Isakovičeva v finalu na 200 delfin

Sara Isakovič se je na 200 m delfin uvrstila v finale na 200 metrov delfin. V polfinalu je bila s časom 2:09,15 šesta, že dopoldne pa je z 2:08,69 izboljšala svoj državni rekord.

Objavljeno
28. marec 2007 16.05
Sara Isakovič
Melbourne - Plavalka Žita Gorenjke Radovljice Sara Isakovič je druga slovenska finalistka na plavalnem svetovnem prvenstvu v Melbournu. V polfinalu je z 2:09,15 dosegla drugi izid v karieri in se na 200 m delfin v finale uvrstila kot šesta. Že zjutraj je Isakovičeva z 2:08,69 postavila tudi nov slovenski rekord. Isakovičeva bo tudi edina slovenska plavalka v četrtkovem programu SP, saj v predtekmovanju slovenskih nastopov ni.

Finale že ob drugem nastopu na svetovnih prvenstvih

V polfinalu je bila glavna naloga Isakovičeve, da se uvrsti med najhitrejših osem plavalk sveta in tudi ob drugem nastopu na prvenstvu ji je uspel preboj v sam svetovni vrh. "Moja kariera je še na začetku in vesela sem uvrstitve v finale. Imam svoje želje in mislim, da se še nisem povsem iztrošila. Rezerve bom skušala pokazati v finalu, kjer bom napadala s stranske proge in skušala presenetiti katero od tekmic," je po nastopu povedala Isakovičeva, ki je boljši izid zapravila na drugih 50 metrih.

Sara je presegla načrte

Realno je plavalka, ki je omenjeno disciplino resno začela plavati šele letos, pravzaprav že presegla načrte, saj si je še pred dvema mesecema želela plavati hitreje od 2:11 minute, pristala je na izidu 2:08 in ima v prihajajočih pripravah na olimpijske igre v Pekingu lepo priložnost, da se še bolj približa favoritinjam za medalje. Izraziti sta v četrtkovem finalu dve - svetovna rekorderka Avstralka Jessicah Schipper in prejšnja rekorderka Poljakinja Otylia Jedrzejczak.

Cilj je nov osebni rekord

Tudi tokrat ima Gorenjka, ki se ji je na SP 2005 v Montrealu bron na 200 m delfin izmuznil za 15 stotink sekunde, svoje želje. Realni cilj za mlado slovensko rekorderko, ki je danes postavila oba najboljša izida v karieri in jo ob enaki prizadevnosti čaka še veliko prvenstev, pa je nov osebni rekord.

Mankoču na 100 m prosto ni uspelo

Na 100 m prosto je nastopil tudi Ilirijan Peter Mankoč in s 50,22 zasedel 37. mesto med kar 176 prijavljenimi tekmovalci. Za najhitrejšim, Američanom Jasonom Lezakom je zaostal 1,20 sekunde, za polfinalom pa 74 stotink.

Zanimivo je, da se je v dveh sekundah zvrstilo kar 59 plavalcev. Mankoč je lasten državni rekord zgrešil natančno za sekundo: "Desna noga je bila, kot da ni moja. Enostavno me noge niso držale, posebej na drugih 50 metrih. Za nameček sem prišel na obratu pod val in izgubil hitrost, čeprav sem načrtoval drugačen prihod iz vode. Nič zato. Za 100 prosto se nisem posebej pripravljal, malce pa mi je žal, da nisem prišel v polfinale, saj je to disciplina, kjer je zame polfinale vreden enako, kot v večini ostalih finale," je po nastopu povedal Ljubljančan, ki se še naprej povsem koncentrira na paradni nastop na 100 m delfin.

Ponovno so padali rekordi

V Melbournu se je nadaljeval tudi festival rekordov. Prvega je v polfinalu na 50 m hrbtno postavila 21-letna Američanka Leila Vaziri, ki je razdaljo preplavala v 28,16 sekunde in bila stotinko hitrejša kot Nemka Janine Pietsch leta 2005 na mitingu v Berlinu.

Phelps zbira rekorde

Za naslednji svetovni rekord je poskrbel 21-letni Michael Phelps, že svoj 18. v karieri. Američan je 200 m delfin zmogel v neverjetnih 1:52,09 sekunde in samo slab prihod v cilj mu je preprečil, da bi plaval pod 1:52 minute. Za Phelpsa, ki je lasten rekord popravil še za 1,71 sekunde, je bila to že tretja zlata medalja na SP. Zanimiv je tudi pogled na lestvico vseh časov na 200 m delfin, kjer je Phelpsu najbližje Japonec Takaši Jamamoto, ki za njim zaostaja 2,46 sekunde. Tokrat je srebro osvojil Kitajec Wu Peng, bron pa Rus Nikolaj Skvorcov. "Ne vem, kaj naj rečem. Tako sem vesel, kot sem bil nazadnje morda pri 12 letih. Današnji rekord mi po doseženem izidu pomeni še precej več od včerajšnjega. Tudi sam sem bil presenečen z 1:52,0. Taktika je bila zelo enostavna. Zelo hitro sem začel in skušal zdržati čim dlje," je povedal Phelps, ki je bil dan prej rekorden na 200 m prosto.

Manadoujeva pokazala zobe

Sledil je morda najbolj zanimiv ženski obračun na SP - ženska tekma na 200 m prosto. Že v torek je za nov svetovni rekord z 1:56,47 poskrbela Italijanka Federica Pellegrini, poznavalci plavanja pa so že pred SP napovedovali, da bo za zlato v tej disciplini rekord potreben. Včerajšnji polfinalni rekord je bil danes daleč od zlata. Dvajsetletna Francozinja Laure Manaudou je bila s sedmim svetovnim rekordom na SP in izidom 1:55,52 skoraj sekundo hitrejša od polfinalnega izida Pellegrinijeve, ki se je morala zadovoljiti z bronom. Veliko hitrejša od starega rekorda je bila tudi srebrna Nemka Annika Lurz z 1:55,68. "Moja prava tekma je nastop na 400 m prosto. Danes sem želela čim dlje plavati z najboljšimi, zato sem začela zelo hitro in imela v nadaljevanju dovolj moči za rekorden izid, ki ni bil načrtovan. Zelo si želim rekorda na 400 prosto," pa je dejala Francozinja, ki je na SP že osvojila dve zlati in srebrno medaljo.

Počasen finale na 50 prsno

Tretji finale popoldneva je bil "slovenskih" 50 m prsno. Ne preveč hiter finale je s 27,66 dobil svetovni rekorder Ukrajinec Oleg Lisogor, svetovni prvak na 100 m prsno, Američan Brendan Hansen, pa je zaostal le tri stotinke sekunde. Presenetljivo je bron osvojil Južnoafričan Cameron van der Burgh, odkritje tega SP, ki pa je s 27,88 dosegel izid, ki sta ga najhitrejša slovenska plavalca, Emil Tahirovič in Matjaž Markič, v karieri že plavala.

Hackett pogrnil v svoji disciplini

Prireditelji so razdelili tudi komplet medalj na 800 m prosto za moške, kjer se je včeraj z novim državnim rekordom izkazal Radovljičan Luka Turk. Svetovni rekorder in branilec naslova Avstralec Grant Hackett je bil brez možnosti za zmago in kot popravni izpit na SP mu ostaja le še možnost zmage na 1500 m prosto. Na koncu je bil najhitrejši Tunizijec Osama Meluli, ki je svoji domovini priplaval prvo zlato medaljo na SP, srebro je osvojil Poljak Przemyslaw Stanczyk, avstralsko čast je z bronom rešil Craig Stevens. Hackett je bil šele osmi.