Jezerniki prisegajo na preverjen recept

S tekmami Cleveland - Boston, Dallas - Washington, Portland - Houston in LA Lakers - LA Clippers se bo ponoči začela sezona v košarkarki ligi NBA, v kateri bo igralo pet Slovencev. Naslov branijo Lakersi s Sašom Vujačičem, ki si bo danes nataknil šampionski prstan.

Objavljeno
27. oktober 2009 12.32
Saša Vujačič
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Los Angeles – Zmagovitega konja ne menjaš, sploh, če je v idealnih letih za vrhunski tek, so se pri LA Lakers dokaj dobesedno držali starega ljudskega pregovora in v sezono 2009/10 vstopajo z domala nespremenjeno zasedbo. Ob današnjem začetku 64. prvenstva košarkarske lige NBA, pred katerim si bodo med uradno razglasitvijo tudi uradno nataknili šampionske prstane, se bodo proti mestnim tekmecem LA Clippers predstavili z le enim novincem v zasedbi.

Kobeju Bryantu & Co. se je prek poletja pridružil še Ron Artest, kar jih v večini napovedi vnovič uvršča na sam vrh kandidatov za lovoriko 2010, pred finalistom 2009 Orlandom, okrepljenim Clevelandom in vse starejšo zasedbo Bostona, katere udarna peterka krepko presega 30 let.

Današnji dan bo sicer poseben predvsem za Aleksandra Vujačiča, Mariborčana, ki se bo kot tretji Slovenec po Rašu Nesteroviću in Benu Udrihu okitil s šampionskim prstanom in pri tem upal, da mu bo prihodnje leto ob tem času dodal še enega. Podlago za optimizem vsekakor ima, za nameček je za Jezernike prihajajoča sezona idealna za ponovitev letošnjega dosežka.

Kar petim igralcem se prihodnje leto namreč izteka pogodba, med njimi članu prve peterke, veteranu Dereku Fisherju, ob Bryantu edinemu, ki je sodeloval pri vseh štirih trofejah Jezernikov v tem tisočletju (2000, 2001, 2002, 2009). Preostala četverica, Jordan Farmar, Adam Morrison, DJ Mbenga in Josh Powell sicer prihaja s klopi, a obenem opozarja, da moštvo prihodnje poletje čakajo spremembe, ki so v ligi NBA lahko usodne – tudi za zdrs navzdol.

Vsaj za zdaj jezerniki sicer ostajajo eno najdražjih moštev v ligi, ki imajo enako kot Boston tri košarkarje s pogodbami, višjimi od 14 milijonov $. Phil Jackson zato ni zaman prepričan, da ima tudi letos v rokah zmagovito kombinacijo ne le za končnico – ta se bo začela tri dni po koncu rednega dela, 17. aprila –, marveč tudi naskok na vrh.

Edini dvom se drži prihoda Rona Artesta, najboljšega obrambnega igralca lige leta 2004 in tudi izjemnega strelca, ki pa je obenem izjemno zapletena in težko krotljiva osebnost. Pa četudi je ob prihodu krotko napovedal, da se je za lovoriko pripravljen podrediti vsem in vsemu, četudi za ceno minimalnega igranja. Tega se mu pač ni bati, bo pa Jackson vnovič pred precejšnjim izzivom, kako krotiti dva izjemna ega v zunanji liniji, kjer Bryant soigralcem ne dopušča in ne oprošča prevzemanja vodilne vloge.

A sezona bo odločilna tudi za Konjenike, saj se, kot kaže, od njih poslavlja steber njihove igre in tudi najdominantnejši igralec NBA LeBron James, za katerega klubi že zdaj sproščajo proračune za prihodnje poletje. Nič čudnega, da so pri Clevelandu opravili najodmevnejši nakup leta in pripeljali nekdanjega Bryantovega soigralca ter donedavno člana Phoenixa Shaquilla O'Neala, ki navzlic izteku kariere s svojo mogočno pojavo še vedno lahko opravi izjemen posel pod košema.

Vprašanje je le, ali se bo z drugačno vlogo sprijaznil dosedanji prvi center Zydrunas Ilgauskas, ki je podobno kot največja Orlandova okrepitev Vince Carter že vstopil v košarkarsko jesen, za nameček so pri Orlandu ostali brez dela nosilne peterke iz končnice 2009: Heduja Turkogla, Raferja Alstona, pa tudi Courtneyja Leeja.