Jamajški atleti priznali uporabo dopinga

Štirje od petih atletov, ki so bili pozitivni konec julija na dopinških testih na jamajškem prvenstvu in zato niso smeli nastopiti niti na nedavnem SP v Berlinu, so priznali zlorabo dopinga.

Objavljeno
05. september 2009 10.37
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Kingston - Štirje od petih atletov, ki so bili pozitivni konec julija na dopinških testih na jamajškem prvenstvu in zato niso smeli nastopiti niti na nedavnem SP v Berlinu, so priznali zlorabo dopinga. Na zaslišanju na sodišču so Yohan Blake, Lansford Spence, Marvin Anderson in Allodin Fothergill potrdili, da so namerno posegli po prepovedanih sredstvih.

Načrtnega jemanja dopinga tako ni priznala le prvakinja britanske skupnosti narodov (Commonwealtha) na 100 m Sheri-Ann Brooks, saj naj bi pri njej šlo za napake tudi v samem postopku.

 

Zato pa je med "skesanci" tudi partner na treningih Usaina Bolta, trikratnega olimpijskega in trikratnega svetovnega prvaka ter rekorderja na 100 (9,58) in 200 (19,19) metrov. Vsi omenjeni naj bi posegli po prepovedanem poživilu metilheksanaminu.

 

Odvetnik tekačev Lincoln Eatmon je na sodišču dejal, da je svojim varovancem svetoval priznanje, ker se bodo s tem izognili dolgi in predvsem dragi borbi na sodišču in rešili težave na najboljši možen način.

 

Novo zaslišanje, na katerem bodo atletom tudi določili kazni, bo 14. septembra.