Zmaji morda kmalu v smer Finske

Po slabem uvodu v sezono Olimpija tokrat v slovenskem hokejskem derbiju za razred boljša od Jesenic.

Objavljeno
04. oktober 2020 14.00
Posodobljeno
04. oktober 2020 22.19
Eno najlepših akcij na derbiju je domači kapetan Aleš Mušič kronal z golom za vodstvo s 3:0. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana - Glede na doslej videno v prvih tednih hokejske sezone je na sobotni tivolski večer prišlo do zasuka. Olimpija je namreč vendarle potrdila vlogo favorita v slovenskem derbiju z Jesenicami, po dveh porazih v poletni ligi in pokalu HZS je odslovila s trenerskega mesta Iva Jana, zdaj pa z Gregorjem Polončičem na klopi ob začetku alpske lige gladko ugnala tekmece iz Podmežakle – 6:1 (3:0, 1:1, 2:0; Zajc 2, Brus, Mušič, Bohinc, Sever; Jezovšek).

Da bo to povsem drugačen večer od omenjenih dveh v predhodnih tekmovanjih, je bilo jasno že z bliskovito hitrostjo, že po pičli minuti in 20 sekundah so zmaji vodili z 2:0! Seveda je bila pred njimi in tekmeci z Gorenjske še cela tekma, toda energija in odločnost domačega moštva sta bili na takšni ravni, da se jim realno slabši železarji tokrat dejansko niso mogli enakovredno upreti. Povrh je bilo v Tivoliju prvič v sezoni navzoče občinstvo (dovoljeno število 400 navzočih), med poznavalci hokeja in obenem rednimi spremljevalci tivolskega utripa pa je bilo predvsem zaznati pogovore o tem, kdo bo v prihodnje vodil Olimpijino moštvo. Polončič se je sicer v preteklosti že večkrat izkazal z ustvarjanjem konkurenčnih predstav, že večkrat smo zapisali, da jih v novem trenerskem rodu pri nas ni prav veliko s tako vidnim občutkom za skrivnosti hokejske igre.

Spomin na nedokončano prejšnjo sezono zdaj ni več ključen, začela se je že nova, 5. po vrsti za točke alpske lige, tokrat sicer s prav nenavadnim sistemom, ko bodo običajne tri točke za zmago na voljo šele po četrtkovem povratnem derbiju, tokrat na Jesenicah. Dobil jih bo namreč boljši iz obeh tekem skupaj, Olimpija je zdaj ob izhodišču s 6:1 precej bližje tej prvi beri točk. Sicer pa se pri klubskem vodstvu zavzemajo dolgoročno tudi za tujega strokovnjaka. Najbližje so finski šoli, ne nazadnje sta sedanji menedžer zmajev Jože Kovač in zelo cenjeni Kari Savolainen sodelovala tudi pri naši reprezentanci. Umirjen in temeljit pristop slednjega je že marsikoga na Slovenskem navdušil. Zato ne preseneča, če pri Olimpiji razmišljajo bodisi o njem bodisi o katerem številnih njegovih učencev. Savolainen je namreč doma vrsto let vodil hokejsko katedro inštituta za šport ter bil tudi predsednik sveta trenerjev pri hokejski zvezi v deželi trikratnih svetovnih prvakov.