Hološko: Borite se zame, pa gremo na SP

Čeprav pred odločilno tekmo kvalifikacij za nogometno SP 2010 tudi v slovaški ekipi vlada opitmizem, pa selektor Vladimir Weiss ne bo mogel preizkusiti adutov Stanislava Šestaka in Filipa Hološka.

Objavljeno
07. oktober 2009 09.44
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bratislava – Že dolgo Slovenije niso v slovaških medijih tako pogosto omenjali kot v teh dneh. Včeraj je denimo dnevnik Sme, osrednji predstavnik bratislavskega resnega tiska, med odštevanjem do sobotne kvalifikacijske nogometne tekme veliko vrstic namenil primerjavi slovaškega športa s slovenskim in se podrobno spustil k zgodovini naših junakov športnih aren od Mira Cerarja, Braneta Oblaka, Bojana Križaja, Mateje Svet, Rajmonda Debevca in drugih. A največ pozornosti kajpak pripada nogometu in prihajajoči preizkušnji, za katero so se Slovaki zbrali na ponedeljkovo popoldne v Sencu, svojem tradicionalnem baznem taboru, 30 km od Bratislave.

Optimizem je pospremil že uvodna dneva priprav, saj je pred slovaško vrsto izjemna priložnost prve uvrstitve doslej na veliko mednarodno tekmovanje, a obenem je res, da selektor Vladimir Weiss vnovič ne more preizkusiti vseh želenih adutov. Prvi strelec Stanislav Šestak je zavoljo kartona na prejšnji tekmi s Češko kaznovan, nevarni napadalec Filip Hološko se je ob gostovanju svojega Bešiktaša v ligi prvakov v Moskvi prejšnji teden poškodoval in ga na igrišču - kot smo že pisali - ne bo do konca koledarskega leta. »Takšno je pač nogometno življenje. Včeraj sem se pogovarjal s soigralci in jim sporočil, naj se borijo tudi zame, pa bomo nato skupaj predstavljali naše barve v Južni Afriki,« je povedal osmoljenec iz bolniške postelje v Istanbulu po operaciji mečnih vezi.

Selektor Weiss je pač ob spoznanju o izostanku pomembnega aduta vzdihnil, nato pa se spomnil: »Vedno znova se nam zgodi, da na pomembni tekmi pogrešamo vsaj enega od ključnih nogometašev. Proti Poljakom smo bili brez Martina Škrtla, na zadnji domači tekmi proti Češki na igrišču ni bilo Miroslava Karhana, na Severnem Irskem pa Marka Hamšika. Toda zgodba je vedno podobna - z garanjem lahko nadomestiš manjkajoče. Radi bi podarili zmago tudi čudovitemu občinstvu. Slišal sem namreč, koliko je bilo zanimanja za vstopnice.«

Četudi bi se v primeru spodrsljaja priložnost za popravni izpit Slovakom ponudila še štiri dni pozneje na Poljskem, so si sicer vsi do zadnjega v reprezentanci na jasnem o odločnem napadu na zmago in vizumu za SP. »Nedvomno! Sanje slehernega nogometaša so nastopiti na največjem tekmovanju. Raje ne razmišljam o črnem scenariju,« pravi novi as slovaške vrste, 19-letni Miroslav Stoch, nogometaš Twenteja, vodilnega moštva nizozemskega prvenstva.


Iz sredine tiskane izdaje Dela