Zupančič po porazu: »Brez točk ne bo elitne divizije, matematika je preprosta!« 

Slovenija je tudi na peti tekmi izgubila, tokrat je bila boljša Češka s 5:1. Častni gol za rise je prispeval Miha Verlič. 

Objavljeno
12. maj 2017 18.14
N. Gr.
N. Gr.

Pariz - Svetovno hokejsko prvenstvo elitne divizije se še vedno ne odvija po slovenskih notah. Danes je bila pričakovano boljša Češka, ki je zmagala s 5:1. Spet je odločala zelo slaba prva tretjina, v kateri Slovenija ni niti enkrat ogrozila Petra Mrazeka, Čehi pa so izkoristili dve slovenski izključitvi in povedli s 3:0. 

Možnosti za povratek proti razigranim Čehom ni bilo, risi so šele v zadnji tretjini vzpostavili ravnotežje, častni zadetek pa je dosegel Miha Verlič. Odločilna tekma prvenstva za obstanek proti Belorusiji slovenske hokejiste čaka jutri. 

Nik Zupančič, selektor Slovenije: »Prehitro smo dobili dva gola, potem smo se spustili v lov za njimi. Oni imajo veliko individualno kakovost, tako da jim nismo mogli slediti, so zasluženo zmagali. Bili smo prepočasni v reakcijah, igralci na češki strani pa ti uidejo ali pa narediš prekršek. To je bilo vidno na začetku, a preveč časa potrebujemo, da se prilagodimo. Če pa zaostajaš z 0:3, pa počneš stvari, ki jih ne smeš. Ekipa, kot je Češka, pa to izkorišča. Imamo še dve tekmi in zdaj prihajajo tiste odločilnega pomena. Če bomo zdaj ostali brez točk, bomo brez elitne skupine. To je čisto enostavna matematika.«

Aleš Mušič, slovenski igralec tekme: »Mislim, da so Čehi res agresivno začeli. Dobili so dva prekrška, potem pa smo jih morali loviti. Mogoče smo začeli preveč obrambno, celotno gledano nismo tako slabo odigrali, a na žalost so bili Čehi premočni. O Belorusiji doslej še nismo razmišljali, ne moreš biti na eni tekmi in misliti na drugo. Danes prespimo, analiziramo, oni imajo še težji ritem, mi pa moramo jutri odigrati svojo najboljšo partijo na prvenstvu in odnesti tri točke.«

Prva tretjina

Takšnega začetka proti Češki si Slovenija zagotovo ni želela. Že v prvi minuti so po prekršku risi ostali le s štirimi hokejisti v polju, kar so Čehi znali izkoristiti. Blaž Gregorc je s klopi za kaznovane hokejiste lahko spremljal gol Michala Repika, ki mu po strelu Kovarja in obrambi Krošlja ni bilo težko zadeti v prazno mrežo. 

Drugi powerplay Češke - drugi zadetek v slovenski mreži. Tokrat je moral na klop za kaznovane Jan Muršak, ki je resda oviral češkega napadalca, a sta sodnika prehitro dosodila izključitev. Za povišanje vodstva je po zelo lepi akciji zadel Roman Horak. Zadetka mu sodniki najprej niso priznali, a je posnetek pokazal, da je Horak pospravil plošček v mrežo, a je ta zadel kamero in se odbil nazaj v polje. Češka je na začetku za razred boljša nasprotnica, premoč so češki hokejisti kronali še s tretjim zadetkom.

Strel z modre črte je Krošelj še odbil, nato pa ploščka slovenski branilci niso pospravili iz tretjine in odbitek je v mrežo pospravil Roman Horak, ki je zadel še drugič danes. Nova izjemno slaba prva tretjina risov, že tretja na tem prvenstvu. Vse pove že razmerje v strelih - Čehi so proti vratom Krošlja sprožili kar 18 strelov, Slovenci pa na gol Mrazeka le štiri.  

Druga tretjina

Drugih 20 minut pete slovenske tekme na tem svetovnem prvenstvu se ni začelo nič bolj obetavno. Birner je imel ogromno prostora in dobro ustrelil, Krošelj je plošček spet uspel odbiti, a so slovenski branilci vnovič zaspali in Michal Kempny ni imel težkega dela za povišanje na 4:0. Slovenci so nato nekako vendarle vzpostavili ravnotežje na ledeni ploskvi in v svoji tretjini začeli dobivati ploščke, v napadu pa jim še vedno ni šlo. Nekaj strelov iz razdalje je ogrelo dlani Mrazeka, a mreža češkega vratarja ni bila resno ogrožena. 

Tretja tretjina 

Ko je bila tekma praktično že izgubljena, so Slovenci vendarle zaigrali tako, kot znajo. Jan Muršak je pripravil odličen položaj za strel Mihi Verliču, ki je močno sprožil, Peter Mrazek je plošček za trenutek še ustavil, nato pa se je skotalil v mrežo in Slovenija je vendarle prišla do častnega zadetka proti Češki, ki lovi prvo medaljo po štirih letih na svetovnih prvenstvih. Svetovni prvaki so nazadnje postali leta 2010. 

Sloveniji se je neučinkovitost še enkrat maščevala. Po odlični akciji v napadu, iz katere bi skorajda morali vsaj resno ogroziti Mrazeka, so Čehi ukradli plošček, zvezdnik Roman Červenka je sam oddrsal proti Gašperju Krošlju in ga rutinirano preigral za 5:1. 

Do konca tekme spremembe rezultata ni bilo in Čehi so prepričljivo prišli do še četrte zmage na tem svetovnem prvenstvu, Slovenija pa je izgubila še petič. Najboljši igralec slovenske reprezentance je bil Aleš Mušič, pri Čehih pa Roman Horak. Risi bodo odločilno tekmo prvenstva igrali jutri proti Belorusiji, z zmago pa bi si že zagotovili obstanek med elito.