Iskra razhudil jeseniške navijače

Hokejisti Acronija Jesenic so ob uvodu v poletno ligo Rudi Hiti na Bledu izgubili uvodno tekmo proti VSV iz Beljaka z 2:3 po kazenskih strelih. Danes se bodo ob 16. uri z Beljačani pomerili še hokejisti Tilie Olimpije.

Objavljeno
28. avgust 2009 12.08
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Zgodba na ledu se je začela. Zadnji avgustovski dnevi 17 let prinašajo slovenski hokejski uvod v sezono, prepoznavno poletno ligo, ki sta jo včeraj odprla avstrijski prvak KAC in Briançon, zdaj že redni blejski gost iz Francije. Tekmeca sta se razšla brez zmagovalca, pri kazenskih strelih, ki bi utegnili odločati ob enakem številu točk v vrstnem redu, pa so bili uspešnejši Francozi.

Dodatni streli so odločali tudi v večernem jeseniško-beljaškem dvoboju. Pri izvajanju so bili na koncu natančnejši Korošci, občinstvo pa je dodobra razburil sodnik Roman Iskra, potem ko je zahteval ponovitev tretjega poskusa moštva VSV. Najprej je Wahlberg zgrešil, nato zadel …

»Železarji« so se s Korošci pomerili že na domači premieri, v primerjavi s takratnim dogajanjem v Podmežakli pa je bil včerajšnji dvoboj že hitrejši in vsebinsko živahnejši. Neučinkovitost se ta čas kaže kot najbolj boleča hiba slovenskih prvakov, ki pa so včeraj nastopili brez svojega domačega aduta, klubskega in reprezentančna kapetana Tomaža Razingarja.

»Čutim močne bolečine v hrbtu, ki so posledica tekmečevega naleta na eni od dosedanjih tekem, zato je sploh zame nastop na poletni ligi vprašljiv,« je pojasnil ljubljenec jeseniških navijačev pred tekmo na tribuni, kjer sta si podrobno prvi dan poletne lige ogledala tudi John Harrington, selektor »risov«, ter njegov pomočnik in obenem Olimpijin trener Dany Gelinas.

Akcije gorenjskega moštva so bile občasno nevarne, ugajala je zagnanost nekaterih mladih levov, denimo Roka Tičarja, Žige Jegliča, Mihe Brusa, le natančnosti pri strelih zlepa ni bilo. Slednji je resda po vodilnem beljaškem golu hitro izenačil, tu pa se je jeseniška zgodba o golih za dolgo časa končala. Beljačane smo sicer v prejšnjih letih spremljali v bolj agresivni in nevarnejši podobi, res pa gre za pripravljalno obdobje. Do pomembnih preizkusov, kaj šele odločilnih,je še dolga pot.

Korošci so sinoči dvakrat vodili, Jeseničani so obakrat njihovo prednost izničili, v drugo je v trenutkih številčne premoči zablestela estonsko-kazahstanska naveza Makrov-Troščinski. Podobno kot pred dnevi na premieri v Podmežakli sta se tekmeca razšla brez zmagovalca, le da so to pot izvajali še kazenske strele, pri katerih so bili boljši Avstrijci.

Med slovenskimi ljubitelji hokejske igre je sicer na poletni ligi kajpak največ zanimanja za jutrišnji večer, ko se bosta zadnji dan tekmovanja v skupinah pomerila večna tekmeca iz Podmežakle in Tivolija. Ponavadi je bil prav na Bledu njun dvoboj prvi v sezoni, tokrat sta se pomerila tako na jeseniškem ledu kot tudi ljubljanskem. Na Gorenjskem zmagovalca ni bilo (2:2), na tivolskem ledu so tesno prestižno zmago slavili gostitelji (2:1). Dvoboj bo sicer na Bledu jutri ob 19.30.

Oba slovenska udeleženca odprtega avstrijskega prvenstva sta sicer prenovila svoji zasedbi, oba sta pred današnjim nadaljevanjem blejskega tekmovanja zbrala po pet pripravljalnih tekem. Hkrati pa so za slovenske zanesenjake hokejske igre vedno zanimivi tudi nastopi moštev iz Beljaka in Celovca, zdaj tudi tekmecev »zmajev« in »železarjev« v odprtem avstrijskem prvenstvu. To se bo začelo kmalu, v četrtek, 10. septembra.

Jeseničani so v predsezoni odigrali že šest tekem, a še niso okusili slasti zmage.

Briançon : KAC 5:4, 4:4 (1:1, 2:2, 1:1 – 1:0)

Današnji spored: Tilia Olimpija : VSV (16), KAC : Langenthal (19.30).


Acroni Jesenice    2 (1, 0, 1 – 0)

VSV    3 (1, 1, 0 – 1)


Športna dvorana, gledalcev 800, sodniki Iskra, Kamšek, Škofic (vsi Slo).

Strelci:
0:1 – Toff (19), 1:1 – Brus (Jeglič, Hafner, 20), 1:2 – Wahlberg (McLeod, 38 – PP), 2:2 – Troščinski (Makrov, 54).
Kazenski streli: Tičar -, Brus -; Pinter -, McLeod 1, Wahlberg 1.
Kazenske minute: Acroni Jesenice 4, VSV 10.