Jesenice mlele kot nekoč z ruskim strojem

Se po jutru dan pozna? Tako so se pozno sinoči ob koncu poletne lige, tradicionalnega hokejskega uvoda v sezono na Slovenskem, zadovoljno spraševali navijači jeseniškega moštva, potem ko je to osvojilo prvo lovoriko v sezoni.

Objavljeno
31. avgust 2009 13.11
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled - »Železarji« so tako petič doslej postali zmagovalci poletne lige in na večni lestvici ušli Celovčanom, s katerimi so si do včerajšnjega dne delili po štiri zmage. Po odlični sobotni predstavi v slovenskem derbiju in zmagi s 7:1 s Tilio Olimpijo so za finalni uspeh trepetali prav do konca. Napeto tekmo med slovenskimi prvaki in francoskimi podprvaki iz Briançona so odločili kazenski streli, gol za končno zmago pa je zabil Sabahudin Kovačevič. Tudi o zmagovalcu močnega turnirja v Salzburgu so sinoči odločali »penali«, pri katerih se je domače moštvo odrezalo bolje od Sparte iz Prage.

Brez evforije

»Seveda še ne smemo zganjati nikakršne evforije iz 1. mesta na Bledu, vse te tekme vendarle sodijo v obdobje priprav. Še dan pred derbijem z Olimpijo smo imeli naporen trening, kar si sicer v prvenstvenem ritmu ne moreš privoščiti. Jasno pa je, da za psihološko stanje v slačilnici zmaga na takšnem turnirju zelo dobro dene,« je strnil Ildar Rahmatulin, trener hokejistov Acronija Jesenic.

Pred slačilnico gorenjskega moštva smo sinoči srečevali zadovoljne obraze, športni direktor Zvone Šuvak je celo omenil (»Ste videli ta pristop moštva? Nekateri pa so napovedovali razpad kluba …«), omenjeni trener pa je – kot ga že dolgo poznamo – ostajal trdno na tleh: »Čaka nas še ogromno dela. Obenem tudi preizkušam mlade moči, za 16- in 17-letne igralce se zdaj ponuja priložnost prvega spoznavanja s člansko konkurenco

Predvsem na sobotnem derbiju s Tilio Olimpijo je bila igra »železarjev« natančno povezana, gledalce je navduševalo hitro drsanje, akcije so vračale spomine k svetlim časom »ruskega stroja«, podprtega kajpak s konkurenčnim domačim kadrom, pred skoraj dvema desetletjema na Gorenjskem. Prve tri gole so Jeseničani zabili z igralcem več, povrhu zapravili še kazenski strel, igro pa tudi ob visokem vodstvu na polovici tekme nenehno nadzorovali. Še drugi večer zapored je bilo težko ponoviti tako učinkovito predstavo, toda tudi včerajšnji pristop v finalu, brez Jana Golubovskega in kapetana Tomaža Razingarja, je bil povsem spodoben. Negotov dvoboj so na koncu odločali kazenski streli, Jeseničani so bili pri teh spretnejši.

Med novinci se je privržencem slovenskih prvakov prikupil zanesljivi vratar Boris Tortunov, ki se je v končnici derbija postavil v bran soigralcu Golubovskemu, potem ko jo je ta po tekmečevem naletu odnesel z lažjim pretresom možganov. Pozneje se je tekma po podobno pretirani ostrini slabo končala tudi za Olimpijinega branilca Andreja Tavžlja. Omenjene navijače jeseniškega moštva pa je v soboto navdušil tudi trikratni strelec Andrej Troščinski.

Tilia Olimpija? V blejskih dneh je igra ljubljanskega moštva nihala – od prav spodbudne proti VSV do povsem porazne v slovenskem derbiju. Včeraj pa so se »zmaji« brez petih pomembnih adutov (Norm Maracle, Andrej Tavželj, Brendan Yarema, Tomaž Vnuk, Frank Banham) povsem spodobno upirali favoriziranim Celovčanom.

»Na tej tekmi nas je sreča zapustila, lahko bi tudi zmagali,« je dejal Matija Pintarič, mladi vratar ljubljanskega moštva, trener Dany Gelinas pa je po koncu nastopa svojih hokejistov na poletni ligi omenil: »Sobotna res slaba predstava ne more izničiti vloženega dela v tem pripravljalnem obdobju. Seveda nas čaka še veliko dela, ob prihajajočem koncu tedna bomo gostovali na Madžarskem. Moramo pa izboljšati tri dejavnike: igrati aktivneje s ploščkom, učinkoviteje pred tekmečevimi vrati in bolj zbrano v nevtralni tretjini igrišča.«

Kakorkoli – trenerjema obeh slovenskih udeležencev odprtega avstrijskega prvenstva je poletna liga razkrila marsikaj, zdaj sledi še finalno brušenje drsalk pred štartom nove sezone, 11. septembrom. Tako Jeseničane kot Ljubljančane čakata še po dve pripravljalni tekmi, slovenski hokejski zanesenjaki pa po prepričljivi sobotni gorenjski zmagi prav nestrpno pričakujejo novo snidenje večnih tekmecev, v 2. kolu boja za avstrijske točke, v nedeljo, 13. septembra …

Harrington čaka novembrski zbor

Med obiskovalci poletne lige je bil tudi John Harrington, selektor slovenske reprezentance. »Le tekem sklepnega dne si nisem mogel ogledati, saj so me klicale prve obveznosti v Asiagu, kjer bom v tej sezoni vodil moštvo v italijanskem prvenstvu. A v treh dneh sem si podrobno ogledal predstave predvsem obeh slovenskih klubov na Bledu. Za ocene je še zgodaj, prva razmerja moči bo razkrilo avstrijsko ligaško tekmovanje, težko pa že čakam uvodni slovenski reprezentančni zbor v novembru, ko bomo tudi nastopili na tradicionalnem turnirju v Budimpešti,« je povedal glavni trener »risov«.