Internacional presenetil Barcelono

Južnoameriški nogometni prvak Internacional iz Porto Alegreja je prvič v zgodovini osvojil naslov svetovnega klubskega prvaka. V finalu so Brazilci z golom Adriana premagali prvaka stare celine Barcelono.

Objavljeno
17. december 2006 17.36
Internacional je z golom Adriana prišel do naslova klubskih svetovnih prvakov
Jokohama - Južnoameriški nogometni prvak Internacional iz Porto Alegreja je prvič v zgodovini osvojil naslov svetovnega klubskega prvaka. V finalu so Brazilci v Jokohami na Japonskem z golom Adriana (82.) premagali prvaka stare celine Barcelono. Končni izid je bil 1:0 (0:0).

Razplet finala z zmagoslavjem Internacionala je bil scenarij, ki si ga je verjetno zamislilo le malo nogometnih privržencev. Še posebej ob dejstvu, da je Barcelona v polfinalu na krilih Ronaldinha dobesedno letela po igrišču in razbila nemočno Americo iz Mehike, medtem ko so se Brazilci mučili z egiptovskim Al Ahlyjem in celo malce srečno prišli do zmage.

Toda v finalu je trener manj znanega kluba iz Porto Alegreja (večji ugled uživa njegov mestni tekme Gremio, zmagovalec tega tekmovanja leta 1983 in nekdanji klub Ronaldinha) Abel Braga taktično prelisičil Franka Rijkarda na Barcelonini klopi. Nizozemec je zaupal isti enajsterici kot v polfinalu in ta ga v prvem polčasu ni razočarala. Vseskozi je imela pobudo, toda vse preveč so se napadalne zamisli rojevale le v Ronaldinhevi glavi, medtem ko od soigralcev ni dobil dovolj pomoči. Tako tudi nevarnejših akcij ni bilo, pa čeprav bi bilo lahko nekaj strelov zagotovo boljših. Enega boljših je od daleč sprožil Giovanni van Bronckhorst, Clemer je žogo odbil do Ronaldinha, ki pa mu tudi ni uspelo žoge potisniti v brazilsko mrežo. Barcelonini navijači so na noge skočili tudi nekaj trenutkov kasneje, ko je brazilski virtuoz ob pomoči India padel v kazenskem prostoru Internacionala, vendar se sodniška piščalka ni oglasila. Ronaldinho je srečo poskusil tudi s prostega strela. Spet je ukanil živi zid, brazilski vratar pa se ni dal. Na drugi strani je nase večkrat opozoril mladi up Alexandre Pato, toda španska obramba je bila zanesljiva in uigrana, tako da Victor Valdes ni imel težkega dela.

V drugem polčasu so Brazilci nadaljevali obrambno in disciplinirano igro, s katero so uspešno preprečevali razvoj igre katalonskega velikana. Ta je sicer še vedno imel terensko premoč in večkrat streljal, toda potrpežljivost je Špancem počasi popuščala. V zadnjem delu igre se je razigral Xavi, ki pa v dveh zaporednih priložnostih ni bil natančen. Internacional si je nato privoščil več izletov v Barcelonin kazenski prostor in enega izmed protinapadov preko rezervista Adriana po podaji Iarleyja tudi izkoristil. "Ne morem verjeti, da sem zabil gol za zmago na SP. Pokazali smo, da smo zares dobra skupina nogometašev in da je prav vsak igralec zelo pomemben za uspeh. Tekma traja 90 minut in mi smo vseskozi le čakali na pravo priložnost," je dejal Adriano. Ob koncu je imel Ronaldinho priložnost s prostega strela, toda od veselja ga je ločilo le nekaj centimetrov.

Pokal za najboljšega na svetu je tako prvič dvignil Fernandao, kapetan Internacionala, šestega brazilskega kluba s tem naslovom. Na drugi strani so zveneča imena v katalonski ekipi igrišče zapustila vidno razočarana, saj jim ni uspelo priigrati prve tovrstne lovorike v zgodovini kluba. Tako so doživeli usodo njihovih predhodnikov v sanjskem moštvu iz leta 1992, ki so z 1:2 klonili - prav tako proti brazilskemu - Sao Paulu.