Zdaj tudi Jeglič in Tičar pred vrati končnice

KHL: Jan Muršak strelec za CSKA proti Medveščaku, pri katerem bi radi podaljšali bivanje med rusko elito.

Objavljeno
22. november 2015 22.28
Hokej Slovan (SVK) : Salavat Julajev (RUS). Za slovaški klub je nastopil tudi naš reprezentant Žiga Jeglič št.14 (C). Maribor, Slovenija 23.julija 2015.
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Tako lepe skupne podobe iz slovenskega zornega kota v najmočnejšem hokejskem tekmovanju stare celine še ni bilo. Pri slovitem CSKA iz Moskve iz tedna v teden vidnejša vloga pripada Janu Muršaku, Medveščak in Slovan pa kljubujeta v konkurenci bogatejših, delež naših reprezentantov je viden predvsem pri slednjem.

Pred nekaj tedni so pri vodstvu lige vnovič prižgali alarm, označili skupino klubov, pri katerih še niso poravnali vseh dolgov iz prejšnje sezone in jim do ureditve težav prepovedali nove nakupe. V tej srenji dolžnikov pa sta, kar ni presenetljivo, tako klub iz Bratislave kot tudi iz Zagreba. Resda sta vsak v svojem mestu poskrbela za odmevno zgodbo, v slovaški metropoli gre seveda tudi za izjemno tradicijo, pa vendarle kluba s svojima blagajnama komaj lovita korak s krepko bogatejšimi klubi v tekmovanju. Za Medveščak je sicer ta sezona v triletni pogodbi s KHL zadnja, prve napovedi razkrivajo, da bi bila za zagrebško zasedbo v prihodnje bolj realna vrnitev v EBEL, a skupina zanesenjakov s prvim operativcem Damirjem Gojanovićem bi, kolikor bo le mogoče, še naprej vztrajala v ostri ruski konkurenci in po zadnjih napovedih iz Zagreba bivanje v družbi moštev iz Moskve, St. Peterburga, Minska, Helsinkov, Omska in drugih mest podaljšala še vsaj za dve leti, torej na skupno neprekinjeno dobo petih sezon.

Pri moštvu iz naše soseščine vratarju Gašperju Krošlju ne pripada več tako vidna in stalna vloga številke 1 kot v uvodnih tednih sezone, vseeno pa njegova navzočnost kot tudi spoznanje o vrhunskih hokejskih predstavah redno privabljata na tribune Doma športov precej obiskovalcev iz Slovenije. Pred dnevi si je tekmo domačega moštva z Muršakovim CSKA ogledalo tudi moštvo Celja pod vodstvom trenerja Roka Rojška, nekoč kot igralca ljubljenca zagrebškega občinstva. V zadnji sezoni jugoslovanskega prvenstva, 1990/91, je prispeval 15 golov pri tretjem zaporednem Medveščakovem naslovu.

Sicer pa nad igrami medvedov v tej sezoni ni pripomb, že od prvih kol so se zasidrali v zgornji polovici zahodne konference in tako imajo za zdaj vizum za uvrstitev v končnico. V soboto so tokrat ostali praznih rok v Moskvi pri CSKA (1:3), enega treh golov za gostitelje je zabil Muršak. »Pri ruskih klubih je pritisk izjemen, pri CSKA še posebej, sleherni poraz je razlog za preplah,« se je spomnil zadnjih dveh zaporednih spodrsljajev proti Slovanu. Ta se je najprej pred enim tednom veselil zmage v Bratislavi, po kazenskih strelih, pri katerih izjemno natančnost ohranja Žiga Jeglič (v sezoni jih je izvedel že šest in vedno zadel), nato pa je z vrhunsko predstavo v obrambi slovaško moštvo slavilo uspeh z 2:0 še sredi ruske metropole. Rok Tičar si je za pretep z domačim asom Nikito Kvartalnovom prislužil kazen igre, tako da ga potem na sobotni tekmi v Čerepovcu ni bilo na ledu, a Slovan je krajšo turnejo po Rusiji sklenil z novo zmago (2:1) ter po točkah ujel SKA St. Peterburg in Soči na polovici lestvice ter si tako izjemno dvignil delnice v boju za končnico KHL.

Na vrhu je Lokomotiv iz Jaroslavla, pri katerem so pred dobrimi štirimi loti prestali hudo tragedijo z letalsko nesrečo, ostali brez celega moštva, danes pa so spet med izbrano elito prestižne ruske športne scene. Precej slabše od pričakovanj so začeli sezono branilci naslova iz St. Peterburga, res pa navzlic navzočnosti prvega zvezdnika tekmovanja Ilje Kovaljčuka nimajo več tako močnega moštva kot v zadnjih sezonah.