Jacob Semenya: Caster je moja mala punčka!

Medtem ko IAAF čaka na izvide testa o spolu zmagovalke teka na 800 m Caster Semenya, njeni sorodniki sovaščani v Južnoafriški republiki ne dvomijo, da je svetovne prvakinja iz Berlina ženska. Pa čeprav se nikdar ni vedla kot dekle.

Objavljeno
21. avgust 2009 14.31
P. Z.
P. Z.
Berlin - V šoli je vedno nosila hlače in nikdar krila, ni se igrala s punčkami, ampak je raje brcala žogo s fanti, pogosto so jo zbadali zaradi njenega mišičastega telesa. Caster Semenya se je naučila ignorirati vse te opazke. Sama je tekla po okoliških hribih in dolinah. Prišla je skoraj od nikoder in osvojila naslov svetovne prvakinje na 800 metrov. Ob tem je prav osmešila konkurenco in drugouvrščeno tekmovalko premagala za več kot dve sekundi. V letu dni je osebni rekord izboljšala kar za osem sekund.

Toda Mednarodna atletska zveza (IAAF) je naročila testiranje njenega spola. Tudi pred Berlinom je bila sumnjičava. Potem ko je 18-letnica v začetku meseca na nekem mitingu osebna rekorda na 800 in 1500 metrov krepko izboljšala, je želela preveriti, ali ne gre morda za moškega. Južnoafriško atletsko zvezo je pozvala, da se pozanima o spolu Caster Semenya, potem ko je 31. julija na mladinskem afriškem prvenstvu v Mauriciusu postavila najboljši izid sezone na svetu na 800 m. Test, ki traja nekaj tednov, vključuje psihološko in fizično analizo. Svoje mnenje morajo podati ginekolog, endokrinolog, psiholog, specialist za interno medicino in strokovnjak za določanje spola.

Njena družina je zgrožena nad govoricami, da je Semenya moški. Tudi če ima moško telo in moški glas. "Tako jo je ustvaril bog. Vzgojili smo jo, da se ne ozira na zlobne opazke," je povedala sestrična Evelyn. Dvomov nima tudi njen oče Jacob: "Ona je moja mala punčka. O tem nikoli nisem podvomil." 16-letna sestra Muriel Mkele se spominja, da je Caster po cele dneve sama tekla na umazanih in prašnih  cestah v njenem suhem delu Južne Afrike, kjer nihče ni mogel slediti njenemu tempu. Nekdanji ravnatelj na osnovni šoli je priznal, da je dolga leta mislil, da gre za fanta: "Vedno je bila groba in se je družila samo s fanti." Tudi Eric Modiba, vodja srednje šole v Nthemi, je povedal, da je Caster vedno nosila hlače v šoli in da si nikdar ni nadela dekliške obleke: "Šele v 11. razredu sem spoznal, da ni moški."

Semenya se ni udeležila tiskovne konference po zmagi v Berlinu. Zamenjal jo je predsednik atletske zveze JAR Leonard Chuene. Caster je celo želela bojkotirati podelitev odličij in zavrniti kolajno. "Rekla je, da ne želi na podelitev, a sem jo prepričal, da mora iti," je pojasnil  Chuene. "Še nikoli me nihče ni obtožil, da nisem dekle, a tu v Berlinu očitno nisem. Vsi vemo, da nisem fant. Zakaj si me sploh pripeljal sem? Moral bi me pustiti v domači vasi," mu je po njegovih besedah potožila Semenya.

"Ne bomo pustili, da bo morala opraviti vse te teste in strinjamo se z njo: morala bi zavrniti kolajno. Ne bomo dopustili, da tako sramotijo našo hčerko," je dejal oče Jacob, mati Dorcus pa je ogorčeno dodala: "Izjemno sem ponosna na svojo hčerko. Seveda, da je ženska, saj sem jo jaz rodila. Dokler sem živa, je nihče ne bo pregledoval."