Inšpekcija zaprla dvorano Podmežakla

Inšpekcija je zaprla športno dvorano Podmežakla na Jesenicah, saj je brez uporabnega dovoljenja. Župan Tomaž Tom Mencinger si prizadeva problem rešiti, predvsem v korist jeseniškega športa in športnikov, kje bodo tekme igrali hokejisti Acroni Jesenic pa še ni znano.

Objavljeno
11. marec 2011 09.49
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – »Uradna oseba na Upravni enoti Jesenice je 24. februarja prejela kopijo odločbe gradbene inšpektorice inšpektorata za okolje in prostor, iz katere izhaja, da mora investitorica, občina Jesenice, skladno s 150. členom zakona o graditvi objektov takoj po prejemu odločbe prenehati uporabljati športno dvorano Podmežakla, ker nima uporabnega dovoljenja,« je dejala načelnica upravne enote Alenka Burnik. »Na odločbo se je občina Jesenice pritožila v zakonitem roku z utemeljitvijo, da je bila športna hala Podmežakla zgrajena pred letom 1967. To pomeni, da je mogoče pridobiti uporabno dovoljenje za starejše objekte. To je tiste, ki so bili zgrajeni na podlagi gradbenega dovoljenja, izdanega pred uveljavitvijo zakona o graditvi objektov iz leta 1984,« je pojasnila Božena Ronner, svetovalka jeseniškega župana Tomaža Toma Mencingerja.

Športna dvorana je zgrajena na podlagi gradbenih dovoljenj, izdanih v letih 1997 in 2009, je dejala tiskovna predstavnica inšpektorata za okolje in prostor Helena Lovše Vrhovec. Zaradi pritožbe občine bo inšpekcijski spis poslan v reševanje drugostopenjskemu organu, ministrstvu za okolje in prostor. Ali je občini pristojna inšpektorica naložila tudi plačilo globe (od 1500 do 30.000 evrov za pravno osebo in od 150 do 2000 evrov za odgovorno osebo), na inšpektoratu niso povedali. Helena Lovše Vrhunec je dodala, da sta za gostinski lokal in center za fitnes v dvorani pridobljeni uporabni dovoljenji.

Župan si prizadeva problem rešiti, predvsem v korist jeseniškega športa in športnikov, je povedala Božena Ronner. Kako bo odločil upravni organ oziroma pristojni inšpektorat, je vezano na postopke, določene v zakonu o splošnem upravnem postopku, je dodala in poudarila, da so odločitve upravnega organa lahko vezane le na materialne dokaze (izdana gradbena dovoljenja pred omenjenim letom, slikovni in drugi pomembni material). Po naših informacijah je pristojna inšpektorica izpostavljena različnim oblikam pritiska, da bi svojo odločitev spremenila.

Odgovornost za odločitev prevzemajo na občini in tudi v vodstvu HK Acroni Jesenice, je sredi februarja, po tekmi med Jesenicami med Olimpijo, v izjavi zapisala Ronnerjeva. Posledic zaprte dvorane ne bodo čutili le hokejisti vseh selekcij, ampak tudi člani drsalnega kluba, kegljači na ledu, igralci kerlinga in drugi uporabniki dvorane. Končnica državnega hokejskega prvenstva je pred vrati, v njej pa bosta nastopili dve jeseniški ekipi. Kje bodo odigrane tekme, včeraj v HK Acroni Jesenice niso pojasnili.

***
Z inšpektorata za okolje 
in prostor smo 28. februarja prejeli pojasnilo, da inšpekcijski postopek še ni končan. 
Na podlagi izjave Alenke Burnik se je izkazalo, da je bila odločba izdana že nekaj dni prej. 
Na vprašanje, zakaj nam takrat ni posredovala resničnega odgovora, Helena Lovše 
Vrhovec včeraj ni odgovorila.