Jean Todt novi predsednik FIA

Francoz Jean Todt je novi predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze. Na zasedanju skupščine FIA v Parizu je premagal edinega tekmeca Arija Vatanena iz Finske in bo nasledil razvpitega Maxa Mosleyja, ki je svetovnemu motošportu vladal kar 16 let.

Objavljeno
23. oktober 2009 14.21
P. Z.
P. Z.
Pariz - Nekdanji šef Ferrarija Jean Todt in bivši svetovni prvak v reliju Ari Vatanen sta bila edina kandidata za mesto predsednika FIA, ki ga po 16 letih zapušča razvpiti Max Mosley. Francoz in Finec sta v 15-minutnih govorih najprej nagovorila delegate na skupčini FIA v Parizu in jih pozvala, naj jima namenijo svoje glasove. Ti so s 135 proti 49 (12 se jih je glasovanja vzdržalo) zaupanje izrazili Todtu.

63-letni Todt, s katerim se je Ferrari vrnil na pota stare slave, je imel podporo Mosleyja, nekdanjega sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja in finančnega šefa formule 1 Bernieja Ecclestona in je bil favorit za zmago. Vatanen pa je računal na glasove Mosleyjevih nasprotnikov, ki jih je bilo v zadnjih letih vedno več. Vatanen, tudi evropski poslanec, je obljubil korenite spremembe, bolj demokratično odločanje in zlasti transparentno delovanje zveze, ki jo je Mosley spravil na slab glas z zasebnimi in poslovnimi škandali.

Mosley je pred časom privolil, da se ne bo potegoval še za en mandat, potem ko je zaradi spora med FIA in moštvi v formuli 1 celo grozil razkol v elitnem motošportu. O novem predsedniku je glasovalo 211 delegatov iz vrst nacionalnih avtomobilskih združenj. Mandat predsednika FIA traja štiri leta.

»Moje delo bo zasnovano na konsenzu in ne konfrontaciji,« je pred glasovanjem dejal Todt: »V formuli 1 morajo biti zmagovalci vsi, lastniki dirkači, moštva in navijači. Kršenje pravil bo razreševalo povsem neodvisno telo