Hrvaškim vaterpolistom zlato v Avstraliji

Hrvaška reprezentanca v vaterpolu je na svetovnem prvenstvu v avstralskem Melbournu osvojila zlato odličje, potem ko je v velikem finalu po dveh podaljških premagala Madžarsko z 9:8.

Objavljeno
01. april 2007 14.42
Melbourne - Hrvaška reprezentanca v vaterpolu je na svetovnem prvenstvu v avstralskem Melbournu osvojila zlato odličje, potem ko je v velikem finalu po dveh podaljških premagala Madžarsko z 9:8. V rednem delu se je tekma končala z neodločenim izidom 7:7 (1:2, 3:1, 1:3, 2:1).

Hrvaški vaterpolisti so prvič v zgodovini osvojili naslov svetovnih prvakov. Njihova pot do končnega zmagoslavja je povsem zaslužena, saj so v polfinalu premagali Srbe, v velikem finalu pa še Madžare, ki so veljali za papirnate favorite letošnjega zaključnega turnirja. Za zmagoslavje naših sosedov si največ zaslug lasti bržkone najboljši trener na svetu Ratko Rudić, ki je sestavil zmagovito kombinacijo nadarjenih in izkušenih igralcev, na velikih tekmovanjih pa je osvojil že 21. odličje, od tega po tri najbolj žlahtnega leska na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih.

Za končno zmagoslavje si lastijo zasluge vsi hrvaški igralci, ki so se z združenimi močmi uprli izjemnim madžarskim posameznikom in samim velemojstrom svetovnega vaterpola, največji junak velikega finala pa je zagotovo Pavo Markovič, strelec zmagovitega gola v drugem podaljšku.

Španci prek Srbov do Pekinga

Španska reprezentanca v vaterpolu je osvojila bronasto odličje, potem ko je v tekmi za tretje mesto šele po izvajanju petmetrovk premagala Srbijo s 16:15 (3:3, 2:2, 3:1, 1:3).

Španski vaterpolisti so si z zmago v malem finalu zaključnega turnirja v Melbournu zagotovili olimpijsko vozovnico za Peking, Srbi pa so po sedmih letih prvič ostali brez odličja na velikih tekmovanjih. V razburljivem dvoboju sta imeli obe izbrani vrsti priložnost za zmago že v rednem delu, bližje končnemu triumfu pa je bila vendarle Španija, vendar je njene načrte tri sekunde pred koncem rednega dela "uničil" Andrija Prlainović. V obeh podaljških se je odvijal ogorčen boj, v izvajanju petmetrovk pa so bili bolj zbrani in srečnejši Španci.

V tekmi za peto mestu je Italija prav tako po izvajanju petmetrovk premagala Grčijo s 16:15 (3:3, 2:2, 3:1, 1:3), v tekmi za sedmo mesto pa je Rusija ugnala Nemčijo z 11:8 (4:4, 1:1, 4:1, 2:2).