Inter: sijajna generalka za Barço brez Italijanov

Kako močno je moral poraz proti mestnemu tekmecu Interju (0:4) boleti nogometaše Milana, pove že dejstvo, da je lastnik Silvio Berlusconi, ki je doslej po takšnih blamažah privihral v slačilnico in nahrulil trenerja in igralce, to pot ubral nenavadno pot.

Objavljeno
31. avgust 2009 13.01
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Milano - »Fantje, ne izgubite poguma, verjemite v svoje sposobnosti!« je ob tokratnem obisku garderobe svoje nogometaše bodril italijanski premier Silvio Berlusconi. Resnično, moštvo Joseja Mourinha je s (pre)močnim ritmom, simbiozo med »staroselci« in številnimi novinci ter fantastičnimi goli osmešilo tradicionalnega rivala s San Sira.

Avgust je v Italiji od leta 1997 običajno namenjen turnirju Birra Moretti – največ nastopov, po 11, imata Inter in Juventus –, ki je prva tri leta polnil videmski štadion Friuli, nato pet let sveti Nikola v Bariju, od leta 2005 pa domuje na svetem Pavlu v Neaplju. Zaključek letošnjega Ferragosta pa je vendarle zaznamoval odmevnejši konec tedna, že v drugem kolu serie A sta bila na vrsti tradicionalna derbija Roma – Juventus in Milan – Inter.

Predvsem lombardijski derbi vselej vznemirja nogometno oblo, tudi v soboto zvečer ni bilo nič drugače. Milan, ki je to pot užival vlogo gostitelja na skupnem štadionu, je bil konkurenčen moštvu italijanskih prvakov le do prvega gola – prek Pata je bil celo nevarnejši –, nato je sledil nepričakovan razpad sistema sedemkratnih evropskih prvakov.

Bliskovita akcija številnih hitrih podaj »na prvo«, ki jo je začel Thiago Motta, nadaljevala Samuel Eto'o in Diego Milito, končal pa s strelom na prvo spet Motta (vsi so novinci v ekipi Interja!), ki je osmešila zasedbo AC Milana, pa je napovedala pozneje šampionski razplet za goste.

Najstniški izpad Gennara Gattusa, ki je zagrešil enajstmetrovko in po neumnem še pordečel – pozneje je bentil, ker ga trener Leonardo zaradi poškodbe gležnja ni zamenjal že prej –, je pomenil konec upov za Milan, s katerim je Inter do konca igral »pepčka«. Izpostaviti velja še evrogol Dejana Stankovića, ki je ob mojstrih Sneijderju, Militu in Eto'ou končno zaigral tako, kot bi moral že v prejšnjih sezonah – v vlogi pomočnika.

»Fantastično! To je prava generalka za Barcelono,« je slavil zmago predsednik Interja Massimo Moratti (evropski prvaki z Zlatanom Ibrahimovićem prihajajo v Milano 16. septembra), prvi mož Pirellija Marco Tronchetti Provera je izpostavil izjemno integracijo vseh okrepitev v prenovljeno moštvo, Mourinho je – kot je to običaj – izstopal. »Zmaga kot zmaga, jutri je nov dan. Kdaj sem se odločil, da bo tekmo začel Wesley Sneijder? Tedaj ko mi je športni direktor Branca povedal, da prihaja k nam,« je o Nizozemcu, ki je iz Reala v Inter prestopil večer pred derbijem, povedal portugalski trener.

Kaj pa Milanovi zvezdniki? Ronaldinho je bil neviden, sicer odlična podajalca z bokov Zambrotta in Jankulovski tekaško nista mogla slediti ritma Maicona in Chivuja, Pirlo je grešil pri podajah, Pato pa v napadu ni imel prave pomoči …

»Škoda le, da je v naši ekipi toliko tujcev, pri Milanu mi je všeč prav to, da je njegova zasedba polna Italijanov. Na tem področju bi moral biti vzor model Juventusa,« pa je kljub iskrenemu veselju ob visoki zmagi Interja izpostavil »črno piko« italijanskih šampionov modni guru Domenico Dolce, dolgoletni navijač črno-modrih. Edini italijanski nogometaš v Mourinhovi četi je v igro vstopil v 78. minuti – Ganec Mario Balotelli.

V Rimu sta blestela Diego in Juventus

Rim - Včerajšnja tekma med Romo in Juventusom je bila vsaj tako spektakularna kot sobotna v Milanu, vnovič pa so zmago slavili gostje, po 2 kolih vodilno moštvo serie A. Posebej sijajna sta bila prva gola; gostujoči plejmejker Diego je s slalomom za 0:1 osmešil domačo obrambo, lep je bil tudi izenačujoči gol Danieleja De Rossija, ki ga je zabil s 30 m. Tudi drugi gol za goste je zabil Diego, v končnici pa je namesto izenačenja (Totti, Vučinić) sledil še gol brazilskega debitanta za »staro damo« Felipeja Mela za 1:3.