Jerneju Damjanu dva naslova, na Japonsko optimistično

Skakalec ljubljanske Ilirije Jernej Damjan je osvojil naslov državnega prvaka v smučarskih skokih. Za štiri točke je premagal Roka Urbanca, tretji pa je bil Primož Pikl.

Objavljeno
17. februar 2007 17.48
Jernej Damjan
Planica - Skakalec ljubljanske Ilirije Jernej Damjan je osvojil naslov državnega prvaka v smučarskih skokih. V dolini pod Poncami je Damjan s skokoma 102,5 in 101 meter (278,5 točke) za štiri točke premagal Roka Urbanca (100,5/101,5 m) iz kranjskega Triglava, tretji pa je bil skakalec Ljubnega BTC Primož Pikl, ki je zbral 272,5 točke (101/100,5 m).

Od preostalih dveh potnikov na SP je lanski prvak Rok Benkovič (Mengeš, 98,5/99 m, 265 točk) osvojil peto mesto, Petru Žonti (Dolomiti, 98,5/84 m, 222,5 točke) pa se je finalni nastop ponesrečil in je po petem mestu v prvi seriji na koncu po težavah v zraku pristal na 24. Pod Poncami je dobro skakal tudi mlajši brat Jerneja Damjana, Anže Damjan (99,5/100,5 m), ki je bil četrti, ob tem pa je skupaj z Jernejem, Timom Babnikom in Juretom Radljem slavil tudi v ekipnem tekmovanju.

Damjan, Benkovič, Urbanc, Pikl in Žonta so se tik pred odhodom na Japonsko - ekipa bo tja odpotovala v ponedeljek - še zadnjič predstavili domačim ljubiteljem tega športa. "Na treningu v Ramsauu sem precej dobro skakal, danes pa sem oba skoka malo 'kiksnil'. Nič hudega, samo da bo na Japonskem bolje, saj sem na zadnjih treningih prav solidno skakal in sem bolj zadovoljen s formo kot prej. Tja se odpravljam optimistično," si je pred odhodom v deželo vzhajajočega sonca zaželel Benkovič, ki bo tam branil naslov svetovnega prvaka iz Oberstdorfa.

Odlično tudi Damjanov brat Anže

"S skoki ne morem biti zelo zadovoljen, saj je tu precej drugačna skakalnica in tisti, kvalifikacijski skok, je bil sploh prvi na tej napravi po več kot letu dni. Vesel sem, da sem ohranil določeno stopnjo sproščenosti, kar me je prej najbolj mučilo. Na treningih je bilo vse dobro, na tekmi pa sem bil ves zategnjen in prišle so napake. Upam, da bom to prenesel tudi v Saporo," je dejal novi državni prvak, ki se je v šali obregnil tudi ob mlajšega brata Anžeta, ki je odlično skakal in prvenstvo končal na četrtem mestu: "Sem že mislil, da me bo 'mali' danes prvič premagal, a bo očitno moral še malce počakati." Brat mu ni ostal dolžan in mu je nazaj v smehu zabrusil: "Nič hudega, če mi tokrat ni uspelo, se bova že še srečala letos."

"Z današnjim drugim skokom sem res zadovoljen. Pri prvem sem imel nekaj težav pri odskoku, ampak saj bo. Bom pa na Japonskem naredil dva odlična," se je po tekmi smejalo Urbancu, ki je priznal: "Seveda sem zadovoljen, kdo pa ne bi bil z naslovom državnega podprvaka. Sicer je bil moj tihi cilj državni naslov, ampak sem se tokrat malo sam uštel. Za menoj je dober trening v Avstriji, kjer sem še malce dvignil raven skakanja, tako da grem optimistično v Saporo."

Pikl se z domačo skakalnico ni najbolje spoprijateljil

Pikl je pred svojim krstnim nastopom na SP po skokih v Planici povedal: "Skoki v Ramsauu so bili precej boljši kot današnji, zato nisem najbolj zadovoljen, vendar tudi ni tako slabo. Tam sem naredil nekaj najboljših skokov to zimo in če bom tiste prenesel na prvenstvo, bom zelo vesel. Imel sem nekaj težav s tukajšnjim radiusom, ki je nekoliko bolj oster, zato se s to skakalnico nisem najbolje spoprijateljil."

"Skakalnica ni bila dobro pripravljena. V finalu se mi je zgodila takšna napaka, ki se ti pripeti enkrat na ne vem koliko let in sem se po zraku bolj le lovil, da sem sploh varno pristal," je po napaki, zaradi katere je s petega zdrsnil na 24. mesto, razložil Žonta.

"Z vsemi fanti, ki jih peljem v Saporo, sem po današnjih skokih zadovoljen. Nekaj težav je imel danes le Žonta, a nič drastičnega. Tudi Benkovič je imel težave s težiščem, a je kljub napakam vseeno nabral dovolj metrov. Nedeljo imajo fantje prosto, v ponedeljek pa bomo pred popoldanskim odhodom opravili še kondicijski trening," je po prvenstvu povedal glavni trener slovenske reprezentance Ari-Pekka Nikkola in razkril, da bo štiri skakalce za ekipno preizkušnjo na SP določil šele po posamični tekmi.

Peterica se bo proti Saporu odpravila v ponedeljek popoldan.