Jacobsen le dočakal prvo zmago

Norvežan Anders Jacobsen je zmagovalec pete tekme smučarjev skakalcev za svetovni pokal v švicarskem Engelbergu. Od Slovencev sta točke osvojila le Rok Benkovič in Primož Pikl.

Objavljeno
17. december 2006 16.30
Anders Jacobsen je le dočakal prvo zmago
Engelberg - Norvežan Anders Jacobsen je zmagovalec pete tekme smučarjev skakalcev za svetovni pokal v švicarskem Engelbergu. Jacobsen je po skokih 138 in 137,5 metra (280,9 točke) slavil z veliko prednostjo pred domačinom Simonom Ammannom (130/138 m; 266,4) in sobotnim zmagovalcem Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem (131,5/134,5; 262,3). Edina slovenska finalista Rok Benkovič in Primož Pikl sta svoji uvrstitvi iz prve serije v finalu poslabšala; Benkovič (125/121,5; 223,2) je končal na 23., Pikl (122,5/117,5; 208) pa na 29. mestu.

Jacobsen je bil na dobri poti do zmage že na sobotni tekmi, a ga je najvišje stopničke stal slab nastop v finalni seriji. Danes si 21-letni skakalec ni privoščil podobne napake in je po dveh zaporednih drugih mestih le dočakal prvo zmago v karieri. Na veliko veselje domačih navijačev se je na drugo mesto z dobrim nastopom v finalu povzpel Ammann in z današnjim uspehom tudi zadržal vodstvo v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Na stopničkah pa je spet pristal tudi sobotni junak, komaj 16-letni mladinski svetovni prvak Schlierenzauer, ki v Švici nastopa s povišano telesno temperaturo, saj gripe še ni povsem prebolel.

V slovenskem taboru tudi po današnji tekmi niso imeli veliko razlogov za veselje. Kljub dobrim nastopom v kvalifikacijah Slovenci na tekmi vnovič niso pokazali dobrih skokov. "Še enkrat več se je pokazalo, da so fantje sicer sposobni dobro skakati, kot so na primer v kvalifikacijah, ko pa je na vrsti tekma, je zgodba drugačna. Škoda ... 'Benko' je sicer naredil v drugem skoku manjšo napako, kar ga je stalo uvrstitve med petnajsterico," je po tekmi za STA povedal glavni trener Vasja Bajc: "Damjanu se dogajajo stvari, ki meni enostavno ne gredo v glavo. Ko se mu prvi skok na tej skakalnici ni dobro izšel, je takoj v glavi začel preveč 'komplicirati', to pa pusti dvome, ki potem načnejo samozavest. Negativno me je presenetil Robi, saj ga je po 20, 30, 40 skokih, kolikor jih ima v nogah, danes povsem polomil. Hotel je narediti nekaj na silo, to pa ne gre."

Že po petkovih kvalifikacijah za prvo preizkušnjo na veliki napravi Titlis, ko se Primožu Peterki ni uspelo uvrstiti na tekmo, je bilo jasno, da se je za slovenski tabor odvil najbolj črn scenarij. Na bližnji novoletni turneji štirih skakalnic, ki se začne 30. decembra v Oberstdorfu, bodo nastopali zgolj štirje slovenski skakalci.

"Glede na minule rezultate smo se odločili, da bodo na novoletno turnejo odpotovali Kranjec, Benkovič, Pikl in Damjan, sicer pa nismo imeli veliko izbire. Zdaj bodo tu ostali še dva dni na treningu, čez božič bodo prosti in bodo delali le na kondiciji in nato - verjetno ne bo nobena skakalnica pripravljena za kakšen trening - sem se odločil, da bomo vsaj del ekipe od teh štirih poslali na naslednji tekmi celinskega pokala v Engelberg," je o nadaljnjih načrtih povedal Bajc. Engelberg bo predvidoma tekmi celinskega pokala gostil 27. in 28. decembra, slovenski tabor pa se ju bo po besedah glavnega trenerja mladinske reprezentance Matjaža Triplata udeležil z osmimi skakalci.

"Za nastop na celinskem pokalu sem se odločil iz dveh razlogov; prvič zato, da bodo imeli fantje pred novoletno turnejo vsaj še nekaj skokov na veliki skakalnici, za boljši občutek. Pomembno pa je tudi dejstvo, da bosta v drugi periodi celinskega pokala v primeru odpovedi planiških tekem šteli le dve tekmi, in morda bi se naši fantje lahko ob dobrih nastopih preko tega tekmovanja v svetovnem pokalu spet priborili še kakšno mesto," je poudaril Bajc in dodal: "Nazaj v Švico bosta gotovo odpotovala Pikl in Kranjec, glede 'Benkota' sem bom še odločil, le Damjan bo šel neposredno na turnejo, ker ga nočem s tem obremenjevati. Naj gre na turnejo in tam odskače tako, kot je treba."

Pred skakalci je zdaj slabih 14 dni tekmovalnega oddiha, vnovič se bodo namreč zbrali 30. decembra na uvodni tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu.