Javornikova in Kejžar zmagala v Velenju

Helena Javornik (Zreče) in Roman Kejžar (Mass) sta zanesljivo zmagala na odprtem slovenskem prvenstvu v teku na 10 kilometrov, ki so ga pripravili v Velenju. Kejžar je premagal Antona Kosmača in Petra Kastelica.

Objavljeno
31. marec 2007 16.56
Roman Kejžar
Velenje - Helena Javornik (Zreče) in Roman Kejžar (Mass) sta zanesljivo zmagala na odprtem slovenskem prvenstvu v teku na 10.000 m, ki so ga pripravili v Velenju. Kejžar je zmagal s časom 30:23,09 in premagal Antona Kosmača (Mass, 30:44,31) in Petra Kastelica (Domžale, 31:44,31).

Javornikova je bila edina na startu med članicami (35:08,83) in zato njen dosežek ne šteje za DP, med starejšimi mladinkami pa se ji je po času najbolj približala gorska tekačica Mateja Kosovelj (35:51,69).

Javornikova je pred dvema tednoma med uspešnim nastopom v maratonu v Rimu, kjer je bila v močni konkurenci tretja, na vmesnem času na 10 km tekla 34 minut, torej bistveno hitreje, kot na državnem prvenstvu, na katerem je za štiri minute zaostala tudi za svojim državnim rekordom. "Ko sva prišla v Velenje, so nama povedali, da bo Javornikova edina v članski konkurenci in tako njenega dosežeka ne bodo upoštevali za naslov državne prvakinje. Motivacija je zato padla, odločili pa smo se tudi za pomoč Mateji Kosovelj pri poskusu izboljšanja njenega mladinskega rekorda. Javornikova ji je pomagala devet kilometrov. Do sedmega kilometra je kazalo, da bo poskus uspel, nato pa je Kosoveljeva preveč popustila. Javornikova je v zadnjem kilometru pospešila in si zgolj v tem delu pritekla veliko prednost," je pojasnil trener in mož Javornikove, Borut Podgornik.

V pričakovanju Osake

Javornikova se pripravlja predvsem za svetovno prvenstvo v Osaki na Japonskem (od 24. avgusta do 2. septembra), kjer bo nastopila v maratonu, kar načrtuje tudi Kejžar, ki pa mora prej izpolniti normo. To načrtuje 22. aprila v Padovi. Javornikova je že potrdila nastop 19. maja v Radencih na 21 km, teden dni pred tem pa bo tekla na polmaratonu v Goeteborgu, kjer je slavila že lani.