Zmaji po najboljših močeh, a točki v Salzburg

Hokejisti Olimpije se sinoči niso osramotili, vseeno pa se niso mogli izogniti že osmemu porazu v sezoni EBEL.

Objavljeno
13. oktober 2014 07.43
HDD Telemach Olimpija - EC Red Bull Salzburg . Na sliki Matt White. Ljubljana, 12.10. 2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – V desetem nastopu sezone za točke razširjene avstrijske lige so hokejisti Telemacha Olimpije sinoči osmič ostali praznih rok. Z le dvema zmagama ostajajo na dnu lestvice, res pa včeraj podvig proti za razred kakovostnejšemu Salzburgu niti ni bil pretirano oddaljen. Jutri bo v Ljubljani gostoval Linz.

Ljubljanski hokejisti so pristopili dvoboju s favoritom s popotnico nespretnega petkovega poraza v Beljaku. Na dlani je bilo, da se s tako zmedenim in nepovezanim moštvom domačih orlov gostje iz Slovenije še niso pomerili, zato je bilo še toliko bolj boleče, da niso odščipnili vsaj točke, če že ne odnesli dveh. In če je ponavadi tivolska ledena ploskev priložnost za nadomestilo zamujenega na tujem, je tokrat vendarle drugače: sinočnji tekmec Salzburg kot tudi jutrišnji Linz sta v višjem kakovostnem razredu.

Ljubljansko moštvo je doslej v Tivoliju snelo skalpa moštvoma iz Beljaka in Szekesfehervarja, včerajšnje naloge pa se je lotilo premišljeno in tudi disciplinirano. Lahkega dela že tako ni bilo, ko pa pri moštvu ni Igorja Cvetka, Gregorja Koblarja, Roka Lebra in Mihe Pesjaka, je pot k uspehu kajpak še bolj zapletena.

Zmaji so v uvodni tretjini res poskusili igrati disciplinirano in se pravzaprav dobro zoperstavili tekmecem. Tivoli še zdaleč ni pokal po šivih, v zraku ni bilo čutiti tiste napetosti, ki je večkrat v zadnjih letih pospremila ljubljansko-solnograški boj na ledu, nenazadnje je tudi ob ploskvi bolj mirno, odkar na klopi moštva iz Mozartovega mesta ni več trenerja Pierra Pageja.

In ko si je tivolsko občinstvo mislilo, da v uvodnih 20 minutah ne bo golov, je zavrelo v dobri minuti pred odhodom v slačilnico: Fahey je z natančnim strelom pod prečko zabil vodilni gol, 33 sekund je Olimpija potrebovala za izenačenje, še manj – natanko 24 sekund – pa Salzburg za novo vodstvo.

Novo izničenje tekmečeve prednosti se ni zdelo kot nemogoča misija, najbližje sta mu bila Hunter Bishop in Matt White, a se Luka Gračnar, slovenski reprezentant v vratih podprvakov EBEL, ni dal. Ko pa so gostje ušli Ljubljančanom na +2, je bil večer vendarle odločen.

Olimpija se sinoči ni osramotila, še zdaleč ne tako kot Dornbirn z 10 goli v mreži proti Znojmu. Odmeval je tudi koroški derbi z zmago VSV proti KAC, še bolj od izida pa potrjena novica, da bo na celovškem nogometnem štadionu 3. januarja zimska klasika med omenjenima tekmecema.

Aleš Mušič, kapetan Telemacha Olimpije: »Seveda smo se zavedali težke naloge proti tekmecu, ki se postavi na igrišču domala s petimi napadalci. Odločilna je bila zagotovo končnica prve tretjine, ko smo resda hitro izničili uvodno salzburško prednost, a tudi takoj prejeli novi gol. Nismo bili daleč od uspeha, a Luka Gračnar je bil v nasprotnih vratih spet zelo zanesljiv.«

Luka Gračnar, vratar Salzburga: »Proti vsakomur se moraš v tem tekmovanju potruditi za zmago in tako je bilo tudi tokrat. Če pa pomislim, da smo nazadnje trikrat izgubili, sta bili ti točki za nas res pomembni. Pri Salzburgu tudi v tej sezoni vztrajamo pri odprtem in napadalnem hokeju, Olimpija igra podobno kot v prejšnji sezoni po svojih najboljših močeh, všeč mi je, ker precej priložnosti pripada mladim domačim igralcem, kar je seveda pomembno za prihodnost slovenskega hokeja.«