Je Duvnjak vreden 2,25 milijona evrov?

Domnevno najbolj nadarjeni hrvaški rokometaš Domagoj Duvnjak je po dolgotrajni sagi glede njegovega prestopa iz Zagreba vendarle podpisal pogodbo z nemškim prvoligašem Hamburgerjem SV.

Objavljeno
25. avgust 2009 15.40
P. Z.
P. Z.
Hamburg - "Veseli smo, da smo končno našli skupen jezik z Zagrebčani in da se bo odlični zunanji igralec Domagoj Duvnjak preselil k nam," zadovoljstva ni skrival športni direktor nemških podprvakov Christian Fitzek. Višine prestopa ni razkril, znano pa je, da je Zagreb pred tem vztrajno zavračal ponujenih 800.000 evrov, kar so nekateri na Hrvaškem označili za sprenevedanje v času gospodarske krize. Po novem naj bi odkupna cena znašala blizu milijona evrov, kar Duvnjaka uvršča med najdražje rokometaše vseh časov, v krog Sergeja Rutenke, ki je poleti za rekordno vsoto dveh milijonov evrov prestopil k Barceloni.

21-letni Duvnjak je podpisal triletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za dve leti. Z Zagrebčani ga je pogodba vezala do leta 2011. Z nakupom je bil zadovoljen tudi trener Martin Schwalb: "Super, da je končno prišlo do dogovora med kluboma, saj nam bo Duvnjak močno okrepil zunanjo napadalno linijo, kjer se s poškodbo muči Pascal Hens. Sprejeli ga bomo z odprtimi rokami."

V Hamburgu se bo Duvnjak pridružil rojaku Blaženku Lackoviću in Igorju Voriju, ki je za HSV podpisal nedavno. Pred tem je bil tudi v igri za prvake iz Kiela, ki pa jih je ohladila visoka odškodnina. Duvnjak je sicer že prej podpisal predpogodbo s HSV, po kateri bi se po letu 2011 preselil v Nemčijo, kar je vodstvo Zagreba na čelu z Bartolom Kalebom in Zoranom Gobcem tako razjezilo, da so se ga v Zagrebu želeli znebiti takoj, pa četudi je bil v zadnjih dveh sezonah motor ekipe dvakratnih evropskih prvakov. Zdaj imajo milijon razlogov, da ne bodo kuhali zamere ...

Sicer pa hrvaški mediji navajajo podatek, da je posel vreden kar 2,25 milijona evrov, s čimer bi Duvnjak postal najdražji rokometaš vseh časov. Do številke so prišli tako: Duvnjak bo mesečno zaslužil po 25.000 evrov neto, kar pomeni, da bo na sezono prejemal po 300.000 evrov. V petih letih bi to zneslo 1,5 milijona evrov. Skupaj z odškodnino, vsaj 750.000 evrov, bi to pomenilo rekordnih 2,25 milijona evrov.

Igralec iz Đakova naj bi sicer privolil v zmanjšanje plače za 200.000 evrov, da bi do dogovora med kluboma vendarle lahko prišlo. V Nemčiji se je časnik Bild že spraševal, ali je Duvnjak res vreden 2,25 milijona evrov. Odgovor Fitzeka: "Cene rokometašev so šle v nebo. Kavtičnik, Rutenka, Karabatič, Narcisse ... Duvnjak je star šele 21 let in pred njim je še vsa kariera."

Duvnjaka naj bi v hamburški Color Line Areni predstavili v petek.