Jerman četrti v Bormiu!

Avstrijec Michael Walchhofer je zmagal na smuku za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanskem Bormiu. Za veliko presenečenje je s četrtim mestom poskrbel Andrej Jerman.

Objavljeno
28. december 2006 19.55
Andrej Jerman
Bormio - Enaintridesetletni Avstrijec Michael Walchhofer je zmagal na smuku za svetovni pokal alpskih smučarjev v italijanskem Bormiu (1:51,90). Drugi je bil Švicar Didier Cuche (1:51,91), ki je zaostal za stotinko, tretji je bil Avstrijec Mario Schreiber (1:52,04, +0,14), četrti pa Andrej Jerman (1:51,33, +0,43), ki je s tem dosegel najboljšo slovensko uvrstitev v smukih za svetovni pokal doslej. Drugi slovenski predstavnik Rok Perko je bil 40. (1:34,82, +2,92).

Jerman, ki je bil šesti že na treningu, je znova dokazal, da se vse bolj približuje svetovnemu vrhu smuka. Na progo Stelvio se je pognal kot drugi in Italijana Patricka Staudacherja prehitel za šest stotink. Nato je vodil vse do nastopa Schreiberja, ki je bil boljši pri vseh merjenjih vmesnega časa in nato tudi na cilju za 29 stotink. Jermana sta ugnala le še Cuche in Walchhofer, zaostali pa so med drugimi slovita Avstrijca Hermann Maier (23.) in Fritz Strobl (9.), Američan Steve Nyman, ki je 16. decembra zmagal v Val Gardeni in je ostal celo brez točk, njegov rojak Bode Miller pa je padel in odstopil.

Jerman je z devetim mestom v Val Gardeni dosegel svojo najboljšo uvrstitev v tej disciplini, z zaostankom sedmih desetink za zmagovalcem. Že tedaj je dokazal, da njegov dosežek iz Beaver Creeka (12. mesto) ni bil naključje. V Gardeni je prvič prišel med najboljšo deseterico, v Bormiu pa je bil na zahtevni progi na pragu zgodovinskih stopničk za zmagovalce. "Več kot presrečen sem. Mnogi pravijo, da je to nehvaležno mesto, zame pa je tokratno četrto mesto enakovredno zmagi. Veliko sem vložil v treninge, imel veliko poškodb, zadnjo poleti, ko sem si zlomil zapestje. Trdo delo se je končno poplačalo in imam priložnost, da uživam tudi v sadovih. Komaj čakam na petkovo tekmo," je dejal Jerman.

"Za nas je Jermanova uvrstitev fantastičen rezultat. Lahko pa smo si kaj takega obetali že po sredinem treningu. Po njem smo napravili analizo in videli, kje ima še rezerve. Napravil je le eno napako v spodnjem delu, sicer pa je tekmo opravil resnično odlično. To je potrditev našega dosedanjega dela in spodbuda za naprej. Malo drugače smo se organizirali, kot v preteklosti. Ob progi smo imeli štiri kamere, posnetke pa smo izmenjavali s kanadsko in norveško ekipo, zato smo lahko 'pokrili' celotno progo in ni bilo niti enega odseka, da ne bi vedeli, kaj se dogaja na progi. Tako delamo že celotno sezono. Jerman je že petič tekmoval na tej progi, ob treningih zato progo dokaj dobro pozna. Perko je bil v pripravljalnem obdobju že blizu Jermanu. Prvič je nastopil na tej zahtevni progi v sredo na treningu, zato menim, da bo še boljši v petek," je bil vesel trener za hitre discipline Dejan Poljanšek.

"Nepričakovano je Jerman dosegel tako visoko mesto, čeprav se je dokazal že na treningu. Pred tekmo se je zbral in potrdil dobro formo, ki jo kaže v tej zimi. Ne smemo pozabiti na smuk v Lake Louiseu, ki je bil zanj vedno zelo težaven. Že tedaj je na posameznih odsekih videl, da mu dobro kaže, kar mu je dalo motiv za naslednje smuke. Ta disciplina, ki je bila pri nas vedno podcenjevana, nam trenutno prinaša največ uspehov po zaslugi Jermana. Fantje so imeli dobre priprave, imajo dober material in dobro delajo. Želimo si, da bi kmalu do podobnih uspehov prišli tudi mlajši, ki pa jih čaka še naporno navajanje na proge, na katerih doslej še niso nastopali," je dejal vodja moških reprezentanc Urban Planinšek.

Veseli so bili tudi v avstrijskem taboru, čeprav je tekma zanje minila v znamenju trinajstice. Pred tem namreč na 13 zaporednih tekmah niso zabeležili zmage. Zmago olimpijskega podprvaka Walchhoferja, ki je v pokalu slavil desetič, sedmič v smukih, je s tretjim mestom dopolnil Scheiber. Najbolj nesrečni pa so bili v švicarski ekipi, saj je Cuche po stotih tekmah premora prvo zmago za to ekipo zgrešil za pičlo stotinko.

V skupnem seštevku pokala še naprej vodi Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je bil tokrat 14. V petek bo v Bormiu še drugi smuk.