Ilka Štuhec mladinska svetovna prvakinja v slalomu

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na mladinskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Flachauu osvojila zlato kolajno v slalomu.

Objavljeno
11. marec 2007 15.47
Ilka Štuhec
Flachau - Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na mladinskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Flachauu osvojila zlato kolajno v slalomu. Štuhčeva je bila za sedem stotink sekunde hitrejša od Nemke Katharine Dürr, bron pa je osvojila Avstrijka Simone Streng, ki je za zmagovalko zaostala 56 stotink. Slovenski uspeh je s četrtim mestom dopolnila Maruša Ferk, ki je bila od reprezentančne kolegice počasnejša 89 stotink.

Do zlata v drugem teku

Štuhčeva si je zlato kolajno prismučala v finalnem nastopu, po prvi vožnji je bila na drugem mestu, skupaj s Švicarko Celino Hangl je za vodilno Strengovo zaostajala 12 stotink. Ferkova se je na četrto mesto prebila s petega po prvi vožnji. Nastopile so še štiri slovenske predstavnice. Katja Jazbec je slalom končala na 22. mestu, Vanja Brodnik je bila 25., Lana Grandovec 26., Mateja Robnik pa 32.

Štuhčeva se veseli prihodnjih prvenstev

"Zelo sem vesela, čeprav še nisem čisto dojela, kaj se je zgodilo. Na start sem šla neobremenjena, rekla sem si, da bom poskusila pokazati, kaj znam. Tudi kombinacija mi je bila izziv in tudi tu se mi je izšlo. Zadovoljna sem bila tudi s šestim mestom v superveleslalomu, prvenstvo pa si bom zapomnila predvsem po tem, da so se dobro odrezali vsi naši reprezentanti, fantje in punce, in da nam je uspelo kot ekipi. Pred seboj imam še tri mladinska prvenstva, na katerih si želim še zbirati kolajne," je povedala 16-letna Štuhčeva, članica Smučarskega kluba Branik Maribor, ki si je tako kot Skube priborila tudi pravico nastopa v finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju prihodnji konec tedna. "Po četrtih mestih v superveleslalomu in slalomu se veselim vsaj brona v kombinaciji. Saj sta tudi četrti mesti dobri uvrstitvi, pred sezono si res nisem mislila, da bo zame tako uspešna," pa je nastope v Avstriji ocenila Ferkova.

Navdušen tudi trener

"Dosežki so kar neverjetni. Tudi mi smo kar malo presenečeni, ko je zmagovalni oder videti kot na mladinskem državnem prvenstvu na Krvavcu. Upam, da nam uspe to ekipo peljati naprej. Seveda so med njimi nekatere tudi razočarane, ampak mislim, da smo na pravi poti," je povedal vodja ženske ekipe na MSP Marko Jurjec.

Kuerner šesti na superveleslalomu MSP

Švicarski smučar Beat Feuz pa je na mladinskem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Avstriji zadnji dan tekmovanj osvojil še tretjo zlato medaljo. V superveleslalomu v Altenmarkt-Zauchenseeju, ki so ga po četrtkovi odpovedi danes le izvedli, je bil za osem oziroma 19 stotink boljši od domačinov Joachima Puchnerja in Bernharda Grafa. Najboljši slovenski predstavnik je bil Miha Kuerner (+ 0,77) na šestem mestu, medtem ko je bil Filip Flisar osmi (+1,34).
Sveži svetovni mladinski slalomski prvak Matic Skube je zadnjo tekmo prvenstva končal na 24. mestu (+ 2,43), Jure Lekič (+ 3,79) pa je bil 38. Tekme nista končala Patrick Jazbec in Anže Mravlja.

Feuz je na MSP v Avstriji skupno osvojil štiri medalje, od tega tri zlate. Najboljši je bil v smuku, superveleslalomu in trojni kombinaciji, bronast pa v slalomu.

Avstrijci, Švicarji in Slovenci najuspešnejši

Prepričljive ekipne predstave mladih slovenskih smučarjev v vseh disciplinah so Sloveniji s 102 točkama za Avstrijo (153) in pred Švico (67) zagotovile tudi trdno drugo mesto v razvrstitvi držav za nagrado Marca Hodlerja. V tem točkovanju zbirajo točke vsi tekmovalci, uvrščeni do desetega mesta v posamezni disciplini, vključno s kombinacijo. Slovenija in Avstrija sta bili edini državi s točkami v vseh tekmovanjih. Slovenija je tretja na lestvici držav, dobitnic odličij. Prva je Avstrija s tremi zlatimi, štirimi srebrnimi in šestimi bronastimi kolajnami, druga Švica s tremi zlatimi ter po eno srebrno in bronasto, Slovenija pa je zbrala tri zlate in dve bronasti.