Jerman tudi v drugo odličen drugi

Andrej Jerman je tudi na drugem smuku v Garmischu prikazal odlično smukaško predstavo, saj je tokrat osvojil 2. mesto. Prvi je bil Kanadčan Erik Guay, tretji pa Švicar Didier Cuche.

Objavljeno
24. februar 2007 18.20
TRije najboljši na drugem smuku v Garmischu
Garmisch-Partenkirchen - Andrej Jerman, včerajšnji zmagovalec smuka v Garmischu, je tudi tokrat poskrbel za še eno odlično smukaško predstavo. Tokrat je Tržičan osvojil 2. mesto in je za vodilnim Kanadčanom Erikom Guayem zaostal za pol sekunde, tretji pa je bil Švicar Didier Cuche (+0,53). Manj uspešen je bil drugi slovenski predstavnik Rok Perko, saj je končal na 43. mestu (+ 3,58).

Na startu se ni pojavil Američan Bode Miller, na današnji tekmi pa prav tako ni bilo svetovnega prvaka Avstrijca Michaela Walchhoferja, ki je pri včerajšnjem padcu utrpel pretres možganov in poškodbo reber.

Za Kanadčana je to prva zmaga v svetovnem pokalu, čeprav je na stopničkah stal že vse skupaj šestkrat. 25-letni Guay je bil na petkovem smuku četrti, na svetovnem prvenstvu v švedskem Areju pa v isti disciplini četrti.

Če ne bi bilo napake v spodnjem delu …

Dva dneva tekmovanj v Garmischu sta 28-letnega Tržičana dokončno potisnila v smukaški vrh. Potem ko so v reprezentancah, ki so dan pred tem v tekmi, kjer so v veliki meri odločale tudi startne številke, menili, da je imel slovenski smukač zgolj največ sreče, je na sobotni dirki dokazal, da so se zmotili. Na drugi smukaški tekmi, "pravi" na tem prizorišču - petkova je bila nadomeščanje za odpadli Kitzbühel - je znova odlično opravil s progo Kandahar in tekmeci.

Jerman je imel tokrat številko 21. Nastop je začel odločno in hitro postavil najboljše vmesne čase, imel je tudi že pol sekunde naskoka pred tekmeci, ki so že bili v cilju. Napaka v enem zadnjih zavojev pred ciljem ga je stala nekaj desetink, ob prihodu v cilj pa je takrat vodilnega Avstrijca Christopha Gruberja prehitel za sedem stotink. Nato se je začelo čakanje na najboljše, v tej vlogi se je Jerman dobro znašel že na petkovi tekmi, Avstrijca Fritz Strobl in Mario Scheiber sta bila prepočasna, napad se je ponesrečil tudi Švicarju Brunu Kernenu, zato pa je bil dovolj hiter Kanadčan Erik Guay. Predvsem v spodnjem delu je bil natančnejši od Slovenca, na koncu pa mu je njegova predstava prinesla pol sekunde naskoka. Vsi ostali, ki so bili še na vrsti do izteka elitne trideseterice, so zaostali tako za njim kot Jermanom. Še najbližje je bil Švicar Didier Cuche. Tekmovalec, ki je moral na prvem smuku v Garmischu zaradi padca Michaela Walchhoferja še enkrat na progo, je tokrat svoj nastop opravil le enkrat, bil pa je za tri stotinke prepočasen, da bi z drugega mesta sklatil slovenskega smučarja.

V 24 urah dvakrat na stopničke

V 24 urah se je Jerman tako drugič v karieri povzpel na zmagovalni oder. Po jubilejni 50. zmagi slovenskega smučanja (razmerje med moškimi in ženskimi je pomaknil na 22:28), je tokrat stal pod Guayem. Kanadčan se je veselil podobnega uspeha kot Jerman, saj je bila to njegova prva zmaga na tekmah svetovnega pokala, res pa je, da je bil pred tem že štirikrat na drugi stopnički. Pred njim je zadnjo kanadsko zmago na smukih dosegel Cary Mullen pred 13 leti.

"Naredil sem napako v spodnjem delu, toda tudi drugo mesto je velik uspeh. Pred tekmami v Garmischu si nikoli ne bi mislil, da je kaj takega mogoče. Danes sem dokazal, da je možno tudi z višjo številko smučati dobro in sem prišel do drugega mesta. Zame je to velika potrditev," je bil drugega največjega uspeha v karieri vesel Tržičan, ki mu po izrednih dosežkih sokrajani in člani njegovega smučarskega kluba SK Tržič danes zvečer pripravljajo velik sprejem. "Proga mi je bila všeč že prej, zdaj pa bo imela posebno mesto v mojem spominu," je Jerman strnil vtise z dvodnevnega tekmovanja na progi Kandahar.

Jerman v smukaški razvrstitivi tretji

Po smuku v Garmisch-Partenkirchnu v svetovnem pokalu skupno vodi Norvežan Aksel Lund Svindal, drugi je Didier Cuche, tretji pa Avstrijec Benjamin Raich. Andrej Jerman je v skupnem seštevku na 16. mestu. V smukaški razvrstitvi je v vodstvu Didier Cuche pred Marcom Büchelom iz Liechtensteina, tretji pa je Andrej Jerman. Ekipno vodi Avstrija pred Švico in Italijo, Slovenija je na devetem mestu.

Za Jermana je najboljši konec tedna njegove kariere končan, smučarje pa v Garmischu v nedeljo čaka še slalomska tekma.