Jerman zmagal v Garmischu

V moškem smuku v Garmisch-Partenkirchenu je slovensko smučanje doživelo velik uspeh. Zanj je poskrbel Tržičan Andrej Jerman, ki je osvojil prvo mesto in tako zmagal v tekmi smuka za svetovni pokal.

Objavljeno
23. februar 2007 15.25
Andrej Jerman
Garmisch-Partenkirchen - V moškem smuku v Garmisch-Partenkirchenu je slovensko smučanje doživelo velik uspeh. Za prvo zmago Slovenije v smuku za svetovni pokal je poskrbel Andrej Jerman, ki je v Garmischu osvojil 1. mesto s časom 1:56.82. Drugo mesto je osvojil Avstrijec Hans Grugger, ki je zaostal 22 stotink, tretji pa je bil Kanadčan Erik Guay (+ 0,44). Tekmo so sicer pred nastopom zadnjega izmed najboljše trideseterice, Didierja Chuchea, prekinili zaradi padca Michaela Walchhoferja. Andrej Šporn je osvojil 34. mesto.

Gre za prvo zmago Slovenije v smuku in jubilejno 50. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpskega smučanja. Zadnjo slovensko zmago pred Jermanovim zgodovinskim uspehom v Garmischu je dosegel Mitja Kunc, ki je zmagal na slalomu v Jongpjongu februarja 2000.

Senzacionalna zmaga Tržičana

Jermanova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu do današnje zmage je četrto mesto na smuku v Bormiu. "To je neverjetno. Garal sem za to in v karieri mi ni bilo prizanešeno s poškodbami. Ta zmaga je prava nagrada za vse, kar sem vložil v svojo kariero," je po senzacionalni zmagi dejal Tržičan, ki se je v smukaškem seštevku svetovnega pokala zavihtel na šesto mesto.

Najboljši slovenski smučar letošnje sezone se je na progo podal s startno številko 11 in Hansa Gruggerja, ki je s startno številko sedem do takrat vodil, prehitel za 22 stotink, od Avstrijca pa je bil hitrejši na vseh vmesnih časih. S številko 21 se je na progo podal Kanadčan Guay in za Slovencem zaostal 44 stotink ter le še potrdil, da je Jerman smučal odlično, kljub temu, da je v spodnjem delu proge v primerjavi z Gruggerjem izgubil skoraj 50 stotink.

Kot 24. se je na 3,5 km dolgo progo Kandahar podal svetovni prvak Norvežan Aksel Lund Svindal, ki je z zaostankom 1,34 sekunde pristal na 14. mestu, na koncu pa bil 16., saj sta ga prehitela še Avstrijec Fritz Strobl, ki je bil 11., in Marco Buechel iz Liechtensteina, ki je prismučal na 14. mesto. Nič bolje je niso odnesli ostali smučarji z višjimi startnimi številkami. Bode Miller je z 28. mestom s težavo končal med dobitniki točk, Michael Walchhofer pa je v zadnjem zavoju padel, zato so prireditelji ustavili Didierja Cucha, ki je bil s startno številko 30 še zadnji, ki bi lahko ogrozil Jermanovo zmago. Negotovost v ciljni areni je vrhunec dosegla tik pred Švicarjevim drugim startom, a tudi najboljšemu smukaču te zime ni uspelo prismučati višje od 20. mesta. Hermann Maier ravno danes praznuje deseto obletnico prve zmage v svetovnem pokalu in čeprav je upal, da bo tudi po desetih letih med najboljšimi, je osvojil le 29. mesto.

Jerman je na koncu priznal, da je proga postajala vedno mehkejša, saj je v Nemčiji zadnje dni vreme precej toplo. "Proga je bila res vedno slabša, a s tem nisem imel težav," je dejal zmagovalec smuka, ki bi moral biti na sporedu v avstrijskem Kitzbuehlu, a so ga morali januarja zaradi slabih vremenskih razmer odpovedati.

V soboto bo v Garmisch-Partenkirchnu na sporedu še en smuk, v nedeljo pa bodo v nemškem zimsko-športnem središču nastopili še slalomisti.