Italijanski prvoligaši na svoje

Da bi ujeli korak z angleško premier league in špansko la ligo, so se klubi v italijanski serie A odločili, da se bodo ločili od klubov v drugoligaški serie B in ustanovili samostojno tekmovanje.

Objavljeno
26. avgust 2009 15.33
P. Z.
P. Z.
Rim - Poteza sloni na odločitvi angleških klubov, ki so se ločili leta 1992, od takrat pa je angleška premier league postala najmočnejša in najbogatejša na svetu. Prva in druga italijanska liga se bosta ločili v sezoni 2010-2011, kar pomeni, da prvoligaši v serie A ne bodo več plačevali drugoligašem denarja, s čimer so doslej želeli zmanjšati prepad med obema ligama.

Obstaja tudi možnost, da bi italijanski klubi, tako kot v Angliji, kolektivno sodelovali pri pogajanjih o prodaji televizijskih pravic. Doslej so se o tem pogajali vsak zase. Zato so veliki klubi, kot so Milan, Inter in Juventus, dobili veliko denarja, drugi pa precej manj.

To poletje je bilo slabo za italijanski nogomet, ki sta ga zapustila največja zvezdnika Kaka in Zlatan Ibrahimović in se preselila v Španijo. To naj bi bil še en znak, da moč italijanske lige, nekoč najmočnejše na svetu, vztrajno upada. Ločitev prvoligašev je bila sicer dogovorjena že julija, danes pa so jo ratificirali še predsedniki klubov.