Zmajem na ledu hudo zdrsnilo

Drugič v letošnji sezoni polom Olimpije ob češko-avstrijski meji.

Objavljeno
28. december 2015 00.24
JESENICE SLOVENIJA 04.04.2011 ANDREJ TAVZELJ FOTO: ROMAN SIPIC/DELO
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Znojmo – V razširjeni avstrijski hokejski ligi podobno kot v dveh najmočnejših, NHL in KHL, v prazničnih dneh ne počivajo. Tekme si sledijo v silovitem ritmu, Olimpija, edino slovensko moštvo v EBEL, je v tej zgodbi konkurenčna le občasno. Po tivolski predbožični zmagi nad Bolzanom so zmaji doživeli polom pri češkem tekmecu v Znojmu, danes pa bodo že gostovali v Innsbrucku.

Že dolgo je znano, da se ljubljanska zasedba ne bo mogla izogniti zadnjemu mestu po rednem delu sezone. Tako bo ključnih deset tekem v kvalifikacijah za vstop v končnico, kamor so se zeleno-beli nazadnje uvrstili leta 2012. Takrat so nato nastopili celo v polfinalu in se prav spodobno uprli poznejšim prvakom iz Linza, a od takrat Olimpijino moštvo na ledu navduši le še občasno, gledalcev na tivolskih tribunah še zdaleč ni več toliko kot v časih zadnjega odmevnega uspeha, iz sedanjega zornega kota je končnica videti kot neuresničljiva želja.

V večerih, ko Ljubljančani pokažejo bojeviti in nepopustljiv značaj, lahko uženejo tudi kakovostnejše tekmece, a na vrsti so tudi predstave, ko še zdaleč niso enakovredni favoritom. In tako je bilo na praznično soboto v Znojmu, mestu tik ob češki meji z Avstrijo, kjer je domače moštvo drugič v sezoni visoko ugnalo moštvo slovenskih podprvakov. In podobno kot v prvo je bila za goste vnovič usodna učinkovita domača zadnja tretjina.

Obakrat je Olimpija v sklepnih dvajsetih minutah prejela po 6 golov, a podoba njene igre je bila tokrat še precej slabša kot ob prejšnjem gostovanju. Že razmerje strelov priča, kako premočno je bilo domače moštvo: 58:22! Dokler je lahko, je Olivier Roy, nesporno prvi mož sedanje tivolske zasedbe, reševal vrata Ljubljančanov, jih ob zaostanku 0:2 (v strelih pa dotlej kar 10:40) nadvse spodobno obvaroval, a hudega pritiska gostiteljev v nadaljevanju ni več zdržal. Po prejetem golu ga je trener Fabian Dahlem zamenjal z mladim Maticem Marinškom, Olimpija se je ob koncu s polno vrečo osmih golov vračala v domovino. Vtis bo poskusila izboljšati drevi v Innsbrucku, nato sledita domači tekmi proti Linzu v sredo ter Fehervarju na novega leta dan. Navzlic novemu visokemu porazu še ni kadrovski sprememb, tudi na trenerski klopi ne, v prihodnji sezoni pa je vendarle pričakovati zasuk, predvsem vlogi trenerja in športnega direktorja bosta predvidoma ločeni.

Konec tedna pa je dogajanje v INL razveselilo privržence Jesenic in Celja. Železarji so se namreč veselili gladke zmage v Kitzbühlu (5:1), s takšnim izidom so Štajerci ugnali goste iz Kapfenberga. Praznih rok je ostala le Slavija v Zell am Seeju (0:5).