HZS zavrača očitke Jeseničanov

Na krovni hokejski organizaciji trdijo, da jim jeseniški klub dolguje denar in zavračajo očitke o neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti.

Objavljeno
03. februar 2007 19.15
Pavel Rupar odhaja iz sodišča
Ljubljana - Ko je že kazalo, da bo slovenski reprezentančni hokej po nemirnem obdobju zaplul v mirnejše vode z vrhuncem na domačem drugoligaškem SP čez dva meseca, se je spet zapletlo. Potem ko so v jeseniškem klubu s sklepom upravnega odbora odločili, da reprezentantom iz tega kluba ne bodo dovolili nastopa na bližnjih akcijah v Nemčiji in na Danskem, so se odzvali na Hokejski zvezi Slovenije ter jeseniške trditve zanikali ter zatrdili, da so igralci ustrezno zavarovani za primere poškodb.

Kje se je zapletlo?

Upravni odbor Acroni Jesenic je na nedavni seji upravnega odbora pod vodstvom predsednika kluba Pavla Ruparja sklenil, da svojim igralcem ne bo dovolil nastopa na reprezentančnih tekmah, odločitev pa obrazložil s tem, da obstaja med klubom in zvezo še nerešeno finančno vprašanje, da je v dopisu igralcem "nenavadno napotilo" glede opreme, predvsem pa, da naj na HZS ne bi ustrezno poskrbeli za zavarovanje igralcev za primere poškodb, s čimer bi bilo ogroženo njihovo nastopanje v avstrijski ligi Ebel.

HZS zavrača vse očitke

"Igralcem je preprečeno sodelovanje. Gre za odločitev, ki je v nasprotju s predpisi hokejske zveze Slovenije in mednarodnimi predpisi," je dejal predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS) Damjan Mihevc. Nato je pojasnil vse tri točke, na katere so svoj sklep oprli na Jesenicah. "Prvi razlog je odprto finančno vprašanje med HZS in klubom Acroni Jesenice. Po naših finančnih izračunih izhaja, da je dejansko obratno, da ima HZS terjatev do HK Acroni Jesenice. Naslednja navedba je bilo vprašanje v zvezi z opremo in palicami, kar tudi ne drži, saj reprezentanca vedno zagotavlja določeno opremo. Kot tretji in verjetno najbolj ključen je bila navedena možnost poškodb. V tem primeru lahko pokažemo, da je bilo tudi to urejeno in 22. januarja smo klubom sporočili, da imajo vsi igralci, ki nastopajo za reprezentanco, urejeno nezgodno zavarovanje in povrnitev vseh stroškov. Tudi ta razlog ne more biti razlog za prepoved nastopa igralcem za državno reprezentanco," je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil predsednik HZS Damjan Mihevc in dodal: "Vsi na HZS smo sprejeli ta mandat, da zagotovimo najboljše moštvo aprila na SP v Ljubljani, kjer si bomo, upam, zagotovili pot nazaj v skupino A. To je še vedno naš cilj, nekateri pa teh ciljev očitno nimajo in skušajo zminirati naš skupni cilj." Po Mihevčevih navedbah dolguje jeseniški klub HZS približno 700.000 tolarjev (2900 evrov).

HZS bo zagotovila opremo in odškodnine


Direktor reprezentanc Matjaž Žargi pa je pojasnil podrobnosti reprezentančnega sklica, ki se je začel 4. januarja in se z zadnjimi dogovori z igralci končal 25. januarja. "Do podrobnosti je naveden urnik, dnevni razpored, navedena sta seznama za nastop v Nemčiji in spremembe za nastop na Danskem, na koncu pa standardni stavek: vsi igralci naj s seboj prinesejo hokejsko opremo in palice za treninge na ledu in opremo za treninge na suhem." Žargi je pojasnil, da je HZS zagotovila palice, igralcem, ki pa nastopajo s svojimi palicami, so stroške vedno povrnili. HZS po njegovih besedah zagotovi tudi čelade, rokavice, hlače ter vso opremo za nastopanje na vseh zborih. "Nič drugače ne bo tudi vnaprej, kar se tiče opreme," je zatrdil Žargi in tudi pojasnil, da pogodba o zavarovanju predvideva nezgodno zavarovanje v višini 200 evrov dnevnega nadomestila, obenem pa tudi nadomestilo za izpad dohodka do višine 6000 evrov.

Kaj pričakuje HZS?

Vodstvo HZS pričakuje, da bodo v jeseniškem klubu do nedelje zvečer odpravili sklep upravnega odbora in s tem omogočili nastop jeseniškim reprezentantom. V nasprotnem primeru so napovedali ukrepe na ponedeljkovi seji predsedstva HZS. "Pričakujem, da bodo v upravnem odboru do jutri odpravili ta nelegalen sklep. Če se to ne bo zgodilo, bo HZS primorana ukrepati. O tem bomo odločali na ponedeljkovem predsedstvu, vendar upamo, da nam tega ne bo treba," je bil odločen Mihevc.

Oglasil se je tudi selektor

"Upam, da se bo to rešilo. Imamo obveznost, tekmo v Nemčiji. Ne moremo si privoščiti, da se tako igramo z ugledom. Ne gre za zvezo, ne za klub Jesenice, ne za strokovni štab. Gre predvsem za odlične mlade može, ki si želijo igrati za reprezentanco in predstavljati najboljše, kar hokej ponuja v Sloveniji. Če jim te priložnosti ne bomo ponudili, jim bomo naredili veliko krivico," je k umiritvi razmer pozval selektor Ted Sator.