Je bila kazen Briatoreju res prestroga?

Šef formule 1 Bernie Ecclestone in voznik Red Bulla Mark Weber sta stopila v bran bivšemu vodji moštva Renault Flaviu Briatoreju, ki mu je FIA zaradi afere "crash-gate" v Singapurju za vso življenje prepovedala opravljanje funkcij v motošportu.

Objavljeno
24. september 2009 15.00
P. Z.
P. Z.
Singapur - Kazen Flaviu Briatoreju je bila prestroga in Italijan bi se moral pritožiti pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA), meni marketinški šef formule 1 Bernie Ecclestone, ki je tesno povezan z Briatorejem in ima skupaj z njim med drugim v solastništvu angleški nogometni klub Queens Park Rangers. Po mnenju 78-letnega Britanca bi bil odhod Briatoreja iz F1 velika izguba za ta šport.

"Po mojem mnenju je bil Flavio prestrogo kaznovan. Mislim, da ni takšna kazen bila potrebna. Toda tudi sam sem bil v komisiji FIA in sem verjetno prav toliko kriv kot vsak drug," je izjavil mogotec, ki mu mnogi očitajo dvoličnost, saj naj bi bil sam pobudnik strogega kaznovanja  moštva Renault, ki je lani v Singapurju vozniku Nelsonu Piquetu naročilo, naj se zaleti v zaščitno ogrado in tako omogoči zmago Fernandu Alonsu.

Ecclestone bo pogrešal starega prijatelja, s katerim sta med drugim delila navdušenje nad mladimi lepoticami. "Seveda, Takšne ljudi vedno potrebujemo v formuli 1." Hkrati pa je izrazil prepričanje, da bi jo Briatore bolje odnesel, če bi se primerneje obnašal pred ponedeljkovim odločilnim zasedanjem sveta za motošport v Parizu: "Bil je povabljen. Njegovi odvetniki so dejali, da FIA nad njim nima pristojnosti, kar je verjetno res, vendar vseeno tega ne bi smeli reči. Zvenelo je, kot da so ga ujeli z roko v blagajni."

Ecclestone je Briatoreja pozval, naj se pritoži pri FIA, ne na civilnem sodišču. Slednje bi zadevo razumelo, kot da je "v smrt poslal mladega fanta, svojega delojemalca".

Webber: Flavio je bil mož beseda

Voznik moštva Red Bull Mark Webber načrtuje, da bo do konca kariere brez menedžerja, če bo njegov dolgoletni zastopnik Briatore zares do konca življenja izključen iz formule 1. Kazen FIA namreč tudi zajema poslovne odnose z dirkači. Briatore je bil z Webbrom vso njegovo kariero in Avstralec se je zavzel zanj. "Bil je pravi človek za naš šport. Mislim, da se z mano strinja večina. Flavio je bdel nad menoj 11 let. Nikdar nisem še enkrat pogledal pogodbe, ko sem jo podpisal. Malo je takšnih v 'paddocku'. V prihodnosti ne bom sodeloval z nobenih drugim."

Webber ima z Red Bullom pogodbo še za eno sezono, tako da v kratkem ne potrebuje agenta. Toda tudi Heikki Kovalainen je njegov varovanec, ta pa si bo kmalu iskal nove delodajalce.