Italijanski velikani v krizi pred evropskim izzivom

Že v zgodnji fazi tekmovanja v serie A so se potrdile trditve o strmo padajoči kakovosti italijanskega klubskega nogometa. Očitek gre še posebej na račun italijanskih predstavnikov v ligi prvakov. Daleč najslabše gre Milanu, ki tone vse nižje.

Objavljeno
28. september 2009 16.54
P. Z.
P. Z.
Milano - Sedemkratni evropski prvak Milan na domačem igrišču ni mogel premagati novincev iz Barija (0:0). Rdeče-črni se lahko držijo za glavo, saj so zapravili nekaj zrelih priložnosti. "Žvižgi so tako kot aplavzi vedno zasluženi," je po tekmi dejal trener Leonardo, ki je na klopi nasledil novega člana Chelseaja Carla Ancelottija in milansko barko krmari brez najboljšega igralca Kakaja, ki se je preselil v Real Madrid.

Milan ima le malo skupnega z moštvom, ki je leta 2007 osvojilo sedmi naslov evropskega prvaka. Zanikivo, še najboljšo predstavo je prikazal prav v Evropi, kjer je ligo prvakov začel z zmago v Marseillu. V sredo bo gostil Zürich, ki ne bi smel biti pretežak zalogaj. Slabše mu gre na domačih zelenicah, saj je v šestih kolih doživel dva poraza in zaostaja že za sedem točk za vodilno Sampdorio. Slednja je z 1:0 premagala Inter in ga nasledila na prestolu.

"Težko prihajamo do priložnosti za gol. Želja po zmagi je bila velika, vendar nismo bili dovolj ustvarjalni," je tarnal Leonardo, ki ga ob pogledu na lestvico boli glava. Še posebej v rubriki dani in prejeti zadetki - 3:6. Nekdaj vodilni asistent lige Andrea Pirlo le redko najde soigralce, prišlek iz Reala Klaas-Jan Huntelaar deluje nezainteresirano, njegov soigralec v napadu Ronaldinho je pozabil, kako preigrati nasprotne branilce.

Na koncu je bil najboljši mož na tekmi z Barijem vratar Marco Storari, ki zamenjuje poškodovanega Christiana Abbiatija. Bari se očitno dobro počuti na štadionu San Siro, saj je tam na prvi tekmi iztržil 1:1 proti Interju. Interjev trener Jose Mourinho se brani, da je ekipa še vedno v fazi spoznavanja po odhodu Zlatana Ibrahimovića v Barcelono in prihodu Samuela Eto'oja in Diega Milita. Inter bo po remiju (0:0) proti Barceloni v ligi prvakov gostoval pri ruskem prvaku Rubinu iz Kazana, poraz pa bi že lahko prinesel skrb.

Podobne težave kot Leonardo ima še en nekdanji nogometaš Ciro Ferrara, katerega Juventus je doma proti Bologni iztržil samo 1:1. V Evropi ga čaka težka preizkušnja v gosteh proti Bayernu: "Slabo se obnašamo, ko imamo žogo v posesti. Preveč igralcev je izgubilo koncentracijo in pozabilo igrati dober nogomet."

Plat zvona bijejo tudi pri Romi, ki je zbrala dve zmagi in dva neodločena izida. Nazadnje je oddala točko Catanii. Zadovoljni pa so v Firencah, kjer obračun z Liverpoolom pričakujejo na krilih četrte zmage v Livornu.

Italija, 6. kolo – Sampdoria : Inter 1:0 (Pazzini), Livorno : Fiorentina 0:1 (Jovetić), Catania : Roma 1:1 (Morimoto; De Rossi), Chievo : Atalanta 1:1 (Pellisier; Tiribocchi), Juventus : Bologna 1:1 (Trezeguet; Adailton), Lazio : Palermo 1:1 (Zarate; Cavani), Napoli : Siena 2:1 (Hamšik 2; Maccarone), Parma : Cagliari 0:2 (Jeda, Dessena), Udinese : Genoa 2:0 (Di Natale, Pepe), Milan : Bari 0:0; vrstni red: Sampdoria 15, Juventus 14, Inter in Fiorentina po 13, Udinese 11, Genoa in Parma po 10.