Jeseničanom se je končnica izmuznila

Hokejistom Acroni Jesenic ni uspela uvrstitev v končnico avstrijske lige Ebel. Po streljanju kazenskih strelov so domačini klonili pred Dunajčani in tako izgubili četrto mesto v ligi.

Objavljeno
13. marec 2007 23.00
Jesenice - Hokejistom Acroni Jesenic ni uspela uvrstitev v končnico avstrijske lige Ebel. V zadnjem krogu so Jeseničani s porazom proti neposrednemu tekmecu Vienni Capitals po streljanju kazenskih strelov z 1:2 (0:0, 1:0, 0:1; 0:1) izgubili četrto mesto ter sezono končali kot peti. Dunajčani bodo nadaljevali boje v končnici, njihov tekmec v polfinalu bo Red Bull Salzburg. V rednem delu je gol za Jeseničane dosegel branilec Aleš Kranjc (35.), za goste pa je kazenske strele izsilil Lukas (59.).

V končnico so se po 56 krogih rednega dela uvrstili Red Bull Salzburg, Beljaški VSV, Black Wings Linz in Vienna Capitals. V polfinalu se bodo Dunajčani v dvoboju na tri zmage pomerili s Salzburžani, najboljšim moštvom rednega dela, drugi par je VSV - Linz. Polfinale se bo začel že v četrtek in končal najkasneje 25. marca. Veliki finale pa se bo z uvodno tekmo začel 27. marca, zmagovalca polfinala bosta igrala na štiri zmage, tako da bo odločitev o prvaku lige Ebel padla najkasneje 10. aprila.

Za konec rednega dela avstrijske lige se je obetala prava srhljivka. Prav v zadnji tekmi sta četrto in petouvrščeno moštvo med seboj odločali o zadnjem mestu v končnici. Jeseničani so imeli točko prednosti, ki pa jim ni pomagala, saj so imeli Dunajčani boljši izid v medsebojnih tekmah, za obe moštvi pa je tako štela le zmaga. V dvorano Podmežakla se je nagnetlo rekordnih 5000 navijačev, ki so pripravili odlično vzdušje.

Pomembnost tekme je na začetku zavezala noge obema ekipama, hitreje pa so se nato zbrali gostje. Jeseničani so bili sicer večkrat nevarni ob številčnih prednostih, toda siloviti streli Aleša Krajnca in soigralcev so postali plen vratarja Scotta Fankhouserja. Dunajčani so že v prvi tretjini zapravili dve veliki priložnosti za vodstvo, ko sta bila v deseti in 19. minuti sama pred vrati Gabra Glaviča Manuel Latusa ter Marc Tropper; prvi je streljal čez vrata, drugemu pa je Glavič strel s skrajnimi močmi ubranil.

Silovit začetek domačih v drugi tretjini in poskusa Jean-Philippa Pareja in Tomaža Vnuka niso obrodili sadov, na drugi strani pa so bili tudi Avstrijci zelo nevarni, a je domačo mrežo večkrat rešil Glavič. Na polovici tekmi se je Anže Terlikar sam znašel pred vrati Dunajčanov, a ni bil uspešen, minuto kasneje pa je Marcel Rodman zadel zunanji del vratnice. Jeseničani niso izkoristili niti pete prednosti z igralcem več, toda v trenutkih, ko je sodnik Schimm v 35. minuti dvignil roko za novo dunajsko izključitev, so se domači navijači prvič razveselili: Jeseničani so na led poslali šestega igralca, silovit strel branilca Krajnca pa je končal v golu. Gostje so po golu postajali vse bolj živčni, Bob Wren pa je dobil tudi desetminutno kazen.

Jeseničani so se v zadnjem delu hitro posvetili obrambi izida, vendar so morali tudi gostje paziti, da ne bi prejeli še enega zadetka. Več dela je imel domači vratar, ki je v 45. minuti tudi popravil napako svoje obrambe, ko je pred jeseniškimi vrati izgubila plošček. Odločitev bi lahko prinesel Fox v 59. minuti, a z enega metra ni zadel, kazen pa je prišla 66 sekund pred koncem: Dunajčani so v igri brez vratarja uspeli izenačiti po strelu Roberta Lukasa, ko je klonil tudi odlični Glavič. V podaljšku so bili Dunajčani boljši in nevarnejši, zadeli tudi prečko, gola pa ni bilo in odločali so kazenski streli. Pri obeh moštvih sta bila uspešna po dva izvajalca, zato so bile na vrsti še posamične serije, pri katerih pa prvi štirje strelci tudi niso bili uspešni, mož odločitve pa je bil šele v osmi seriji Bob Wren, potem ko je gostujoči vratar ubranil zadnji strel Davidu Rodmanu.