Indianapolis Colts zmagovalci 41. super bowla

V finalu lige ameriškega nogometa NFL je slavila ekipa Indianapolis Colts, ki je v nedeljo z 29:17 (16:14) premagala moštvo Chicago Bears in se veselila 41. super bowla.

Objavljeno
05. februar 2007 13.56
Super bowl
Miami - Moštvo Indianapolis Colts je novi prvak lige ameriškega nogometa NFL. V velikem finalu, super bowlu, ki v ZDA velja za enega največjih športnih dogodkov leta, je Indianapolis v Miamiju z 29:17 ugnal moštvo Chicago Bears. Indianapolis je na 41. izvedbi super bowla zmagal drugič po letu 1971, takrat je ekipa domovala še v Baltimoru. Za najkoristnejšega igralca finala so izbrali "quarterbacka" zmagovalnega moštva Peytona Manninga.

Zgodovinski superbowl

Letošnji super bowl je bil v več pogledih zgodovinski. Za prvo prelomnico je poskrbelo že vreme, saj ljubitelji ameriškega nogometa niso navajeni finalnih tekem, na katerih jih od prve do zadnje minute neusmiljeno moči dež; pravi naliv je dodobra namočil igrišče in pripomogel k številnim napakam obeh ekip. Precej pomembnejši pa je bil vpis v zgodovino trenerja Indianapolisa Tonyja Dungyja, saj je postal prvi temnopolti strateg v ligi NFL z osvojenim naslovom prvaka. Nenazadnje pa se je v zgodovino vpisal še Peyton Manning, doslej eden najboljših in najbolj cenjenih igralcev v NFL, ki pa še ni imel prstana zmagovalca super bowla.

"Veliko težkega dela smo vložili v ta uspeh. Zdaj se vse dogaja neverjetno hitro. Izredno srečen sem in v tem bom užival še zelo dolgo. Ponosen sem, da sem član tega moštva. To zmago posvečamo našemu vodji Tonyju Dungyju," je bil po koncu dvoboja presrečen Manning, ki mu je ob zmagovitem prstanu pripadel še naslov najkoristnejšega igralca (MVP) tekme. Žrebci so v Indianapolis odnesli prvi naslov NFL, odkar se je moštvo leta 1984 preselilo iz Baltimora.

"V vsem tednu ni bilo niti ene negativne stvari. Zelo profesionalno, brez incidentov. To je to, kar šteje - da lahko zmagaš v takšnem slogu. Počutim se imenitno. Ponosen sem na svoje fante, saj so trdo garali. Vedeli smo, da bo v teh razmerah obvladovanje žoge težko in da bo veliko napak," je svoj zmagovalni prvenec ocenil Dungy. Slavljenec ni pozabil na trenerja tekmecev Lovieja Smitha, saj je med vrvežem po zmagi našel čas za prijateljski objem in besede tolažbe. Dungy in Smith sta bila prva temnopolta trenerja, ki sta se srečala na odločilni tekmi NFL. "Po dobri sezoni je takšen konec razočaranje. A smo vendarle naredili korak naprej. Naš čas šele prihaja," pa je o bodočih uspehih prepričan Smith.

Šokanten začetek

Začetek je bil za favorizirano ekipo Indianapolisa šokanten. Chicago je prestregel že uvodni strel tekmecev, novinec Devin Hester pa je pretekel 92 jardov in s "touchdownom" v 16. sekundi poskrbel še za en prvenec na finalnih tekmah, saj doslej še nikoli ni bilo zadetka že po prestreženem začetnem udarcu. Indianapolis je v prvi četrtini odgovoril s "touchdownom" Reggieja Wayna, ki ga je z dolgo podajo imenitno našel Manning. Za Chicago je nato novih šest točk dosegel Muhsin Muhammad in po prvi četrtini je imelo njegovo moštvo osem točk prednosti. V drugi četrtini so nato nogometaši Indianapolisa stvari začeli postavljati na pričakovano mesto. Najprej je tri točke prispeval Adam Vinatoiri, z novim "touchdownom" Dominica Rhodesa pa je Indianapolis prvič povedel (16:14).

Toda v drugem polčasu je Chicago počasi izgubljal sapo in stik s tekmeci, na začetku trdna obramba pa je delala vse več napak. Vinatieri je še z dvema zadetkoma z nogo priboril svoji ekipi že osem točk naskoka, za nekaj upanja pred odločilnim delom tekme pa je s tremi točkami Chicaga poskrbel Robbie Gould, a se je izkazalo, da je bil to edini zadetek v drugem polčasu. Indianapolis je brez težav zaustavljal njihove poskuse, do odločitve pa je prišlo 12 minut pred koncem. "Quarterback" Chicaga Rex Grossman je naredil napako in podal v roke Kelvinu Haydnu, ta pa je pretekel 56 jardov in žogo postavil za zadnjo linijo tekmecev.

Trener Chicaga Lovie Smith je ugovarjal, da je Hayden stopil z igrišča, toda sodniški ogled videoposnetkov je pokazal, da je bila akcija povsem pravilna in Indianapolis je pobegnil na neulovljivih 12 točk prednosti.

Družabni pomen

Super bowl ima v ZDA poleg športnega tudi velik družabni pomen. Na dan finala NFL zastane življenje po vsej državi, vsaj 140 milijonov Američanov sedi pred televizijskimi zasloni, televizijske hiše pa kujejo milijonske dobičke za nekaj polminutnih reklamnih blokov med prenosom. Tudi izvajanje himne in zabava gledalcev med polčasom spadata v železni repertoar ameriškega dojemanja športnega dogodka. Za prvo je letos poskrbel Billy Joel, za drugo pa Prince, ki je s pesmijo Purple rain imenitno ponazoril počutje premočenih udeležencev finala. Ob koncu tekme so bili številni sedeži na Dolphin Stadiumu, cene vstopnic so na črnem trgu dosegle tudi nekaj dolarskih tisočakov, prazni, saj so navijači klonili pred nemogočim vremenom. Dež je pokvaril še eno tradicijo: polivanje trenerja zmagovalcev z vsebino hladilne omare za pijače tokrat ni imelo posebnega učinka, saj je bil Dungy že pred tem premočen do kože.