Isakovičeva sedma na 200 delfin, nadaljuje se Phelpsiada

Slovenska reprezentantka Sara Isakovič je na plavalnem SP v Melbournu osvojila sedmo mesto na 200 metrov delfin. Michael Phelps je postavil tretji svetovni rekord in osvojil tretjo posamično zlato.

Objavljeno
29. marec 2007 16.59
Sara Isakovič
Melbourne - Slovenska reprezentantka Sara Isakovič je na plavalnem SP v Melbournu osvojila sedmo mesto na 200 metrov delfin s časom 2:09,66 minute. Zlato kolajno si je priplavala domačinka Jessicah Schipper z 2:06,39, srebro je pripadlo Američanki Kimberly Vandenberg (2:06,71) bron pa Poljakinji Otylii Jedrzejczak (2:06,90).

Nastop radovljiške plavalke je minil v napetem ozračju za slovenske ljubitelje plavanja, saj je Isakovičeva po 50 metrih obračala kot druga, na polovici tekme kot tretja in na zadnjem obratu kot četrta. Žal so 19-letni Gorenjki na zadnjih 50 metrih nekoliko pošle moči.

"Svoje cilje sem izpolnila z uvrstitvijo v finale in izpolnitvijo olimpijske norme. Dokazala sem, da sem v svetovni eliti na 100 in 200 delfin, danes pa sem prehitro začela, malce me je poneslo v močni konkurenci in me zato na koncu tudi pobralo. Dala sem vse od sebe in z nastopom sem zadovoljna, izid pa seveda ni najboljši. Doma me čaka veliko dela, da bom v bodoče zdržala tudi drugih sto metrov," je povedala plavalka in priznala tudi, da jo je presenetila Američanka Vanderbergova, ki je praktično ni poznala: "Verjela sem, da sta razred zase le Avstralka in Poljakinja, a je tudi ona plavala nad pričakovanji."

Svojo varovanko je pohvalil tudi trener Miha Potočnik: "Sara se ni držala dogovora. Plavala je svojo tekmo in žal mi je, ker ni plavala državnega rekorda in izida pod 2:08, ki ga je v tem trenutku sposobna. Verjetno jo je prevzela želja, saj smo pred tekmo nekako računali, da je možno vse od tretjega do osmega mesta. Po drugi strani pa je krenila pogumno, pokazala, da se ni ustrašila tekmic, kar je prav tako pomembno. Na koncu niti ni važno ali si četrti ali sedmi, šteje le, kar ti visi okrog vratu in poskusila je. Prva tri mesta so bila nedosegljiva, borila pa se je pogumno, seveda pa bi meni in verjetno tudi njej zdaj več od tega načina plavanja pomenil nov rekord. Ta poskus bo tudi šola za naprej."

Kljub zmagi nezadovoljstvo

Nekoliko nezadovoljna je bila tudi zmagovalka Schipperjeva. "Želela sem plavati blizu svetovnega rekorda. Nastop na vsepacifiških igrah v Kanadi lani je bil moj najboljši. Takšnega bi rada ponovila prihodnje leto na olimpijskih igrah," je povedala zmagovalka, posebej zadovoljna, ker je ugnala Poljakinjo, saj med plavalkama že dve leti vlada napetost zaradi prvenstva v Montrealu, kjer naj bi Jedrzejczakova po mnenju Avstralcev prišla v cilj z eno roko, a je ta zgodba za Schipperjevo vsaj za zdaj pozabljena.

V petkovem predtekmovanju ima Slovenija prijavljene štiri nastope. Ilirijana Jerneja Godca na 50 prosto in 100 delfin, kjer bo tekmoval tudi njegov klubski in reprezentančni sotekmovalec Peter Mankoč ter plavalko Žita Gorenjke Radovljice Moniko Močnik na 800 prosto.

"Phelpsiada" se nadaljuje

V mednarodnem merilu se v Melbournu nadaljuje "Phelpsiada". Američan je postavil tretji svetovni rekord, osvojil tretjo posamično zlato medaljo, skupaj z zlatom z ameriško štafeto pa jih ima že štiri. Je tudi prvi na lestvici zaslužkov, saj ima v mošnjičku za rekorde že 75 tisoč dolarjev in ima srečo z modernim poslovanjem bank, saj bi v nasprotnem primeru na letalu moral doplačati prevoz prtljage.

Tokrat je 21-letnik postavil nov rekord na 200 m mešano. Zdaj z 1:54,98 ni le edini zemljan, ki je razdaljo preplaval pod 1:55 sekunde, ampak tudi 1:56, saj je na lestvici vseh časov na drugem mestu njegov rojak Ryan Lochte z 1:56,11, ki je tokrat z osem stotnik sekunde slabšim izidom osvojil srebro, bron pa je pripadel Madžaru Laszlu Csehu, tretjemu z lestvice vseh časov, z novim evropskim rekordom 1:56,92.

"Sem na pravi poti. Želel sem si hiter teden in ga dobil. Poskusil sem pač. Vedel sem, da sem sposoben doseči vse te izide, saj sem že februarja postavil svetovni rekord na 200 m delfin, ko še nisem bil v pravi formi in so mi lasje štrleli izpod plavalne kapice. Polovico svojih načrtov sem tukaj že izpolnil," je povedal prvi zvezdnik SP.

Še ena potrditev svetovnega rekorda

Svetovni rekord je potrdila tudi Američanka Leila Vaziri, ki je v finalu na 50 hrbtno z 28,16 izenačila v polfinalu dosežen svetovni rekord in osvojila zlato. Srebro je osvojila Belorusinja Aleksandra Herasimenja, bron pa Avstralka Tayliah Zimmer.

Ob Pehlpsu pa je bila glavna disciplina nastop na 100 m prosto za moške, kjer je Južnoafričan Roland Schoeman samozavestno napovedoval zlato medaljo. Na koncu sta na prvi stopnički stala dva plavalca, italijanski branilec naslova Filippo Magnini in Kanadčan Brent Hayden z dosežkom 48,43. Tretji je bil s štiri stotinke slabšim izidom Avstralec Eamon Sullivan in 48,47.

Nedvomno sta bila poraženca finala olimpijski prvak Nizozemec Pieter van den Hoogenband, ki je z 48,63 končal na šestem mestu, Schoeman pa z 48,72 še mesto za njim.

V zadnji disciplini sladko presenečenje

Prav v zadnji disciplini so na sladko presenečenje, ki ga na predolimpijskem prvenstvu v Avstraliji pripravljajo Američani, smetano dodale reprezentantke ZDA v štafeti na 4 x 200 m prosto. Natalie Coughlin, Dana Vollmer, Lacey Niedermayer in Katie Hoff so osvojile zlato s še tretjim ameriškim svetovnim rekordom večera - 7:50,09, pri tem pa so imele Američanke neverjetno srečo, saj so se zjutraj po taktiziranju v finale prebile kot zadnje, le osem stotink pred Brazilkami. Srebro so osvojile dozdajšnje rekorderke Nemke, bron pa Francozinje z Laure Manaudou, ki je dvema zlatima medaljama in srebro dodala še bron. Skupaj je bilo na SP doseženih že deset svetovnih rekordov.