avstrijskega prvenstva. Ob porazih v Szekesfehervarju in na Dunaju so zabili vsaj gol (1:8), jeseni 2008 so s Salzburgom doma prejeli gol manj (0:7) kot v nedeljo na Koroškem.

»Toda zdaj bi bilo najhuje, če bi pri Olimpiji dopustili Zajčev odhod. Vem, hudo je, ko takole izgubiš tekmo ter nanizaš poraze, a iz tega se izkoplješ le z vztrajnostjo in nadaljevanjem trdega dela. Hitro sem opazil Bojanov trenerski talent, verjemite mi, da je pred njim lepa prihodnost,« nam je v svojem znanem severnjaškem umirjenem slogu na nedeljski večer razlagal Hannu Järvenpää, finski strateg na beljaški klopi, ki je prav Olimpijo popeljal do zadnjega odmevnejšega uspeha, pred poldrugim letom do uvrstitve v polfinale EBEL. Razmere v Ljubljani dobro pozna in čeprav je bil to pot vesel prepričljive zmage svojega moštva, mu je bilo tudi žal, da se je tekmec z ljubljanske klopi po šestih porazih približal izhodnim tivolskim vratom.

A Zajc bo tudi danes vodil svoje zmaje, kar ne preseneča. Pa ne zgolj zaradi omenjenih besed spodbude finskega strokovnjaka. Proračun pri Olimpiji je močno skrčen, je najnižji v ligi, Sekelj kot prvi mož pisarne nikakor nima čarobne palice, ki bi v pičlem dnevu med dvema tekmama našla čudežno rešitev. Včeraj se je pogovoril s trenerjem, pri katerem sicer zelo ceni odnos do dela z mladimi igralci, pogreša pa več ostrine in tudi vidne avtoritete. Nove naloge, za začetek današnja proti Linzu, bodo pokazale, če bo Zajc, nekoč na ledu nepopustljivi borec, bolj odločno vstopil v slačilnico …